(VIDEO) Matjaž Nemec bi rad posnetke dogajanja iz operativnih centrov policije v času protestov – Aleša Hojs, Žan Mahnič in Anton Olaj zanikajo, da bi dajali ukaze policiji, “naj proti protestnikom uporabi vsa razpoložljiva sredstva” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Matjaž Nemec bi rad posnetke dogajanja iz operativnih centrov policije v času protestov – Aleša Hojs, Žan Mahnič in Anton Olaj zanikajo, da bi dajali ukaze policiji, “naj proti protestnikom uporabi vsa razpoložljiva sredstva”

(VIDEO) Matjaž Nemec bi rad posnetke dogajanja iz operativnih centrov policije v času protestov – Aleša Hojs, Žan Mahnič in Anton Olaj zanikajo, da bi dajali ukaze policiji, “naj proti protestnikom uporabi vsa razpoložljiva sredstva”

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je včeraj glede dogajanja med protesti opravila nadzor na Generalni policijski upravi. Poleg Matjaža Nemca sestavljali še Monika Gregorčič (SMC), Blaž Pavlin (NSi), Rudi Medved (LMŠ) in Primož Siter (Levica). V stavbo na Litostrojski so se pripeljali malo po deveti uri.

Predsednika Knovsa Matjaža Nemca (SD) je po nadzoru na GPU na tiskovni konferenci dejal, da so bili v dveh operativnih centrih policije v času protesta notranji minister Aleš Hojs, njegov državni sekretar Franc Kangler, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja Žan Mahnič in generalni direktor policije Anton Olaj.

Pod drobnogled vzeli 11 protestov, nad tremi poteka tudi notranji nadzor, ki ga je “podpisal, predlagal in oblikoval” generalni direktor Policije Anton Olaj.
“Za širšo javnost morda najbolj zanimiva informacija je, da so se potrdile govorice, da je politika 5. 10. bila prisotna v operativnih štabih na dveh lokacijah – govorimo o državnem sekretarju na MNZ Francu Kanglerju, samem ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, državnem sekretarju za nacionalno varnost Žanu Mahniču in direktorju Policije Antonu Olaju,” je dejal Nemec .

Če je bila navzočnost direktorja policije Anota Olaja upravičena, to nikakor ne moremo govoriti za preostale tri, pravi Nemec. Knovs včeraj ni dobil odgovorov, kdo je policiji izdal ukaz, da je treba na protestu uporabiti vsa razpoložljiva sredstva.

Na vprašanje, ali je bil v enem od štabov prisoten tudi drugi državni sekretar na MNZ, Olaj po besedah Nemca ni želel odgovoriti. “Prvič v času zgodovine Republike Slovenije smo soočeni z izzivom, da je bil v času zelo resnih izgredov, ki so potekali v prestolnici in posega s strani policije, kot ga v zgodovini Republike Slovenije še nismo bili deležni, v OKC prisoten sam političen vrh. V času poteka aktivnosti. Sila nenavadno je, da se to dogaja. V preteklosti so ministri preteklih vlad obiskali operativno-komunikacijske centre, ampak šele potem, ko se je akcija zaključila.”

Notranji minister Hojs je včeraj pojasnil, da je prišel čestitat vsem tistim, ki so v centru vodili akcije, in se pozanimat oziroma pogledat, kako je sama akcija, ki je bila takrat pravzaprav že končana, potekala.

Na Twitterju pa je še zapisal, da so na laži Nemca že navajeni. Ob tem je izpostavil, da je Nemec v oddaji Tarča na RTV Slovenija večkrat povedal, “da so na policiji že ob 15.30 dali ukaz za uporabo vodnega topa in plinskih sredstev”, a se je, kot je zapisal Hojs, to zgodilo nekaj minut pred 17. uro.

Podobno je v tvitu izpostavil Mahnič, ki je zapisal, da je nadzor Knovsa zavrgel “lažnive trditve medijev in Nemca”, da sta bila s Hojsom med protestom v centru do okrog 18. ure. Navedel je, da je tja prišel šele okoli 19.15, ko je bil glavni del protestov že končan. Prišel je zaradi seznanitve z delom in varnostno situacijo, nikomur pa ni dajal navodil, je še dodal.

Tudi mnister za notranje zadeve Hojs poudarja, da v operativnem centru policije v času protesta 5. oktobra ni dajal nikakršnih navodil. V center pa je, kot je povedal v izjavi medijem ob robu seje DZ, tisti dan prišel okrog 19.15.

 

“Generalni direktor policije je Knovs pojasnil, da sta bila za ukrepanje na shodih 15.9. in 5.10. ustanovljeni komisiji, ki bosta preverili zakonitost in strokovnost uporabe policijskih pooblastil. Prvo poročilo dr. Olaj pričakuje v prvi polovici novembra, poročilo pa bo dostopno tudi javnosti. In nikakor ne drži, da bi generalni direktor policije vsebinsko kakorkoli posegal v zaključna poročila komisij ter da pričakuje jasne in razumljive odgovore na odprta vprašanja in dileme.” V izjavi, ki jo je na družbenem omrežju objavil Olaj,  Policija “zavrača vse vnaprejšnje neargumentirane ocene o delu policije in pavšalne očitke o pretirani represiji. Tudi od nekaterih članov Knovsa,” pa je v poročilu za javnost zapisali v policiji.

“Dr. Olaj člane Knovsa seznanil s točnim časom obiska, ki je potekal v prostorih centra za varovanje in zaščito zvečer ob 19.25. uri in v prostorih Policijske uprave Ljubljana ob 19.35. uri,” sporočilo pa navaja tudi Olajevo pojasnilo, da policistom nihče ni podajal nobenih navodil.

Zaradi takšnih in drugih pomislekov o ravnanju policije je Knovs po besedah Nemca včeraj sprejel nekatere sklepe, s katerimi je varuha človekovih pravic pozval, naj v skladu s svojimi pristojnostmi preveri ustreznost ravnanja policije na protestih, predvsem z vidika spoštovanja človekovih pravic. Knovs namreč na tem področju nima pristojnosti, pravi Nemec. Kaj se je v resnici dogajalo v nadzornih in operativnih centrih policije bi sicer razkrili šele posnetki, vendar pa Olaj po besedah Nemca bi vedel ali se dogajanje snema in ali obstajajo posnetki dogajanja v operativnih in nadzornih centrih policije.

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)