Italijanski premier dobil zaupnico v senatu – Giuseppe Conte: NATO je naš zaveznik, želimo odpiranje proti Rusiji! – TOPNEWS.si

Italijanski premier dobil zaupnico v senatu – Giuseppe Conte: NATO je naš zaveznik, želimo odpiranje proti Rusiji!

Italijanski premier dobil zaupnico v senatu – Giuseppe Conte: NATO je naš zaveznik, želimo odpiranje proti Rusiji!

RIM – Premier Italije Giuseppe Conte je danes v parlamentu predstavil program nove italijanske vlade pred večernim glasovanjem o zaupnici njegovemu kabinetu. Med drugim je dejal, da se bo njegova vlada na področju zunanje politike zavzemala za “potrditev pripadnosti” Italije Nato, hkrati pa tudi za “revizijo sistema sankcij proti Rusiji”.

Italijanski Senat je sinoči potrdil Contejevo vlado, jutri popoldne pa bo o zaupnici glasoval še spodnji dom italijanskega parlamenta. Koalicija Gibanja pet zvezdic in Lige za sever je dobila 171 glasov, medtem ko je bilo 116 senatorjev proti, 25 pa se jih je vzdržalo.

Nova rumeno-zelena vladajoča koalicija populističnega Gibanja pet zvezdic in antiimigrantske Lige ima večino v obeh domovih italijanskega parlamenta. Časnik Corriere della Sera piše, da je Conte dejal, da je med prioritetami vladnega programa tudi “sprememba, ki bo postavila piko na biznis glede imigracije, ki se je pretirano povečal pod plaščem lažne solidarnosti”.

Conte je prav tako dejal, da je “čas, da Italijani dobijo pravico do minimalnega plačila za uro dela, da ne bo nihče več izkoriščan”.

Italijanski premier je predstavil tudi cilje nove vlade na področju zunanje politike.

“Nameravamo potrditi prepričanost v to, da naša država pripada Atlantskemu zavezništvu na čelu z ZDA kot privilegiranim zaveznikom. Bomo pristaši odpiranja proti Rusiji, ki je v zadnjih letih okrepila svojo mednarodno vlogo v različnih geopolitičnih krizah in bomo promotorji revizije sistema sankcij, začenši s tistimi, ki nosijo tveganje, da umrtijo rusko civilno družbo”, je dejal italijanski premier Conte.

COMMENTS

Wordpress (0)