Kako se je projekt EXPANO v Murski Soboti vreden 4,8, po nekaterih informacijah pa kar 6 milijonov evrov, podražil za 100 odstotkov, njegova premestitev pa je stala več kot prvotna postavitev paviljona EXPO v Milanu 2015 (4,4 milijona evrov) in kdo je pri tem zaslužil? – TOPNEWS.si

Kako se je projekt EXPANO v Murski Soboti vreden 4,8, po nekaterih informacijah pa kar 6 milijonov evrov, podražil za 100 odstotkov, njegova premestitev pa je stala več kot prvotna postavitev paviljona EXPO v Milanu 2015 (4,4 milijona evrov) in kdo je pri tem zaslužil?

Kako se je projekt EXPANO v Murski Soboti vreden 4,8, po nekaterih informacijah pa kar 6 milijonov evrov, podražil za 100 odstotkov, njegova premestitev pa je stala več kot prvotna postavitev paviljona EXPO v Milanu 2015 (4,4 milijona evrov) in kdo je pri tem zaslužil?

Če je projekt “pravi”, je denarja na pretek, velja v poslovnem svetu. Velja pa tudi pravilo, da če hočeš zaslužiti veliko denarja, si izmisli velik projekt. Takšen projekt je vsekakor bil projekt Expano v Murski Soboti, ki se je iz prvotno predvidenih 2,4 milijona evrov podražil za 100 odstotkov na 4,8 milijona evrov. Stoodstotna podražitev paviljona Expano je že leta 2017 vzbuja dvome, ko so ob Soboški Kamenšnici že videli zametki regijskega promocijskega centra Expano, ki naj bi postal gospodarsko in turistično vozlišče Pomurja.

Lopate so takrat zakopali v podjetju Pomgrad, ki je bilo tudi lastnik zemljišča, toda cena projekta je bistveno porasla, z njo pa tudi nelagodje mestnih svetnikov, saj se je morala občina Murska Sobota zadolžiti za več kot 1,2 milijona evrov in marsikoga verjetno še danes boli glava od sicer prestižnega megalomanska projekta.

Ocenjena vrednost investicije namreč takrat po novelaciji investicijskega programa znaša 4.600.000 evrov, kar je precej več od izhodiščnih 2.400.000 evrov. Na koncu je investicija stala še več, in sicer 4.811.175 .95 evrov. Ob tem se zastavlja vprašanje, kako je mogoče, da je projekt premestitve Expo Milano 2015, ki je bil projektiran in zgrajen za 4,4 milijona, po premestitvi v Mursko Soboto na koncu stal 400.000 evrov več, torej 4,8 milijona evrov.

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je takrat miril kritike in skeptike, da izdatki ne gredo zgolj iz občinskega žepa.

»80 procentov denarja je iz evropskih sredstev. En milijon evrov je iz pomurskega zakona. Dobrih 700.000 evrov (na koncu 1,2 milijona evro) je denar mestne občine, ki bo v naslednjih letih investiran v ta objekt. Naša zadolženost je, kljub temu, da smo sprejeli rebalans proračuna, v povprečju zadolženosti občin v Sloveniji, pod povprečjem mestnih občin.«

Pri tem se moramo vrniti za več kot leto dni nazaj v mesec april in leto 2019, ko je na obrežju Soboškega jezera potekalo uradno odprtje paviljona Expano, kjer se je trlo pomembnih gostov.

Slovesnega dogodka so se takrat med drugim udeležili predsednik državnega zbora Dejan Židan, župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković, župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič in župan mestne občine Aleksander Jevšek, pa tudi gostje iz tujine.

Župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek se je ob otvoritvi “zahvalil” vsem, “ki so pred štirimi leti imeli idejo in pogum, da paviljon iz Milana pripeljejo v Mursko Soboto” in ob tem dodal:

“Expano je nedvomno naš največji projekt. Ne le zato, ker smo na obrežje Soboškega jezera postavili ta čudovit paviljon, ampak predvsem zato, ker nam vsem skupaj odpira povsem nove, trajnostne priložnosti za to, da Pomurje postavimo na zemljevid izjemnih turističnih destinacij. Ker lahko z njim bistveno dvignemo dodano vrednost našega turizma, da bodo naši turistični delavci bolje plačani, da se bodo naložbe v pomurski turizem obrestovale, da bodo novo ponudbo ustvarjali naši ljudje in da bo od turizma jutri bolje živelo več pomurskih družin.”

»Država je pridobila nov reprezentančni projekt, ki na vzorčen način predstavlja ne le vrata v Pomurje, pač pa tudi v Slovenijo,« je na odprtju povedal predsednik DZ Dejan Židan, ki kot domačin Soboško jezero tudi pogosto obišče, Expano pa prav tako označil za »katalizator preobrazbe prostora v Murski Soboti, ki je še včeraj predstavljal neizkoriščeno in degradirano območje, pa tudi občine in Pomurja«.

Zbrane je takrat kot slavnostni govornik nagovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Ob tem pa je najbolj zanimivo, da je slovenska vlada za projekt EXPO Milano 2015 namenila 5 milijonov evrov, pri čemer je bilo porabljenih nekaj več kot 4,4 milijona evrov, medtem ko je ponovna postavitev v Murski Soboti stala več, torej 4,8 milijona evrov.

Izvedbo projekta Vrata v Pomurje – regijski promocijski center sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Njegova vrednost znaša 4,8 milijona evrov, od tega 2,6 milijona evrov (54 odstotkov) predstavljajo sredstva EU in RS, 1,0 milijon evrov (21 odstotkov) sredstva iz Pomurskega zakona ter 1,2 milijona evrov (25 odstotkov) sredstva mestne občine Murska Sobota.

Prihodnjič o tem, kdo so bili glavni akterji, ki so pred pred leti imeli “zasluge”, da so paviljon EXPA iz Milana pripeljali v Mursko Soboto, kdo je najbolj “participiral” pri razdelitvi pet milijonske pogače in predvsem, ali se je uresničila ekonomska presoja upravičenosti naložbe v regijski promocijski center EXPANO ob Soboški Kamenšnici.

COMMENTS

Wordpress (0)