Kljub odstopu Ajanović Hovnikove prvi vladni par – Robert Golob in Tina Gaber – ni videti zaskrbljen na avdienci pri španskem kraljevem paru, kralju Felipu VI. in kraljici Letizii” – TOPNEWS.si

Kljub odstopu Ajanović Hovnikove prvi vladni par – Robert Golob in Tina Gaber – ni videti zaskrbljen na avdienci pri španskem kraljevem paru, kralju Felipu VI. in kraljici Letizii”

Kljub odstopu Ajanović Hovnikove prvi vladni par  – Robert Golob in Tina Gaber – ni videti zaskrbljen na avdienci pri španskem kraljevem paru, kralju Felipu VI. in kraljici Letizii”

“Bilo mi je v čast, da nas je ob robu zasedanja Evropske politične skupnosti pozdravil španski kraljevi par, kralj Felipe VI. in kraljica Letizia. Palača Alhambra, ta izjemen spomenik svetovne kulturne dediščine, je kot nalašč za mreženje in utrjevanje vezi med prijateljskimi državami,” je na svojem Facebook profilu objavil premier Robert Golob, ki se je udeležil neformalnega zasedanje Evropskega sveta, v ospredju katerega je razprava o prihodnosti EU spričo nadaljnjih širitev, govorili bodo tudi o pripravljenosti unije na širitev in strateški agendi ter razpravljali o migracijah.

 

Sodeč po fotografijah časa za žalovanje za ministrico Ajanović Hovnikovo ni bilo ali vsaj ni videti zaskrbljenosti na obrazih prvega vladnega para, čeprav je PV doma ostal brez treh članov svojega ministrskega kabineta. Danes brez svoje tesne sodelavke ministrice Sanje Ajanović Hovnik.

Po večdnevnem neuspešnem zavračanju očitkov o domnevno netransparentnem razporejanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik podala odstopno izjavo. Odhaja s čisto vestjo, saj ni storila nič nezakonitega, zatrjuje. Premier Robert Golob je njen odstop sprejel.

Ajanović Hovnik je v odstopni izjavi premierju Golobu zapisala, da je bil omenjeni razpis transparenten, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. “Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili,” je prepričana Ajanović Hovnik. Želi, da pristojni organi čim prej, strokovno in neodvisno opravijo svoje delo, da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na njihovo presojo.

“Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih, pri vodenju ministrstva ob tako o neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstva in države”, je zapisala in Golobu sporočila, da nepreklicno odstopa z ministrske funkcije.

Ajanović Hovnik je zatrdila, da se je ves čas trudila delati po najboljših močeh, ob upoštevanju visokih moralnih in etičnih standardov, zakonito in transparentno ter s prizadevanjem k ponovni vzpostavitvi kulturnega, spoštljivega in argumentiranega dialoga. Kot je izpostavila, je bila v preteklem letu in pol pripravljena svoje zasebno življenje popolnoma podrediti zadanim ciljem. “Nikakor pa si nisem mogla predstavljati, da bi lahko postala tarča medijskih napadov, v katerih sem obsojena vnaprej, v katerih dejstva niso pomembna, sodba pa je spisana,” je Ajanović Hovnik še zapisala v odstopni izjavi predsedniku vlade.

Slednji je v prvem odzivu dejal, da njen odstop sprejema, saj da druge izbire nima. Po vrnitvi s službene poti pa bo o ministričinem odstopu obvestil tudi DZ.

Tudi v ministričini stranki, Gibanju Svoboda njeno odločitev spoštujejo. Menijo, da je s tem odprla prostor, da bodo lahko ustrezne institucije opravile svoje delo in ugotovile, ali je pri vseh očitkih ministrici tudi prišlo do kakšnih napak.

Za koalicijski SD in Levico je odstop Ajanović Hovnik v danih okoliščinah pričakovana in logična poteza. V Levici opozarjajo, da je ministričino ravnanje vrglo senco dvoma na celotno vlado, zavzemajo pa se za čimprejšnjo rešitev glede razpisa za nevladne organizacije in nadaljevanje pogajanj v javnem sektorju.

Tudi v opoziciji njeno odločitev pozdravljajo. Da ministrica nima več zaupanja, so v SDS pokazali tudi z napovedano interpelacijo, izpostavljajo, ob tem pa se sprašujejo, kdo bo v tej vladi sploh še želel sodelovati. V NSi menijo, da je ministrica zamudila priložnost, da bi odstopila prej in tako potrdila, da so v Gibanju Svoboda z drugačno politiko mislili resno.

Da je ministričin odstop pričakovan, saj bi ta zaradi očitkov težko naprej opravljala svojo funkcijo, ocenjujejo tudi v sindikatih javnega sektorja. Ob tem pa jih zanima, kaj bo odstop pomenil za pomenil za pogajanja o prenovi plačnega sistema, ter upajo, da odstop ne bo bistveno vplival na dinamiko pogajanj.

Ministrico so sicer odnesli očitki, povezanimi z visokimi stroški potovanja veččlanske delegacije ministrstva v New York, ki je državo stala nekaj več kot 33.000 evrov, še bolj pa očitki v zvezi s potekom javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij.

Kot so razkrili mediji, je med največjimi prejemniki sredstev na omenjenem razpisu Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka Kaja Primorac. Ta je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik.

Ajanović Hovnik je pojasnjevala, da ni sodelovala v nobeni fazi odločanja in da ni vedela, da sta Smart center oziroma Kaja Primorac sodelovala z drugimi prijavitelji na tem razpisu. Zatrdila je tudi, da z nekdanjo poslovno partnerko nista v komunikaciji. V zadnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija pa se je s pojasnili dodatno zapletla. Kot so namreč razkrili, je ministrica podpisala izjavo ministrstva o podpori programu IPES. Ajanović Hovnik je ob tem dejala le, da se “posipa s pepelom” in priznala, da je pismo podpre res podpisala, a enako storila tudi v petih drugih primerih. Dodala je, da takšne dokumente podpisuje “skoraj generično”.

A se je kljub temu le nekaj ur po teh razkritjih ob vse več očitkih, številnih pozivih k odstopu ter tudi interpelaciji, ki so jo zoper njo napovedali v SDS, nazadnje sama odločila, da odide z ministrskega položaja, ker da “ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije”.

Premier mora zdaj najkasneje v sedmih dneh DZ obvestiti o odstopu Ajanović Hovnik. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

To je sicer že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden in četrti v mandatu aktualne vlade. Odstopno izjavo je ta teden namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, z ministrske funkcije pa sta doslej odstopila tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in notranja ministrica Tatjana Bobnar. Premier Golob pa je ta teden v DZ poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

COMMENTS

Wordpress (0)