Forum 21: “V Sloveniji ni družbene neenakosti” – Tine Stanovnik: ” Gre za neverejetno stabilnost, podatki so naravnost idilični” – TOPNEWS.si

Forum 21: “V Sloveniji ni družbene neenakosti” – Tine Stanovnik: ” Gre za neverejetno stabilnost, podatki so naravnost idilični”

Forum 21: “V Sloveniji ni družbene neenakosti” – Tine Stanovnik: ” Gre za neverejetno stabilnost, podatki so naravnost idilični”

Sodeč po sinočnji razpravi na Forumu 21 je Slovenija najbolj egalitarna družba na svetu. Milan Kučan, Maks Tajnikar, Tine Stanovnik in nekateri znani analitiki in ekonomisti so namreč sinoči razpravljali o problemu družbene neenakosti. Od politikov se je razprave udeležila samo poslanka Alenka Bratušek. Sodeč po razpravi, je večina bila mnenja, da problema družbene neenakosti v Sloveniji ni. Moderator Foruma Maks Tajnikar je med drugim dejal: “Mi smo rojeni v socializmu. Šele pri otrocih, ki se rojevajo sedaj se bo pokazala neenakost, predvsem zaradi dedovanja.” Tine Stanovnik pa je na vprašanje ali problem dohodkovne neenakosti zasluži neko posebno pozornost v Sloveniji dejal, da je praktično ni, ravno obratno.

Seveda gre za podatke o dohodkovni neenakosti na osnovi statističnih podatkov. S statistiko pa je tako kot s segedin golažem, kjer je zelje in meso. Le, da eni jedo meso, drugi pa zelje, bi lahko rekli. Statistični podatki namreč ne zajemajo tistih slovenskih državljanov, ki so rezidenti tujine, oziroma tistih, ki imajo denar naložen v tujini, oziroma tistih, ki so ga prenesli v davčne oaze.

Ekonomist Tine Stanovnik že 30 let analizira podatke o dohodkovni neenakosti predvsem v Sloveniji in na Češkem:

“Zaradi tega, ker Slovenija izkazuje naravnost neverjetno stabilnost v tem izjemno pomembnem indikatorju. Kar pomeni, kaj konkretno? Prišlo je v začetku tranzicije, v nekaj prvih letih do skokovitega porasta (neenakosti). Potem je institucionalni okvir, se pravi Ekonomsko socialni svet, Zakon o minimalni plači, vloga sindikatov, ki so se pobrali po prvih letih šoka, naredil svoje in dejansko od leta 1994 se na tem področju, lahko rečem, praktično ne dogaja nič.

Je sicer res, da, če gledate podatke in analize, so napravljene na podlagi izredno kvalitetnih podatkih davčne uprave, da prihaja do milimetrske rasti, če gledate enakost recimo bruto dohodkov, ampak dohodninska zakonodaja neverjetno takoj reagira, takoj refleksno reagira. In dejansko tako da, če gledate neto dohodke, predvsem je tukaj mišljeno pri zaposlenih, ampak tudi če gledate na ravni gospodinjstev, ker obstaja pač posebna definicija, kako se to miri, se dejansko dobrih dvajset let in več ne dogaja nič. Se pravi popolni mir.

Ne glede na to, kakšne vire gledate, ali vi gledate samo vire, ki jih Durs spremlja, oziroma Furs, ali vi gledate vire, ki jih statistika spremlja, vire ki jih v bistvu podjetja morajo dati glede svojih zaposlenih je dejansko tukaj, da tako rečem naravnost idilična scena… Če gledate premoženja je situacija zelo podobna. Slovenska gospodinjstva so, v nasprotju s tem, kar se na splošno misli, prav tako, da tako rečem, en steber neverjetne stabilnosti.

Visoka stopnja varčevanja, izjemno nizka zadolženost in mimogrede hipotekarni krediti praktično ne obstajajo. Glede zadolženosti, v bistvu zadolženosti gospodinjstev v Sloveniji, če gledate te najnovejše podatke ECB-ja, ki jih objavlja, to so ankete, ki jih v okviru države evro-območja, je zadolženost gospodinjstev Slovenije praktično najnižja. Kar zopet potrjuje to tezo ene, če smem tako reči, relativno solidne in urejena družbe. Ginijev koeficient, tukaj bi samo ta Ginijev koeficient za neto premoženje omenil, je v Sloveniji med nižjimi v evro-območju. Kar pomeni 14 držav ima višjega Ginija, sedem nižjega. Skratka v bistvu, da tako rečem skoraj idilična slika…”

(Ginijev koeficient je merilo za statistično disperzijo, največkrat uporabljeno kot merilo neenakomerne porazdelitve dohodka in premoženja. Definiran je kot razmerje z vrednostmi med 0 in 1, pri čemer velja, da nižji kot je koeficient, bolj enakomerna je porazdelitev, in višji kot je koeficient, bolj neenakomerna je porazdelitev. Število 0 predstavlja popolno enakost (vsakdo ima popolnoma enaki prihodek in premoženje), število 1 pa predstavlja popolno neenakost (nobeden nima enakega prihodka in premoženja).

Na svetu znaša vrednost koeficienta od približno 0,232 na Danskem do 0,707 v Namibiji. Večina trgovskih držav ima koeficient med 0,25 do 0,50.)

Stanovnik pravi: “Meni je nekako zelo žal, ampak, če se dobrih dvajset let ni nič dogajalo in sami vidite to neverjetno senzibiliteto, že skoraj bi rekel bolezenjkso občutljivost na neenakost in seveda strahotno potenciranje tega problema, ki dejansko ne obstaja, tudi, če hočete problem dohodkovne revščine. ker sicer se govori o stotisočih in tako naprej. Tisti, ki tako pišejo, nimajo blage veze, ker ne razumejo kaj to pomeni.

Skratka v bistvu je, da žal neke velike teme tukaj ni in jaz je tudi v bodoče ne vidim, če bo institucionalni okvir v Sloveniji ostal tak kot je. Slovenija je, kar se tega tiče, ne glede na to kaj mislimo, relativno urejena država. Ta indikator dohodkovne neenakosti je dejansko temperatura skoraj nič.

Tako pomemben indikator ali je družba zdrava in to seveda ne govorimo o nerazviti družbi, ampak razviti družbi z nizko dohodkovno enakostjo, ki lahko povzroča še probleme. V bodoče je to lahko še problem, prevelika kompresija.”

Ob tem je zanimivo, kaj bodo na to rekli sindikati javnega sektorja, ki so ravno pred dvema dnevoma organizirali splošno stavko. V prilogi k tem zapisu objavljamo še vedno aktualen tekst ekonomista Jožeta P. Damjana iz leta 2013 z naslovom “Najnižja stopnja neenakosti v Sloveniji”, ki ga je takrat objavil po končanih protestih zaposlenih v javnem sektorju proti vladni varčevalni politiki.

Posnetek si lahko ogledate na spodnji povezavi:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (14)
 • comment-avatar
  mginko 6 let

  Uspešni pogrebci države in državlajnov.

  • comment-avatar
   karlina 6 let

   TOČNO-MURGELJSKA MAFIJA, ki se ji čudi celo-italijanska, ki ne obvladuje države, kot ta murgeljska !!!!!!

 • comment-avatar
  milanček 6 let

  a ni mogel nihče podstavit bombo za te grobarje Slovenije?

  • comment-avatar
   Hribouc 6 let

   Škoda energije za koritarsko svojat.
   Bolje, da jih Hudič počasi pobere!

 • comment-avatar
  pravapot 6 let

  Če so ti izdajalci in lopovi tako dejali, potem neenakost prav gotovo obstaja.

 • comment-avatar
  Lisjak 6 let

  Egalitarna družba-brezrazredna družba-vsi enaki reveži(razen elite).Saj ni res,pa je!Kdo je tu zmešan?

  • comment-avatar
   karlina 6 let

   TISTI, KI IMA POLNO RIT VSEGA IN DENAR NALOŽEN V DAVČNIH OAZAH !!!!!

  • comment-avatar
   Hribouc 6 let

   LAŽ, LAŽ, LAŽ, LAŽ, milijonkrat prekleta LAŽ!

   F21 je pododbor CK ZKS Murgeldorf in kapitalsko srce Demokratičnega Kučanovega Komunizma.

 • comment-avatar
  Hribouc 6 let

  A berem prav?
  V Sloveniji ni družbene neenakosti!
  Seveda, ko Rdeča Banda rabi stabilnost lastnih riti in vampov, potem smo stabilni. ONI SO SITI IN IMAJO POLNE RITI!
  Položaj je fantastično pravljičen.
  Vsi možni SINDIKATI STAVKAJO, da se bo družbena neenakost še zidealizirala!
  ——————————————————————————————————-
  Kučanov DEMOKRATIČNI ZMRZNJENI KOMUNIZEM V KAPITALIZMU JE DRUŽBENI FRANKENSTEIN !
  Fuknjenci banditski!
  Vladajo s kurčevim banditskim komunističnim turbobarbarskim sockapitalizmom s hudičevim obrazom!

  Kučanova Forumaška F21 POLITIČNA EKONOMIJA je vladanje v smislu ohranjanja komunističnega oblastodrštva z vekomaj prekletim kapitalizmam!
  Ni važno, makar s Hudičem, makar s sovražnim protiljudskim kapirtalizmom, samo, da MI VLADAMO!
  PRASCI OGABNI.
  BREZ SRCA, BREZ DUŠE, BREZ OBRAZA, BREZ ODGOVORNOSTI,l BREZ MILOSTI !

  SLOVENIJA ŠE NAPREJ ZASEDA NESRAMNO SLABE POZICIJE USPEŠNOSTI V SVETOVNEM MERILU IN DELI POZICIJE Z AFRIŠKIMI BANTUSTANI ! Nihče ne bobna o tem !

  KRŠIJO VSA PRAVILA IN POSTULATE CIVILIZACIJE IN UNIČUJEJO VSE VREDNOTE PO VRSTI!
  KRŠIJO VSE ČLOVEKOVE PRAVICE, DAN ZA DNEM, EKLATANTNO IN NAČRTNO !
  PRASCI NEMARNI!
  Niste, ne politiki, ne gospodarstveniki, ampak koristolovska služinčad Mamonu na naš račun za vsako ceno!
  Slovenci v ekonomsko emigracijo, noter Balkanci in ostali – katastrofa protinarodne strategije!

  • comment-avatar
   karlina 6 let

   VELIK, PODČRTAN PODPIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • comment-avatar
  milanček 6 let

  kućan, ti boš najboljoboževano truplo na Žalah!

 • comment-avatar
  karlina 6 let

  BANDA KOMUNISTIČNA, ITAK, S POLNO RITJO JE LAHKO SRATI, NE MOREM DRUGAČE NAPISATI,
  https://metinalista.si/slovenija-je-najbolj-egalitarna-druzba-v-oecd-in-eu/

  • comment-avatar
   Hribouc 6 let

   Kurbe rdečega kupleraja rajajo in se veselijo ter lažejo ku kurbe!

 • comment-avatar
  xtc 6 let

  Tule bom žleht,zakaj je Adolf najpreje komuniste popucal?
  Zanimivo vprašanje za 1miljon$,kljub temu ,da so bili bratje po socializmu.