V senci stavke javnega sektorja škandal: Stavkovni odbor zavrnil srečanje z ameriškim veleposlanikom Brentom R. Hartleyem – TOPNEWS.si

V senci stavke javnega sektorja škandal: Stavkovni odbor zavrnil srečanje z ameriškim veleposlanikom Brentom R. Hartleyem

V senci stavke javnega sektorja škandal: Stavkovni odbor zavrnil srečanje z ameriškim veleposlanikom Brentom R. Hartleyem

Ameriškemu veleposlaniku v Sloveniji Brent Hartley, ki se je hotel pred stavko sestati s stavkovnim odborom sindikatov javnega sektorja, so slednji odrekli gostoljubje.

Informacijo o želji ameriškega veleposlanika v Ljubljani je potrdil tudi predsednik Sindikata državnih organov Slovenije SDOS in tudi sam pravosodni policist Frančišek Verk, ki pa srečanju s Hartleyem ni bil naklonjen.

“Čeprav me je pa zaskrbelo, sem pač dobil eno tako neformalno informacijo, da bi se rad s stavkovnim odborom sestal ameriški veleposlanik, kar se mi pa zdi presedenčna zadeva”.

Na vprašanje kaj misli, da je hotel ameriški veleposlanik sporočiti stavkovnemu odboru, Verk pravi:

“Jaz mislim, da je ameriškemu veleposlaniku nekdo šepnil na uho, da bi nas pač kaj poučil o ameriškem liberalnem pristopu do sindikalizma, ki je čisto drugačen oziroma mogoče je kdo želel, da bi po istem vzoru kot pač nekako poučujejo našega predsednika vlade in ministra za javno upravo, da bi pač opravil to ameriški veleposlanik tudi do slovenskih sindikatov, kar se mi zdi neokusno in nedostojno. Če pa se že predsednik vlade ni sposoben v dveh mesecih sestati s sindikatom Sove, se pač ameriški veleposlanik nima kaj z nami sestajati…Mi nočemo delati državi nobene škode, ampak hočemo le opozoriti, ta stavka je bolj opozorilnega značaja, kot pa neko povzročanje škode državi”.

Ob tem je pomenljiva reakcija nekdanjega ministra za javno upravo Gregorja Viranta na Twitterju, ki meni, da so sindikati premočni in, da je vladna plačna politika preveč pod njihovo kontrolo.

Glede nadaljevanja pogajanj Verk potrjuje, da bodo s pogajanji nadaljevali, upam da bo toliko treznosti. “Jaz mislim, da se bodo pogajanja nadaljevala. Ne glede na to, da jaz v neko učinkovitost teh pogajanj ne verjamem. Glede na to, da je pač svoje favorite država – vlada poplačala, vsem ostalim je nekaj dala in nam bo pustila, da se za to med seboj tepemo”.

Naš sogovornik, sindikalni voditelj Verk, je komentiral tudi vprašanje o političnih posledicah stavke, komu bo škodila in komu koristila oziroma kakšne bodo posledice za volitve pravi: “Jaz mislim, da država, ki je vzpostavila enoten plačni sistem in ga je potem razdrla s tem, da se je ločeno pogajala s policisti in zdravniki, pa v nadaljevanju še s kom, šolniki, ne vem s kom vse se pač bo. To pomeni, da sama priznava, da enotnega plačnega sistema ne more biti. Kar se tiče pa političnih točk, jaz mislim, da mi tukaj, ki smo se danes zbrali, ne delujemo za nobeno politično opcijo. Jaz sem predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, pa mi na kraj pameti ne pade, da bi bil promo, neka lutka, za katerokoli politično opcijo. Izključno za poštenega državnega uslužbenca, pa poštenega državnega uradnika, samo za to”.

logo-topnews (1)

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Kaj če bi kdo preveril pri veleposlaniku ali informacija drži ? In če drži, kaj jim je želel povedati ? Če bi želel kaj sporočiti, bi to lahko naredil na sestanku z vodilnimi sindikalisti, s tiskovno konferenco ali z javno objavljenim pismom. Tudi ni tako neumen, da ne bi vedel, da večina stavkajočih Trumpa in Američane sovraži v dno duše in bi bil huronsko izžvižgan.

  • comment-avatar
    Rado K 6 let

    Piše naj jim.

    Sicer je že tako dovolj, da nam State department kreira zunanjo politiko. Zdaj bi hotel še šlihtati sindikate? Saj nismo Ameriška država. 52 ali 53?

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Kaj Slovenija rabi?
    Teacherjevo,da razsuje sindikate in levake vseh sort na prafaktorje.