Protokolarni fiasko ali zavesten umik države pred cerkvijo in molitvijo Stanislava Zoreta – Turnšek dosegel svoje! – TOPNEWS.si

Protokolarni fiasko ali zavesten umik države pred cerkvijo in molitvijo Stanislava Zoreta – Turnšek dosegel svoje!

Protokolarni fiasko ali zavesten umik države pred cerkvijo in molitvijo Stanislava Zoreta – Turnšek dosegel svoje!

Prireditev na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer so 13 julija slovesno odkrili spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam še vedno dviga prah. Kar nekaj bralcev Top Newsa in gledalcev Top TV nas je opozorilo na protokolarni fiasko. Glavni govorec na prireditvi je bil namreč predsednik države Borut Pahor, sledila pa je molitev za žrtve, ki jo je vodil nadškof metropolit Stanislav Zore. Pred nastopom Stanislava Zoreta so se po zapeti pesmi Slovenec sem s prireditvenega prostora najprej umaknili člani slovenskega okteta. Nato pa je uradni napovedovalec še pred nastopom Stanislava Zoreta napovedal še odhod policijskega orkestra, orkestra slovenske vojske in častne straže garde slovenske vojske. Kar bi lahko razumeli kot konec uradne prireditve oziroma umik države pred cerkvijo oziroma nastopom cerkvenega dostojanstvenika.

pahor castna straza

Po odhodu častne straže garde slovenske vojske in obeh orkestrov je na prireditveni prostor stopil ljubljanski nadškof monsinior Stanislav Zore, ki je opravil molitev za vse žrtve. V molitvi je nadškof Stanislav Zore izrazil prošnjo Bogu, da bi slovenskemu narodu naklonil spravo in mir in da se takšno nasilje ne bo nikoli več ponovilo. “V imenu očeta in sina in svetega duha. Amen. Vsemogočni večni bog stojimo na kraju, ki ga hočemo doživljati kot spomin in opomin na divjanje nasilja skozi čase naše zgodovine. To nasilje je ljudem jemalo življenja. Umirali so na bojiščih in po moriščih, po gozdovih in po taboriščih, po kraških breznih in po strelskih jarkih. Ti naš Bog si gospodar živih in mrtvih. Z besedo kesanja te prosimo odpuščanja za vse smrti, ki so jih drug drugemu povzročili ljudje. Ker si do vseh usmiljen te ponižno prosimo naj vsi, za katere ti izrekamo svoje molitve zaradi tvoje dobrote dosežejo odpuščanje svojih grehov, se srečni veselijo nad teboj in te hvalijo brez konca. Slovenskemu narodu pa nakloni spravo in mir, da se takšno nasilje ne bo nikoli več ponovilo. Te prosimo po Kristusu našem gospodu. Amen.”

Spomenik je posvečen žrtvam prve svetovne vojne, borcem za severno mejo in koroških borcev, borkam in borcem uporniškega TIGR-a, padlim borkam in borcem narodnoosvobodilnega boja, žrtvam revolucionarnega in protirevolucionarnega nasilja, žrtvam zunajsodnih usmrtitev in krivičnih obsodb, žrtvam vojne za obrambo samostojnosti Republike Slovenije v letu 1991.

Zaradi nastopa ljubljanskega nadškofa je že pred prireditvijo protestiral predsednik borčevske organizacije Tit Turnšek, ki je v posebni izjavi za javnost med drugim zapisal: Slovesnost, ki jo organizira in prireja država, predstavlja kršitev Ustave Republike Slovenije, v kateri je določena ločitev cerkve in države. V program slovesnosti nikakor ne sodijo molitve katerega koli cerkvenega dostojanstvenika, pa naj bo to katoliški, protestantski, judovski, pravoslavni ali pa muslimanski. Lahko se vprašate zakaj niso povabili k molitvi judovskega duhovnika? Preprosto gre za manipulacijo, ki je protiustavna”. ZZB za vrednote NOB ob odkritju Spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam opozarja na kršitev Ustave.

Že ob izbiri lokacije so opozorili, sedaj Zveza združenj borcev za vrednote Narodno Osvobodilne Borbe vztraja: da spomenik političnega vrha na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki so mu namenili govor predsednika republike Boruta Pahorja in mašo ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, »nikakor ne more pomeniti, da pozabljamo zločine okupatorja in sodelavcev, vseh nosilcev zla in krvnikov nedolžnih ljudi«.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (7)
  • comment-avatar
    dež 7 let

    Če bi imel g. Zore kaj lastnega ponosa, bi se Pahorju zahvalil za povabilo in odšel iz prireditve z obrazložitvijo, da se tam počuti nezaželjenega.
    Blagoslov in molitev bi lahko opravil tudi kadarkoli kasneje, čeprav jaz tega spomenika ne bi nikoli blagoslovil, ker zgolj še enkrat več razdvaja in ne združuje.

    • comment-avatar
      rrrrr 7 let

      Tudi tebi, Dež. Moj odgovor je enak prejšnjemu.

  • comment-avatar
    Antonius 7 let

    Kdo je pred kom protokolarno “fijasknil” je povsem brezvezno ugibanje.
    Pahor si je dal pred spomenik (po)spravljenim pripeljati častno stražo, vlada pa godbo policije.
    Nadškof Zore se je pa na odkritje spomenika sramote sam podal ne, da bi ga v ta cirkus kdorkoli silil.
    Nadškof Zore bi s svojo neudeležbo na tem partijskem shodu pred spomenikom (po)spravljenim celi Sloveniji več povedal, kot bo mogel povedati v molitvah, če do konca svojega življenja govori, pojasnjuje in moli.

  • comment-avatar
    milanček 7 let

    idiota turnška , ki je sramota za tisti del partizanov, ki so bili pravi zavedni domoljubi in jih je komunistična svinjarija izrabila za svoj obstoj in kriminalno delovanje oz pobijanje Slovencev, ki se niso strinjali z komunistično neumnostjo, bi morali že davno odpeljati na zapri odd v Polju! g. Zore, tudi zanj nimam dobrega mnenja!

  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 7 let

    Morda pa gre le za uvodno dejanje in lahko ob naslednjem koraku pričakujemo tudi uradno zlitje države in cerkve, sedaj ko so rdečo zmešali z belo in črno, in Levica prisega na belo Zvezdo 🙂 Sicer pa je zmagal grafit, ki so ga objavili v Dnevniku. Ob enem stebru je bil Pahorjev šopek, na drugem pa napis Pink Floyd was here, ali po naše Rožnati tič je bil tu – neposredni dokaz, da gre za za spomenik spravljenim gejem …

  • comment-avatar
    domovina mili dom 7 let

    Spomenik brez zapisa, je kot pismo s praznim listom. Ni ponosa v cerkvenih “dostojanstvenikih”.