Zahod objavil diplomatsko vojno Putinu: 14 držav članic EU, ZDA, Kanada in Ukrajina najavile izgon ruskih diplomatov! – TOPNEWS.si

Zahod objavil diplomatsko vojno Putinu: 14 držav članic EU, ZDA, Kanada in Ukrajina najavile izgon ruskih diplomatov!

Zahod objavil diplomatsko vojno Putinu: 14 držav članic EU, ZDA, Kanada in Ukrajina najavile izgon ruskih diplomatov!

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ukazal, da se iz ZDA izžene 60 ruskih diplomatov, kot tudi, da se zapre ruski konzulat v Seattlu, zaradi zastrupitve bivšega dvojnega vohuna Sergeja Skripala v Veliki Britaniji.

Sklicujoč se na vidne predstavnike Trumpove administracije, AP poroča, da je med njimi tudi 12 vohunov, za katere ZDA verjamejo, da so uporabljali diplomatski status v ruski misiji pri OZN v New Yorku kot kuliso.

Nemčija bo izgnala štiri ruske ruske diplomate zaradi suma, da je Moskva vpletena v primer zastrupitve Skripal, je danes potrdilo nemško Ministrstvo za zunanje zadeve nemškemu dnevniku Süddeutsche Zeitung”.

Francija je sporočila, da bo tudi ona izgnala štiri ruske diplomate iz istega razloga kot Nemčija.

Britanska premierka Theresa May je prejšnji teden preostale voditelje članic EU-ja na vrhu v Bruslju pozvala k solidarnosti, temu pozivu pa se je za zdaj odzvala polovica članic.

Perdsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes izjavil, da se je 14 držav članic Evropske unije odločilo za izgon ruskih diplomatov. Med državami EU, ki so doslej sporočile, da bodo izgnale ruske diplomate so Poljska, Nemčija, Litva, Češka, Latvija, Estonija in Francija. Odločitev o izgonu sta sprejeli še Ukrajina in ZDA.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je povedal, da odločitve niso sprejeli zlahka. “Vendar dejstva in indici kažejo na Rusijo. Ruska vlada doslej ni odgovorila na nobeno izmed odprtih vprašanj in ni pokazala pripravljenosti, da bi odigrala konstruktivno vlogo pri razjasnitvi napada,” je povedal Maas in dodal, da je izgon ruskih diplomatov “tudi znak solidarnosti z Veliko Britanijo”.

Spisku držav, ki bodo izgnale ruske diplomate se je pridružila še Kanada, ki je sporočila, da je 4 osebe označila kot “obveščevalce, ki so uporabili svoj diplomatski status za spodkopavanje kanadske varnosti in demokracije”, poroča Reuters.

Iz slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da je uradno stališče Slovenije za zdaj takšno, kot ga je ob nedavnem dvodnevnem zasedanju Evropskega sveta in vrha držav evro-območja v Bruslju predstavil premier Miro Cerar. V zvezi s tem je dejal, da “Slovenija za zdaj ne načrtuje izgona ruskih diplomatov oziroma podobnih ukrepov”.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je Državnem zboru novinarjem povedal, da je še prezgodaj odgovoriti, kako bo ravnala Slovenija v primeru napada z živčnim strupom v britanskem Salisburyju 4. marca.”Mi se držimo stališča, ki je bilo sprejeto na Evropskem svetu, da je pač treba ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo,” je povedal Erjavec. Po njegovih napovedih bo v četrtek to zadevo gotovo obravnavala vlada.

Iz ruskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da bo njihov povračilni ukrep “simetričen”. Med drugim bo Rusija izgnala najmanj 60 pripadnikov ameriškega diplomatskega osebja. Recipročnost ukrepov bo uporabljena tudi pri ostalih državah, ki so se odločile izgnati ruske diplomate.

Pri izgonu ruskih diplomatov gre za odziv na napad z živčnim strupom na Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju 4. marca, v katerega naj bi bila po navedbah Londona vpletena Moskva. Ta sicer vsakršno vpletenost v ta napad zanika, zavrnila pa je tudi odgovoriti na ultimat Britanske vlade, ker Britanija ni predstavila niti enega dokaza o ruski vpletenosti. Rusija je sicer ponudila pomoč in pripravljenost za sodelovanje v preiskavi ter zahtevala vključitev Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v preiskavo, a je v Londonu naletela na gluha ušesa.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)