(VIDEO) Rusija: Ukrajina zrežirala incident, ki ga Rusija ocenjuje kot očitno provokacijo! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Rusija: Ukrajina zrežirala incident, ki ga Rusija ocenjuje kot očitno provokacijo!

(VIDEO) Rusija: Ukrajina zrežirala incident, ki ga Rusija ocenjuje kot očitno provokacijo!

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je položaj v Kerški ožini označil za očitno provokacijo. po njegovi oceni je Kijev kršil ključne določbe mednarodnega prava.

“Kar zadeva včerajšnji incident, gre za očitno provokacijo,” je dejal Lavrov.

“Kršili so ključne določbe mednarodnega prava, ne samo pomorskega, ampak tudi splošnega mednarodnega prava, vključno z Ustanovno listino ZN, Konvencijo o pomorskem pravu iz leta 1982 in druge mednarodne pravne instrumente, ki večkratno zahtevajo, da vse države spoštujejo suverenost drugih držav,” je dodal ruski zunanji minister.

Ocenjuje, da je ravnanje ukrajinske vojaške mornarice v Kerški ožini zelo nevarno in predstavlja grožnjo za plovbo ladij.

“Kršitev se je zgodila s precej nevarnimi metodami – manevriranje v ozki ožini. Seveda, bi lahko to povzročilo in ustvarilo grožnje in tveganja za normalno gibanje plovil v teh vodah,” je dejal Lavrov.

Glede na možnost uvedbe vojnega stanja v Ukrajini je Lavrov dejal, da se Kijev skuša “izvleči” iz položaja, ki ga prebivalstvo razume vse bolj negativno.

“Kot veste, so sprožili postopek za razglasitev vojnega stanja v Ukrajini, (sekretar za Sveta za nacionalno varnost in obrambo) Turčinov je že povedal, da volitve ne bodo potekale v predvidenem času. Tam se dogajajo politično zelo zanimive stvari in mislim, da ne bo dolgčas spremljati, kako se ta ukrajinska vlada poskuša izvleči iz situacije, ki jo celotno prebivalstvo vse bolj negativno razume,” je dejal Lavrov.

Kijev bi se moral vesti bolj primerno, ker je Zahodu že neprijetno glede tega, kaj si ukrajinski voditelji sami sebi dovolijo, je dejal ruski zunanji minister.

Dodal je, da Rusija poziva kijevske “sponzorje”, da umirijo tiste, ki poskušajo zaslužiti politične točke na vojaški histeriji zaradi bližajočih se volitev.

“Verjetno so računali na dodatne ugodnosti, ki jih želijo izvleči iz te situacije, predvsem računajo na dejstvo, da bodo Združene države Amerike in Evropa, kot vedno, nepremišljeno stopile na stran provokatorja,” je dejal Lavrov.

Spomnil je na osnutek ukrajinske resolucije za Generalno skupščino ZN “o militarizaciji Azovskega morja” in pri tem kritiziral to, kar Ukrajina pojmuje z militarizacijo Azovskega morja.

V komentarju glede možnosti uvedbe novih sankcij proti Rusiji zaradi položaja v Kerški ožini in Donbasu, je Lavrov dejal, da je Moskva že zdavnaj prenehala skrbeti glede sankcij, vendar je dodal, da so vse vrste sankcij slabe.

Pred tem je ruski FSB sporočil, da so včeraj ukrajinske ladje “Berdjansk”, “Nikopol” in “Jani Kapu”, kršile 19. in 21. člen Konvencije Združenih narodov o pomorskem pravu, ker so prečkale državno mejo Rusije. Ladje so vplule v začasno zaprte vode Rusije in več ur izvajale nevarne manevre, ne da bi se odzvale na zahteve ruskih ladij, ki so jih spremljale. Vse tri ladje so bile pridržane in kasneje prepeljane v Kerško pristanišče. V incidentu je bilo ranjenih 6 ukrajinskih mornarjev. Ostale člane vseh treh posadk so privedli pred preiskovalnega sodnika. Rusija je še sporočila, da je v nedeljo blokirala Kerško ožino in zaplenila dve ukrajinski artilerijski ladji in enega vlačilca, ki so nezakonito vstopili v ruske teritorialne vode.

Kmalu na to je Kijev s težko artilerijo začel napad na civilno prebivalstvo Donbasa, pretežno ruske nacionalnosti, porpčajo RIA Novosti s kraja dogodka. Svet za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine je uvedel vojno stanje.

Oglasil se je tudi tiskovni predstavnik ruskega predsednika Putina Dmitrij peskov in dejal, da je o celotni zadevi natančno obveščen predsednik Rusije, ki za enkrat še ne namerava sklicati sveta za nacionalno varnost Ruske federacije. “To je bila resna provokacija Kijeva, ki zahteva resno pozornost in posebno preiskavo”, je zadevo komentiral Peskov, poroča TASS.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danas obsodil rusko zaplembo ladij ukrajinske mornarice v Kerški ožini, poroča Reuters.

“Obsojam rusko uporabo sile v Azovskem morju. Ruske oblasti morajo vrniti ukrajinske mornarje, ladje in se vzdržati nadaljnjih provokacij”,je dejal Tusk po telefonskem pogovoru z predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. Tusk je dodal, da bo “Evropa ostala enotna glede podpore Ukrajini”

COMMENTS

Wordpress (0)