V zvezi z Junckerjevo ignoranco pravnega mnenja o arbitraži uradni Zagreb sporoča: Bruselj je ravnal pravilno! – TOPNEWS.si

V zvezi z Junckerjevo ignoranco pravnega mnenja o arbitraži uradni Zagreb sporoča: Bruselj je ravnal pravilno!

V zvezi z Junckerjevo ignoranco pravnega mnenja o arbitraži uradni Zagreb sporoča: Bruselj je ravnal pravilno!

V petek je nemški tedni Spiegel na spletu objavil, da je pravna služba Evropske komisije v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe v skladu z 259. členom Pogodbe o EU predstavila Slovenija glede tega, da Hrvaška krši pravo EU, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti.

Juncker pa naj bi, tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, nasvet lastne pravne službe ignoriral. Spiegel se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker.

Potem ko je Evropska komisija sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji, je vlada pod vodstvom takratnega premierja Cerarja sklenila, da gre v tožbo sama.

Borut Pahor, predsednik republike

Tako je Sodišču EU 13. julija predložila tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

V odzivu na Spieglove ugotovitve se je odzvala hrvaška vlada, ki je sporočila, da se Bruselj ravnal pravilno

Hrvaška vlada ne komentira internih dokumentov, ki ne predstavljajo uradne odločitve ali stališča Evropske komisije, so iz hrvaške vlade danes odgovorili na prošnjo STA za odziv na poročanje Spiegela. Kot so dodali, se je komisija pravilno odločila, da se ne vmešava v dvostranski spor o meji med Hrvaško in Slovenijo.

“Stališče vlade Republike Hrvaške je, da je potrebno, da Hrvaška in Slovenija kot dve prijateljski državi ter članici zveze Nato in Evropske unije, nadaljujeta dialog in uredita vprašanje meje v obojestransko zadovoljstvo in v dobrososedskemu duhu,” so danes v Banskih dvorih še odgovorili na vprašanje STA.

Obenem so ponovili besede, ki jih je hrvaški premier Plenković zapisal v čestitki novemu slovenskemu kolegu Šarcu po izvolitvi nove vlade. Plenković je ponovil, da je potrebno nadaljevati dialog med Hrvaško in Slovenijo o vseh odprtih vprašanjih. Obenem je Šarca povabil na obisk na Hrvaško.

Odzval se je tudi predsednik republike Borut Pahor, po njegovih besedah je Evropska komisija zamudila priložnost, ker ni prisluhnila stališču svoje pravne službe in dejala, da je treba tudi spoštovati dvostranske sporazume, ki so bili ratificirani in ki so z odločbo arbitražnega sporazuma določili meje. “To je bistvo mnenja, ki ga komisija zaradi političnih razlogov ni upoštevala,” je dejal Pahor.

Kot je nadaljeval, je kritičen do takšnega odnosa Evropske komisije, saj tu ne gre samo za vprašanje nespoštovanja sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško, ampak je to slabo sporočilo o nespoštovanju morebitnih doseženih sporazumov glede meja na Zahodnem Balkanu v prihodnosti.

Dejan Židan, predsednik Državnega zbora

Marjan Šarec, predsednik vlade

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je bil danes kritičen do ravnanja predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja glede spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. Po njegovi oceni bi lahko zaradi političnih kupčkanj ogrozil temelje Evropske unije.Židan je spomnil, da v Sloveniji sedanja in prejšnja vlada nista desni ter da Evropsko komisijo obvladuje desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). “Evropska unija je nastala na spoštovanju pravnega reda, kar pomeni, da je treba pravne postulate in mednarodne sodbe v celoti spoštovati, saj to majhnim narodom daje neko varnost,” je dejal v Komnu. Nadaljeval je, da so že ves čas slutili, da je pravo na strani Slovenije. “Zaradi političnih kupčkanj, kar lahko ogrozi temelje Evropske unije, je Juncker ravnal napačno, zato je dobro, da odhaja,” je dodal.

Premier Marjan Šarec je v odzivu na poročanje nemškega tednika Spiegel dejal, da je treba spoštovati vladavino prava, kar je ugotovila tudi pravna služba v Bruslju, a se je komisija očitno odločila drugače. Dodal je, da je treba uveljaviti arbitražno razsodbo.

Evropska komisija je po njegovih besedah politično telo in ne sodišče, zato se lahko odloči, ali bo upoštevala mnenje pravne stroke. “Odločila se je, da bo ostala nevtralna, kar nas seveda takrat ni razveselilo, tudi danes nas še vedno ne vesli, saj je to napačno sporočilo,” je dodal.

“Mi moramo vztrajati na vladavini prava,” je Šarec še poudaril ob robu osrednje prireditve na spomin vrnitve Primorske k matični domovini v Komnu.

Po njegovih besedah je treba uveljaviti arbitražno razsodbo in spoštovati določbe sodišč. Čeprav v primeru arbitražne razsodbe ta po njegovem mnenju “ni bila tako ugodna za Slovenijo, kot je morda kdo mislil”, jo je treba uveljaviti, ker je vladavina prava vedno na prvem mestu.

Dominika Švarc Pipan, državna sekretarka in mednarodna pravnica

Miro Cerar, Minister za zunanje zadeve

Novoimenovani zunanji minister Miro Cerar je medtem sporočil, da navedbe Spiegla potrjujejo njegovo oceno, da komisija ni opravila svoje vloge kot varuhinje pogodb EU. Zdaj morata državi uresničiti arbitražno razsodbo.

“Kot drugo pa lahko počakamo na razsodbo še enega sodišča. Če ne prej, bo takrat jasno, da neizvršitev odločbe s strani Hrvaške pomeni ne le kršitev mednarodnega prava, pač pa tudi pravnega reda EU. Sosednja Hrvaška bo takrat primorana pristopiti k implementaciji,” je v sporočilu zapisal Cerar.

“V duhu dobrososedskih odnosov in spoštovanja skupnih evropskih temeljev pa predvsem izražamo upanje, da bo sosednja Hrvaška zdaj vendarle prenehala s kršitvami prava EU-ja, zlasti na morju, in pristopila k implementaciji arbitražne razsodbe,” so še sporočili na MZZ-ju.

Na poročanje se je odzvala tudi novoimenovana državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Dominika Švarc Pipan. “Ni čudno, da komisija mnenja ni želela obelodaniti niti posredovati Sloveniji. Sedaj pa bo res težko upravičiti nadaljnjo tišino in morebitno sprenevedanje,” je tvitnila Švarc Pipanova.

COMMENTS

Wordpress (0)