(VIDEO) “Odprli smo vrata Evropi brez mej” – Hrvaški minister Davor Božinović ob vstopu Hrvaške v schengen – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Odprli smo vrata Evropi brez mej” – Hrvaški minister Davor Božinović ob vstopu Hrvaške v schengen

(VIDEO) “Odprli smo vrata Evropi brez mej” – Hrvaški minister Davor Božinović  ob vstopu Hrvaške v schengen

Na hrvaški strani mejnega prehoda Obrežje je nekaj sekund pred polnočjo skozi mejni nadzor zapeljal še zadnji avtomobil. Nato sta hrvaški minister Davor Božinović in slovenska ministrica Sanja Ajanović Hovnik dvignila zapornico in sprostila prehod meje, s čimer je Hrvaška vstopila v schengen. “Odprli smo vrata Evropi brez mej,” je dejal Božinović.

“Nocoj slavimo nov dan, novo leto in novo Evropo s Hrvaško v schengnu. Ni več mej, ki so predolgo obstajale med nami in našimi sosedi /…/ Zaradi tega je današnje dejanje več kot zgolj ukinjanje mejnega nadzora. Gre za končno potrditev naše evropske identitete, za katero so se borile in jo tudi izborile generacije Hrvatov,” je v izjavi za medije ob dogodku dejal hrvaški notranji minister Božinović.

Zahvalil se je slovenski ministrici za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Ajanović Hovnikovi in ostali slovenski delegaciji z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom na čelu, da so se udeležili tega za Hrvaško zelo pomembnega dogodka.

Tudi ministrica Ajanović Hovnikova je vstopu Hrvaške v schengen pripisala zgodovinski pomen. Poudarila je, da je Slovenija enako pot prehodila pred 15 leti in da so spomini na to še vedno živi. “Vemo, kako pomemben dogodek to predstavlja hrvaškemu narodu. In če smo pred dobrimi 30 leti simbolično postavljali meje, jih tokrat umikamo,” je dejala.

Umik nadzora z meje po njenih besedah ne pomeni, da se bo varnost poslabšala. “V obeh državah smo se temeljito pripravljali na ta trenutek, sodelovanje pa bomo še poglobili,” je dejala.

Po skupni izjavi za medije, za katero je med novinarji in snemalci vladalo veliko zanimanje, so predstavniki obeh delegacij in policij simbolično umaknili plošče obmejne policije na obeh straneh meje. Načelnika obeh obmejnih policij pa sta se pozdravila in se drug drugemu zahvalila za sodelovanje.

Z ukinitvijo nadzora na hrvaško-slovenski meji se bo na slovenski strani sprostilo okoli 1500 policistov. Večina teh bo začasno premeščenih, pri čemer bodo ostali v enotah, kjer so bili že zdaj. Še naprej se bodo tudi ukvarjali z mejnimi zadevami, je povedal vodja sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi Peter Skerbiš.

COMMENTS

Wordpress (0)