Ste že slišali za OFAC? Majhna ameriška agencija je največja grožnja ameriškim sovražnikom – TOPNEWS.si

Ste že slišali za OFAC? Majhna ameriška agencija je največja grožnja ameriškim sovražnikom

Ste že slišali za OFAC? Majhna ameriška agencija je največja grožnja ameriškim sovražnikom

Malo kdo je slišal za majhno ameriško službo OFAC, vendar pa bi lahko rekli, da skoraj ne obstaja močnejša od nje: OFAC se ukvarja z najnevarnejšimi in najmočnejšimi ameriškimi nasprotniki, brez, da bi izstrelila en samcat naboj. Njen tim je obračunaval z bivšim libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem, severnokorejskim liderjem Kimom Jong-unom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pri tem pa mu ni bilo potrebno vstopiti v njihove države.

Andrea Gacki

Ameriški strokovnjaki vodijo bitke kar v centru Washingtona, v nevpadljivi zgradbi, nasproti ameriškega Ministrstva za finance.

Na funkciji vršilca dolžnosti Službe za nadzor lastnine v tujini (Office of Foreign Assets Control, OFAC) je od začetka letošnjega maja Andrea Gacki, njenih 170 zaposlenih pa ima nalogo izvajati in nadzirati sankcije, ki jih ZDA uvajajo proti državam, podjetjem in posameznikom.

Majhna služba, za katero ne ve skoraj noben Američan, je zelo učinkovita: zamrzuje lastnino diktatorjev v tujini in blokira finančne tokove po svetu. Podjetjem, ki kršijo embargo, zaračuna milijonske kazni – vse to na podlagi lastnih ugotovitev, brez sodelovanja sodišča. Zaposlenim v OFAC celo ni treba predložiti dokumentov, ki dokazujejo domnevno kršenje.

Pred kratkim je OFAC dobil novega nasprotnika: Iran. Ameriški predsednik Donald Trump namerava Iranu ponovno uvesti sankcije, da bi onemogočil podjetjem, da bi tam poslovala – ne le ameriškim, temveč tudi evropskim, ki so aktivna v ZDA. V primeru, da se nekdo od njihovih iranskih poslovnih partnerjev znajde na spisku sankcij, mu grozijo drakonske denarne kazni. V Nemčiji so ogrožena podjetja “Siemens”, “Daimler”, “Henkel” in “Bosch”. “Čeprav je v glavnem neznan, je OFAC ena od najmočnejših ameriških služb,” piše Juan Zarate, bivši svetovalec za varnost in boj proti terorizmu predsednika Georga W. Busha, v knjigi “Treasury’s War”.

Sedež OFAC

Predstavniki OFAC pogosto potujejo na pomembne državne sestanke kot del delegacije v ozadju. Prav tako so bili prisotni, ko so se pred nekaj leti začela pogajanja o jedrskem sporazumu z Iranom. Trenutno nadzirajo 28 programov za sankcioniranje.

Tiste, ki ne spoštujejo sankcij, zasoljeno kaznujejo. “Deutsche Bank” je bila kaznovana s 258 milijoni dolarjev, med drugim tudi zaradi izvajanja transakcij za kliente iz Sirije in Irana. “Skupina HSBC” je plačala 375 milijonov dolarjev zato, ker je, na podlagi trditev OFAC, pomagala kubanskim, severnokorejskim in iranskim podjetjem prenakazati denar v ZDA. Velika banka “BNP Paribas” je plačala doslej še ne videno, visoko kazen, zaradi kršenja sankcij. kazen je znašala skoraj devet milijard dolarjev.

Znotraj OFAC obstaja oddelek, ki je zadolžen za spremljanje denarnih tokov po svetu in odkrivanje kršilcev: “Office of Global Targeting”.

COMMENTS

Wordpress (0)