“Če nismo sposobni drugega človeka, kot 78 letnega izbrati za predsednika, smo nesposobna stranka” – TOPNEWS.si

“Če nismo sposobni drugega človeka, kot 78 letnega izbrati za predsednika, smo nesposobna stranka”

“Če nismo sposobni drugega človeka, kot 78 letnega izbrati za predsednika, smo nesposobna stranka”

Tako Damjan Medved, mizar in čebelar ter kandidat za predsednika SLS iz Cirkovc, o odločitvi nekaterih članov SLS za podporo Ludviku Toplaku za predsednika SLS.

Potem ko smo včeraj na Topnewsu prvi ekskluzivno objavili informacijo o četrtkovem srečanju v gostilni Sobočan, povezanih z iskanjem vodstva za Slovensko ljudsko stranko, se je včeraj vsul plaz v medijih, čeprav razen enega, ni bil prisoten nobeden od novinarjev in torej sploh ne ve, kaj se je dejansko dogajalo v Bresternici pri Mariboru.

Na četrtkovem spravnem sestanku se je skupina dolgoletnih, uglednih, nekdanjih in sedanjih članov SLS, na predlog Franca Kanglerja (ki je ustanovil Novo ljudsko stranko in jo pred kratkim preimenoval v Lista Franca Kanglerja), ki je bil gostitelj srečanja, večinsko dogovorila, da za predsednika SLS kandidira dr. Ludvika Toplaka, enega od ustanovnih članov SLS, nekdanjega veleposlanika v Rimu in trikratnega rektorja mariborske univerze.

Ključno vlogo v podpori Toplakovi kandidaturi je imel Marjan Podobnik, ki se je ponovno vpisal v stranko SLS. Kot smo včeraj zapisali, je glavni protagonist dogajanja v Slovenski ljudski stranki, Marjan Podobnik, ki so ga nekateri nagovarjali na kandidaturo, pa je v svojem nastopu podprl kandidaturo Ludvika Toplaka. “Glejte, jaz sem danes, ker se je pač govorilo o profesorju Toplaku, vsaj desetim ljudem iz mojega konca, Idrijsko-Cerkljansko-Tolminsko, pa tem, ko so rekli Marjan, kako to, da ti ne kandidiraš, dejal: če meni verjamete in mi toliko zaupate, da bi želeli, da sem ponovno predsednik, potem mi tudi toliko zaupajte, ko vam predlagam, da skupno podprimo profesorja dr. Ludvika Toplaka” .

Podobnik se je zavezal, da bo organizacijsko pomagal na ta način, da bo v stranko pripeljal nazaj tisti del članov, ki so stranko zapustili. Kritičen je bil tudi do kritik na račun starosti Ludvika Toplaka. “Glejte, danes govoriti, ko bo čez dva dni akademik Boris Pahor praznoval 105. rojstni dan in kot veste, da je marsikdaj bilo za predsednika države sploh pogoj približno taka leta in tako naprej, pa ni le z vidika bontona vprašljivo, pa tudi iz tega, da spoštujmo modrost starejših, ker če tega ne bomo spoštovali, bomo tudi energijo mladih zgubili.” Marjan Podobnik je v izjavi za javnost zapisal

“Včerajšnje srečanje v Mariboru, katerega gostitelj je bil Franc Kangler, je verjetno najpomembnejši dogodek za SLS zadnjih let. Menim, da obstaja velika verjetnost ponovne povezave večine vseh nekdanjih in sedanjih vplivnih posameznikov in drugih članov SLS pod okriljem prenovljene SLS. Množična udeležba in pozitivno vzdušje – ki ga je Bojan Šrot opisal z besedami, da se počuti kot v časovni kapsuli, vzdušja izpred 20 let – so me spodbudili, da sem se na srečanju odločil za ponovno vključitev v SLS.

Obenem sem vse tiste, ki so protestno izstopili zaradi moje izključitve iz SLS pozval, naj storijo enako. Velika večina prisotnih je včeraj podpisala izjavo v podporo kandidaturi prof. dr. Ludvika Toplaka za novega predsednika SLS. Čeprav sva v preteklosti imela tudi kakšno različno mnenje, sem ga tudi sam odločno podprl za predsednika SLS. Povedal sem tudi, da sem pripravljen pomagati vzpostaviti močno prenovljeno SLS, predvsem s pomočjo in delom na organizacijskem področju.

Seveda pa pobuda za imenovanje Toplaka za predsednika ni bila sprejeta soglasno in sodeč po razpravah nekateri, med njimi Damjan Medved, sploh niso vedeli, da podpisujejo podporo kandidaturi, ki jo je pripravil za podpis Franc Kangler, ampak so misli, da podpisujejo zgolj izjavo o prisotnosti na pogovoru. Nasploh je celotno dogajanje potekalo v režiji Franca Kanglerja, ki je bil gostitelj tretjega in zadnjega srečanja, drugega je v Lukovici organiziral Ciril Smrkolj, prvega pa državni svetnik Tone Horvat v Novem mestu. Na včerajšnjem srečanju pa ni bilo evropskega poslanca Franca Bogoviča, ki se mu je po informacijah Marjana Podobnika razneslo motor in je obstal na poti.

Med najbolj nezadovoljnimi s “Kangler – Podobnikovo pobudo za imenovanje Ludvika Toplaka” – je bil Damjan Medved, ki je na kongresu v Termah Olimje kandidiral proti Marku Zidanšku: “Sem pred štirimi leti edini, ki sem si upal proti gospodu Zidanšku kandidirati. Kljub temu, da so mi vse struje preprečevale, da naj se dogovorim tako, kot so se ostali. Po štirih letih sem videl, kakšen je bil rezultat. To, da se primerja tale sestanek z Unionsko dvorano, prosim lepo, to je smešno. Jaz sem pred 10-imi leti, med drugim sem tudi pisal knjigo o zgodovini kmečke zveze, bil tudi pri gospodu Toplaku in z njim imel intervju, če se gospod Toplak spomni, kaj je razlika med temi tremi srečanji in pa Unionsko dvorano. Ena in edina unionska dvorana se je zgodila zaradi programa. Ti trije sestanki pa so se zgodili samo zaradi ene stvari, to je sebičnosti. In, če bo ta stranka šla po tej poti naprej, jasno in glasno povem, ne bo nikamor prišla. Da meni tu razlagajo zopet o nekih povezavah, združitvah in ne vem čem, jaz ne govorim to o Kanglerju, Kangler je bil vedno naš in to ni vprašanje. In tudi Kangler ve, da sem mu jaz pomagal tudi takrat, ko so ga vsi hoteli izključiti in sem prišel, ko so bile županske volitve, in ga vprašal, kaj rabi, ker za mene je bil vedno moj, kljub temu, da se nisva razumela. Nima veze, ampak on je bil naš in par stvari sem mu tudi v obraz povedal, nima veze, gremo naprej. Če bo ta stranka šla po tej poti naprej, vam kar naprej povem, ne bo prišla nikamor. Če ne bomo znali vsi presegati sebičnih egoizmov, kateri so se v glavi v teh desetih letih zaželi vsepovsod, v vseh strujah in tu ni razlike. V zadnjih desetih letih nismo znali Slovencem povedati ene stvari, zakaj se v bistvu mi zavzemamo. In to je bila Unionska dvorana. Unionska dvorana ni bila zbrana za to, da gospoda Omana proglasi za predsednika, ampak zato, da programske smernice – programske zahteve slovenskega kmeta – izpostavi javnosti. Kje ste, kaj ste sramota. Ja, jezi me to, tega ne skrivam. Jaz nisem vedel, da za gospoda Toplaka podpisujem podporo. Gospoda Toplaka izredno spoštujem. Zakaj? Ker je naredil ogromno. Bil je prvi predsednik družbenopolitičnega zbora, bil je veleposlanik, bil je rektor, vsaka čast. Ampak, enkrat si čistega vina nalijmo, če nismo sposobni drugega človeka, kot pri 78 letih zbrati za predsednika v tem času, smo nesposobna stranka. Havla.”

Dogajanje v SLS je pomembno predvsem zaradi konsolidacije desnice ter odnosov med strankami in liderji. Predvsem gre za to, kdo bo imel vpliv na dogajanje v SLS, kjer je linija Franca Kanglerja, ki je predlagal Ludvika Toplaka, ne skriva simpatij do SDS-a in njegovega predsednika Janeza Janše. Naj spomnimo, da je Kangler poleg Primca pozval volivce pred volitvami, naj ne volijo njihovih kandidatov, ampak naj volijo Janšo.

V nadaljevanju objavljamo govor Marjana Podobnika na srečanju v Bresternici pri Mariboru:

“Današnji sestanek vidim kot novo rojstvo Slovenske ljudske stranke, kot po dobrih 30-tih letih nova Unionska dvorana. Tik pred zdajci, kakor je bilo, mislim, da nekajkrat rečeno in jaz verjamem, da od tu gre pot naprej. Zaradi tega sem se, tekom tega pogovora, odločil, zaradi vseh vas in tudi Primoža Jelševarja, ki opravlja izjemno nehvaležno vlogo koordinatorja v času vd-jevsta med odstopom in kongresom, sem se odločil, da se bom ponovno včlanil v Slovensko ljudsko stranko in pozivam vse tiste, ki ste zaradi moje izključitve izstopili iz SLS, da se ponovno včlanite v SLS”.

Druga stvar, jaz verjamem, da bo tako pri profesor dr. Ludviku Toplaku, jaz sem prepričan, da bo kandidiral zaradi občutka odgovornosti do tega, kar danes tukaj slišim. Ne zaradi tega, ker bi to rabil kot ugleden akademik, nosilec največje privatne univerze v tem delu Evrope, fakultete in tako naprej, ampak zato, ker je danes to presečna točka, okoli katere ob vseh kritikah, nihče ni idealen. Svetniki so tam gor, pa še svetniki veste, da so preden so postali svetniki delali kakšne napake, je (Toplak) tisti, ki danes lahko to z lahkoto poveže .

Zato sem jaz povedal, da bom kot ponovno včlanjen, torej bivši član Slovenske ljudske stranke z največjim veseljem, posebej na organizacijskem področju, pomagal. Verjamem, da bodo vse skupine, jaz sem jih zaznal kakih pet ali šest, malo različnih, poleg sedanje vodilne ekipe, ki je zdaj vodila SLS, da bodo ustrezno vključene, ker s temi ljudmi na vseh ključnih pozicijah, jaz verjamem tudi v modrost profesor Toplaka in drugih, kjer bodo tudi tekli ti pogovori, da bodo tako vključeni, da ne bomo le govorili, ampak bomo v praksi dokazali, da smo povezali vse obstoječe in sedanje predsedstvo in bomo vključili v prihodnje mlade in to.

In sedaj bom pa povedal nekaj, kar pa predvsem midva s profesor Toplakom v tem trenutku sto procentno verjameva, verjetno pa enih 80 procentov med vami ne. Midva sva se pogovarjala, midva verjameva, da v treh štirih letih bo ta stranka imela najmanj 20 odstotkov. Verjameva v to. Zdaj si bom vzel dva stavka, da vam bom empirično dokazal, zakaj verjameva v to. Leta 1996, tisti, ki ste bili v Slovenski ljudski stranki, če greste gledat stare ankete v Delo, Dnevnik, Večer in tako naprej, boste videli, da je na koncu leta 1995/1996 Ljudska stranka imela tam tri, štiri, pet procentov, različno in takrat sem jaz prvič na to rekel: Mi bomo na naslednjih volitvah se pravi konec leta 1996 zmagovalna stranka. So me čudno pogledali, če je kaj narobe, če sem kaj spil ali pokadil kaj takega in sem videl, da to ne bo nikamor pripeljalo. Nobene podpore čisto out, bob v steno. Potem sem naslednja dva meseca prepričeval svojega brata in pokojnega profesor Zagožna in še par drugih, ki so sprejeli to, da ni nič težje dobiti dvajset odstotkov ali pa štiri odstotke, če ti s pravilnim načinom pristopiš. Kajti zato, da boš nekoč dobil dvajset ali pa trideset odstotkov, dobiš ugledne gospodarstvenike, športnike, znanstvenike delavce, kmete in tako naprej, za štiri odstotke pa ne.

Ko sem te ključne prepričal, je to šlo naprej in mi smo z mnogo manj izkušenj in brez denarja, brez medijev, brez vsega prišli do 19,5 odstotka in smo dobili 207.000 glasov . In jaz verjamem, da se bo to ponovilo, zato podpiram, bom zelo odkrito povedal, sem se podpisal tukaj, gospa jaz verjamem to, da to meni ni nič sporno, ker mi smo tukaj neformalna zadeva, ljudje se izjasnjujejo, kot se izjasnjujejo o različnih drugih stvareh. In jaz sem z velikim veseljem podpisal podporo, mislim, da je gospod Kangler to dal tudi okoli, podporo za profesor Ludvika Toplaka za predsednika Slovenske ljudske stranke.

Jaz verjamem, da bo prišlo do takega dogovora, da bomo na kongresu, ki mimogrede bi ga jaz organiziral 30. tega ne pa 29 tega, ker v času trgatve sobote niso optimalne, recimo dan, da bo tam prišlo do močnega poenotenja, da bomo šli na lokalne volitve usklajeni med sabo v povezavi z Novo Slovenijo in z drugimi pomladnimi strankami in z drugimi dosegli odlične rezultate na županskih in svetniških volitvah. Da bomo dosegli skupno listo z NSi, povem pa odkrito tukaj, prosim, ker vidim tudi par medijskih ljudi, verjetno bi jaz rekel, da so si kupili pravice, ampak, to so nam naklonjeni, če prav razumem.

Jaz verjamem, da bomo naredili skupno listo SLS in NSi za evropske volitve, povem odkrito, da sem se o tem tudi pogovarjal pred časom z gospodom Toninom, pa veste, da sva relativno tesno sodelovala, da bomo dosegli odlični rezultat na evropskih volitvah in gospod Bogovič mi je izrecno rekel, da želi, da ne bom napačno razumljen, očitno ni mogel, ker mu je tam motor razneslo ali kaj že, priti sem, da podpira take rešitve. Izrecno, 3/4 ure sva govorila, ko je na sredi ceste obstal. Povedal bo tudi sam, verjetno bo poskušal prit sem, če se da, da ne bo izpadlo, da ne želi priti na to srečanje, in da bomo po tem po teh nastopih in konsolidaciji lahko v ustrezni povezavi in sodelovanjem, jaz o združevanju ne bi več govoril, ker imamo pač izjemno slabe izkušnje po nekem principu CDU/CSU, že na naslednjih parlamentarnih volitvah v sodelovanju s programsko najsorodnejšo NSi, pa tudi z drugimi manjšimi strankami in skupinami, pred tem pa vsekakor po volitvah z Novo slovensko ljudsko stranko Franca Kanglerja dosegli relativno večino in tako, kot je bilo rečeno, dali mandatarja na na naslednjih volitvah. To je popolnoma realna opcija.

In jaz bi predlagal, da to brez res vsakršne slabe vesti podpremo, jaz recimo podpiram, kot sem rekel, profesor dr. Ludvika Toplaka za predsednika. Predlagam Primožu Jelševarju, da seznani vodstvo, ker so bili vsi vabljeni, če prav razumem s tem današnjim pogovorom. Jaz verjamem, da bo sedaj to seveda tema in medijska in siceršnja. Zdaj bo vprašanje, ali smo dovolj modri, da zaradi pomena in potreb, ne ljudske stranke, ampak zaradi Slovenije, poglejte, v kašnih razmerah smo.

Jaz sem bil v nedeljo v Beli krajini, štiri ure je helikopter letel na 300 metri nad policaji, vojaki, s psi, 45 migrantov so lovili, celo popoldne tam v Beli Krajini. V teh nepredvidljivih razmerah, mi rabimo trdno stabilno stranko relativne večine, zmerne krščansko, demokratske, ljudske, evropske opcije in to je naša danes priložnost, odgovornost. Zahvala gre vsem tako obstoječim kot drugim. In še enkrat povem, kot je Franc Kangler, pa drugi so rekli, vse moje zamere so šle, bom rekel aleluja, tudi za tiste, ki verjamete aleluja da so šle, in da jih pokopljem. Se tu opravičujem vsem, ki sem se jim kakorkoli zameril, in in če bo vsak po svojih močeh naredil kar lahko, je pred nami uspešna pot za ljudi, za državo in za vse nas”.

COMMENTS

Wordpress (0)