V Nemčiji drastično pada število vernikov, čeprav cerkev prejema rekordna denarna sredstva od države – TOPNEWS.si

V Nemčiji drastično pada število vernikov, čeprav cerkev prejema rekordna denarna sredstva od države

V Nemčiji drastično pada število vernikov, čeprav cerkev prejema rekordna denarna sredstva od države

Nemška krščanska cerkev je v zadnjem letu prejela, ne glede na dohodek od cerkvenih davkov, državna sredstva v višini 538 milijonov evrov, kar je zgodovinsko rekordna vrednost, kljub drastičnemu zmanjšanju števila krščanskih vernikov, piše dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Dve izmed nemških krščanskih cerkva, katoliška in protestantska, sta v letu 2016 dobili s strani nemških zveznih dežel skupno 538 milijonov evrov, kar je 14 milijonov evrov več kot v letu 2015,” piše FAZ sklicujoč se na podatke združenja Humanistična unija, ki je do cerkve kritično usmerjeno.

Pri tem gre le za prihodke, ki jih cerkev prejema od zveznih držav na podlagi pogodbe iz 19. stoletja, ki je nastala, ko je država odvzela zemljo cerkvi in se hkrati zavezala, da bo plačevala odškodnino, kar pa se je ohranilo do danes.

Humanistična unija je izračunala, da so zvezne dežele samo od ustanovitve Zvezne republike Nemčije leta 1949 pa do danes, z izjemo Hamburga in Bremna, ki sta izstopila iz tega sistema, iz naslova zakona iz 19. stoletja cerkvi vplačale več kot 17 milijard evrov.

Razprava o financiranju cerkve

Treba je opozoriti, da so to dodatna sredstva, ker je cerkev v Nemčiji večinoma financira iz cerkvenega davka, ki ga plačuje vsak davčno sposoben vernik, tj. državljan, ki je registriran kot član ene od dveh krščanskih skupnosti.

Leta 2016 je Nemška katoliška cerkev od davkov prejela 6.15, protestantska cerkev Nemčije pa 5,45 milijard evrov.

Cerkev dobi iz proračuna tudi neznan znesek za socialne storitve, ki jih izvajajo cerkvene ustanove, kot so bolnišnice, vrtci in socialne svetovalnice.

V zadnjem času se je razvila javna razprava, zlasti glede načina financiranja cerkvenih ustanov, ki se financirajo z davkoplačevalskim denarjem in v katerih veljajo izključno le pravila cerkve.

Tako je leta 2016 izbruhnil škandal, ko je nek zdravnik iz neke bolnišnice v lasti katoliške cerkve, dobil odpoved, potem ko se je ločil in ponovno poročil.

Z 1,2 milijona zaposlenih je cerkev, poleg države, največja delodajalka v Nemčiji.

Število vernikov krščanskih cerkva v Nemčiji stalno upada. Po podatkih Statističnega urada Nemčije je v letu 1990 bilo 72,3 odstotka državljanov Nemčije, ki so pripadali eni od obeh krščanskih skupnosti, medtem ko se je to število v letu 2015 zmanjšalo na 56 odstotkov.

COMMENTS

Wordpress (0)