(VIDEO) Ameriško “mega” priznanje: Izrael je raketiral vojaško bazo v Siriji! Vedeli smo, ker so nas v naprej obvestili! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ameriško “mega” priznanje: Izrael je raketiral vojaško bazo v Siriji! Vedeli smo, ker so nas v naprej obvestili!

(VIDEO) Ameriško “mega” priznanje: Izrael je raketiral vojaško bazo v Siriji! Vedeli smo, ker so nas v naprej obvestili!

Jeruzalem – Izrael je informiral ZDA o načrtih, da bo napadel Sirijo v noči iz nedelje na ponedeljek, sta izjavila danes dva ameriška uradnika za NBC News.

Neimenovana ameriška uradnika sta danes za ameriško televizijo NBC News potrdila, da je izraelska vojska izvedla napad na letalsko bazo v Siriji, česar Izrael ni javno potrdil v okviru politike, da neposredno ne prevzame odgovornosti za akcije na sirskem ozemlju, poročajo izraelski mediji.

Izraelski mediji poročajo, da je neobičajna potrditev ameriških predstavnikov, katerih imen ne navajajo, glede izraelskega napada, za katerega Izrael ni prevzel odgovornosti, čeprav se je v času bivšega predsednika ZDA Baracka Obame izraelska stran tudi pritoževala, da so v medije pricurljale informacije o njegovi odgovornosti za napade v Siriji.

Pred tem je Rusija javno obtožila Izrael za ta napad na sirsko vojaško bazo blizu Homsa in ga obsodila. Sirija je najprej obtoževala ZDA, vendar je Pentagon to zanikal.

Kremel je sporočil, da Moskva ni bila v naprej opozorjena. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je danes dejal, da se izraelski predstavniki pred napadom niso pogovarjali s predsednikom Putinom, čeprav bi lahko v sirski letalski bazi bili tudi ruski vojaški zavezniki. Slednje je opisal kot “razlog za skrb”.

Izraelsko Ministrstvo za zunanje zadeve ni odgovorilo na prošnjo, da bi komentiralo obtožbe, poroča Associated Press.

Od leta 2012 je Izrael napadel Sirijo več kot 100 krat, v glavnem so ciljali konvoje z orožjem, za katere se je verjelo, da so namenjeni libanonskemu Hezbolahu, ki se v Siriji bori na strani sirskih oblasti in predsednika Bašarja al Asada. Izrael je februarja napadel isto bazo T-4, potem ko je iz nje priletel iranski dron v izraelski zračni prostor.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)