Savdijka pobegnila od doma: Če mi ne vrnete potnega lista, me bodo ubili! Na pomoč prispeli predstavniki OZN, avstralski senatorji zahtevajo od vlade, da ji omogoči bivanje! – TOPNEWS.si

Savdijka pobegnila od doma: Če mi ne vrnete potnega lista, me bodo ubili! Na pomoč prispeli predstavniki OZN, avstralski senatorji zahtevajo od vlade, da ji omogoči bivanje!

Savdijka pobegnila od doma: Če mi ne vrnete potnega lista, me bodo ubili! Na pomoč prispeli predstavniki OZN, avstralski senatorji zahtevajo od vlade, da ji omogoči bivanje!

Dekle iz Savdske Arabije Rahaf Mohammd Alkunan (18) se je sinoči zaklenilo v hotelsko sobo na tajskem letališču in zahtevalo sestanek s predstavniki Združenih narodov, pristojnimi za begunce, saj se ne sme vrniti domov – trdi, da jo bo družina ubila.

Rahaf je povedala, da jo družina psihično in fizično zlorablja, in da jo bodo ubili, če se vrne domov v Savdsko Arabijo.

“Sorodnik mi grozi, da me bo zaklal”, je napisala na svojem Twitter računu in dvignila prah. Rahaf je poskušala pobegniti, vendar so ji tajski cariniki v soboto preprečili vstop, po letu iz Kuvajta. Rahaf trdi, da so to storili na zahtevo Savdske Arabije.

“Na letališču so me zaustavili savdski in kuvajtski uslužbenci v Bangkoku, kjer so mi na silo odvzeli potni list in ostale dokumente”, je povedala obupana Rahaf za AFP in dodala, da jo je varuh prijavil, ker ženske v Savdski Arabiji ne smejo potovati brez moškega spremstva, zaradi potovanja brez dovoljenja.

Rahaf je na Tviteru objavila sliko, iz katere je videti, da je vrata hotelske sobe zabarikadirala s stolom in posteljno vzmetnico. Za Reuters je povedala, da je pobegla iz Kuvajta, kjer je bila z družino, in da je bil njen načrt odpotovati na Tajsko in nato v Avstralijo, kjer je nameravala zaprositi za azil.

“Moj brat in družina ter ljudje iz savdskega veleposlaništva me bodo pričakali v Kuvajtu. Ubili me bodo”, je povedala v glasovnem sporočilu. “Moje življenje je v nevarnosti. Družina mi grozi, da me bodo ubili zaradi trivialne zadeve.”

Povedala je še, da bi rada pridobila azil v Avstraliji, saj trpi psihično, čustveno in verbalno nasilje. Navedla je tudi, da je bila več mesecev zaprta v hiši, in da ji je družina grozila, da ji bodo prepovedali nadaljnje šolanje.

Zaskrbljenost glede njene usode so izrazile številne skupine za zaščito človekovih pravic, vključno z organizacijo Human Right Watch. Avstralski senatorji so zahtevali od avstralske vlade, da Rahaf nujno izda potovalne dokumente in jo reši pred pregonom.

Zadnja novica je bila, da so predstavniki Združenih narodov že prispeli v hotel in ji zagotovili varnost.

COMMENTS

Wordpress (0)