Tump ukazal Pentagonu, da postavi tanke in vojsko na ulice Washingtona! – TOPNEWS.si

Tump ukazal Pentagonu, da postavi tanke in vojsko na ulice Washingtona!

Tump ukazal Pentagonu, da postavi tanke in vojsko na ulice Washingtona!

Ameriški predsednik Donald Trump je izdal ukaz Pentagonu, da v drugi polovici leta z namenom pokazati moč ameriške vojske organizira veliko vojaško parado, ki bi vključevala defile vojske in tankov na ulicah Washingtona.

S tem namenom se je Trump 18. januarja sestal z generali Pentagona, trdi neimenovani vir.

“Ukaz za marš je bil: želim parado kot je bila tista v Franciji”, je dejal neimenovani vojni vir in dodal, da se dela na tem na najvišjem vojaškem nivoju v državi.

Ameriški mediji poročajo, da razkazovanje vojaške moči ni tipično za ZDA, kot tudi ni poceni.

Predstavnica za medije Bele hiše Sara Huckabee Sanders je potrdila, da načrtovanje že poteka: “Predsednik Trump neverjetno podpira člane službe, ki vsakodnevno tvegajo svoja življenja, da bi našo državo naredili varno. Trump je zahteval od Ministrstva za obrambo, da premisli o proslavi, na kateri bi lahko vsi Američani pokazali svoje spoštovanje”, je zapisala v sporočilu. Tudi Pentagon je potrdil novico o načrtih. “Zavedamo se zahtev in v teku je proces določanja specifičnih detajlov. Z javnostjo bomo delili več informacij v procesu nartovanja”, je dejal tiskovni predstavnik Ministrstva za obrambo Tom Crosson.

Ministrstvo za obrambo zdaj razmišlja o podrobnostih dogodka. Parada bo predvidoma 4. julija na dan neodvisnosti, čeprav je v igri več datumov.

Ameriški mediji so že povezali načrt s Trumpovim navdušenjem nad vojaško parado, ki se je je udeležil med svojim obiskom v Parizu julija lani. Parada je zaznamovala 100. obletnico vstopa ZDA v prvo svetovno vojno, vključevala pa je marš vojakov in prelet vojaških letal. Sodelovala so tudi vojaška vozila. “To je bila ena izmed največjih parad, kar sem jih kdaj videl,” je za pariški dogodek kasneje dejal Trump. “Morali jo bomo poskušati preseči,” je dodal.

Demokratska stranka je do načrta kritična. Poudarja, da bo prišlo do velikih stroškov in da takšni dogodki imajo tudi specifično simboličnost. “Kako absurdna poraba denarja,” je na Twitterju zapisal poslanec Jim McGovern, ki je dodal: “Trump se obnaša bolj kot diktator kot pa predsednik. Američani si zaslužijo kaj boljšega.

BBC poroča, da so tovrstne parade redke v ZDA in drugih zahodnih državah, in dodaja, da so bolj značilne za države, kot je npr. Severna Koreja. Sicer pa parade redno izvajajo Rusija, Kitajska in Francija.

V ZDA so se takšni dogodki praviloma izvedli ob koncu večjih spopadov. Zadnja parada v Washingtonu je bila junija 1991, ko je takratni predsednik George Bush starejši proslavljal konec zalivske vojne.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)