Gerhard Schröder: EU mora okrepiti skupno zunanjo, ekonomsko in socialno politiko ter se približati Rusiji in Turčiji, da bi odgovorila na populistično politiko Donalda Trumpa “America First”! – TOPNEWS.si

Gerhard Schröder: EU mora okrepiti skupno zunanjo, ekonomsko in socialno politiko ter se približati Rusiji in Turčiji, da bi odgovorila na populistično politiko Donalda Trumpa “America First”!

Gerhard Schröder: EU mora okrepiti skupno zunanjo, ekonomsko in socialno politiko ter se približati Rusiji in Turčiji, da bi odgovorila na populistično politiko Donalda Trumpa “America First”!

Bivši nemški kancler Gerhard Schröder se je na Dunaju zavzel za skupno ekonomsko, socialno in zunanjo politiko ter ponovno približevanje EU Rusiji in Turčiji. Schröder se je odzval povabilu predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke in avstrijskega društva za zunanjo politiko in Združene narode.

Gerhard Schröder je, na predavanju izpostavil tezo, da mora Evropa odgovoriti na politiko predsednika ZDA Donalda Trumpa “Amerika na prvem mestu” tako, da bi se reformirala pod nemško-francoskim vodstvom, kot tudi preko približevanja Rusiji in Turčiji.

Schröder je poudaril, da Trumpovi politiki, ki se jasno naslanja na populizem in izolacijo in, ki ima za cilj tudi razdor v EU, ne bi smeli slediti.

image (13)

Prepričan je, da bo ameriška politika povzročila spremembe v Evropi in poudaril, da mora Evropa najti odgovore na takšno obnašanje ZDA.

Eden od odgovorov je, da se po fazi ohladitve v preteklih letih, ponovno oživi os Berlin-Pariz kot gonilno silo evropske integracije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je predstavil svoj predlog reform EU, vendar je sedaj nujno, čeprav se Schröder z njim ne strinja v vseh tačkah, proučiti okoliščine, kako se bratiti pred ameriško politiko, ki je nenadzorovana, je ocenil Schröder in dodal, da je obveza Francije in Nemčije, da začneta skupno evropsko agendo in Evropi data nov impulz.

image (14)

Evro območje ne potrebuje le skupne monetarne politike, temveč je nujna tudi skupna finančna, gospodarska in celo socialna politika.

“Prav tako je v Evropi nujna enotna zunanja politika in to bi bilo najboljše s skupnim evropskim šefom diplomacije”, ocenjuje Schröder.

Glede odnosov z Rusijo, je Schröder dejal, da sta brez dvoma Rusija in Turčija težavni državi, z notranje-političnim razvojem in zunanje-političnimi odločitvami, ki niso nikogar navdušile.

Vendar pa brez sodelovanja z Moskvo in Ankaro ne bo stabilnosti v vzhodni Evropi, na Kavkazu, Bližnjem vzhodu in severni Afriki, je zaključil Schröder.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)