Kdo je dejansko človek, ki je izzval spopad Zahoda z Rusijo? – TOPNEWS.si

Kdo je dejansko človek, ki je izzval spopad Zahoda z Rusijo?

Kdo je dejansko človek, ki je izzval spopad Zahoda z Rusijo?

Medtem ko poteka “hladna vojna” med Zahodom in Rusijo, nekdanji dvojni vohun Sergej Skripal okreva v bolnici zaradi zastrupitve. Kaj je znanega o tem človeku, ki je nekoč zaradi denarja izdal Rusijo in potem imel srečo odkorakati iz ruskega zapora?

Sergej Viktorovič Skripal, 66, je prvič padel v oko britanski tajni službi, medtem ko je delal v Madridu v pisarni vojaškega atašeja ruske vojaške obveščevalne službe, GRU. Rojen je bil v Kaliningradu leta 1951. V vojsko je odšel zelo zgodaj, nato pa začel delati za GRU. Najprej se je dokazal kot dinamičen in sposoben agent na Malti, nato pa so ga poslali na obetavni položaj v Madrid.

skripal 2

Španska tajna služba ga je že imela v precepu kot potencialnega sodelavca, vendar je Špance na koncu prehitel britanski MI6. To se je dogajalo v času Borisa Jelcina, ko je Rusiji primanjkovalo denarja. Ruski agenti, ki so delali v tujini, več mesecev zapored pogosto niso prejemali plače. Po trditvah ruskega portala “Life” je bil to razlog, da je Skripal iskal zahodnega delodajalca.

Španski agent s kodnim imenom “Luis” je prvi stopil v stik s Skripalom in z njim navezal prijateljske odnose. Ruskega agenta Skripala je prosil, da mu pomaga najti partnerje, ki bi pomagali pri izvozu španskega vina v Rusijo, Skripal pa naj bi za to prejel provizijo. Na podoben način je spoznal tudi agenta MI6. Skripal naj bi kar naravnost povedal, da je agent GRU, brez, da bi ga kdo kaj vprašal.

skripal 3

Malaga

Na podlagi pisanja britanskega Timesa, je Skripalu tajna služba MI6 nadela kodno ime “Forthwith”, ki ga je mogoče prevesti kot takoj oziroma nemudoma. Times piše, da je Skripal najprej oskrbel Britance s podatki o sestankih in lokacijah ruskih agentov, na podlagi katerih je bilo veliko število ruski agentov izgnanih iz evropskih držav.

Sergeja Srkipalja so se v tem času lotile zdravstvene težave, zaradi česar se je vrnil vrnil na sedež GRU v Moskvo. Tam so mu diagnosticirali sladkorno boleznen. Leta 2000 je zapustil GRU, vendar je še naprej delal pri lokalnih oblaseh v Moskvi in tujim delodajalcem pošiljal zaupne informacije.

skripal 4

Skripal naj bi se zelo potrudil in poskrbel, da je za svoje usluge prejemal redno in dobro plačilo.

Redno je bil na poti z letalom iz Moskve v Malago, kjer je bival v hiši, ki mu jo je zagotovila MI6. Tam je običajno čakal na plačila. Če kdaj ni mogel, je to namesto njega storila soproga Ljudmilina.

V Moskvi so ga aretirali leta 2004, kmalu po tem, ko se je vrnil z obiska iz Velike Britanije. Ruska tajna služba FSB je trdila, da je Skripal delal za Britance že leta 1995. “Nadigrali ste me,” naj bi dejal agentom FSB v trenutku aretacije, ko so Skripala stlačili v kombi temne barve, aretacijo pa so posnele tudi kamere.

Govori se, da naj bi Skripalovo dvojno igro prijavil španski obveščevalni agent Roberto Flores Garcia, ki je bil v Španiji obsojen zaradi izdaje.

Dve leti kasneje je so proti Skripalu vložili obtožnico – “veleizdaja v obliki špionaže” – zaradi česar so ga obsodili na 13 letno zaporno kazen v visoko varovanem zaporu. Prikazali so tudi njegove fotografije iz sodne dvorane v zaporniških oblačilih. Odvzeli so mu vojaški čin in privilegije. Skripal je dobil relativno blago kazen, ker je sodeloval z ruskimi organi pregona.

skripal 5

Imel je veliko srečo, ko so Američani v letu 2010 odkrili mrežo desetih ruskih vohunov, med njimi je bila tudi ruska agentka Ana Chapman. Zamenjali so jih za štiri zahodne vohune, ki jih je imela Rusija – med njimi je bil Skripal. Takratni ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je Skripalu uradno izrekel pomilostitev.

Američani so izbrali Skripala na prošnjo londonsko vlado. Po vrnitvi v Veliko Britanijo se je Skripal odločil živeti v južnem delu mesta Salisbury. Tam si je kupil hišo, v naslednjih letih pa je doživel vrsto družinskih tragedij.

Soproga Ljudmila je leta 2012 umrla zaradi raka maternice. Njegov sin je umrl julija lani, v starosti 43 let, med potovanjem v Sankt Peterburg. Vzrok smrti ni znan. Skripal je ostal tudi brez brata Valerija (68) natanko dve leti, preden so ga s hčerko Julijo (33) našli zastrupljenega na klopi nekega parka v Salisburyju.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)