Ameriška vlada je blokirana. Kaj se pravzaprav dogaja? – TOPNEWS.si

Ameriška vlada je blokirana. Kaj se pravzaprav dogaja?

Ameriška vlada je blokirana. Kaj se pravzaprav dogaja?

Sto tisočem ameriških državnih uradnikov danes ni bilo treba v službo, saj je zvezna vlada blokirana, že od petka od polnoči. Senat bo danes popoldne še enkrat glasoval o sporazumu glede proračuna, ki bi lahko deblokiral funkcioniranje državnih služb.

Prejšnji poskusi kompromisne rešitve glede proračuna, ki bi zadovoljil večinske republikance (51 senatorjev) in manjšinske demokrate (49 senatorjev) so včeraj propadli, pa je to zadnja priložnost, da vladajoči dobijo dovolj glasov (potreba je “supervečina” treh petin oziroma 60 glasov) za začasno podaljšanje zveznega financiranja državnih služb.

protests

Trenutno delujejo le ključne službe, ki se ukvarjajo z “zaščito življenja in privatne lastnine”, kar vključuje nacionalno varnost, zračni nadzor, bolnice, zapore, električno mrežo in podobno.

Lider senatorske večine Mitch McConnell bo deblokado poskušal doseči tako, da bo v predlog zakona vključil podaljšanje programa pravne zaščite za ilegalne imigrante, ki so vstopili v ZDA kot otroci, tako imenovani Sanjači (eng. Dreamers). Takšnih imigrantov je v ZDA 3.6 milijona, od teh pa je 800 tisoč vključenih v program amnestije Preložitev postopka za otroke prišleke (DACA), ki ga je sprejel bivši predsednik Barack Obama.

Sedanji predsednik Donald Trump nasprotuje takšnemu kompromisu in obtožuje demokrate, da “želijo doseči nepreverjeno zlivanje ilegalnih imigrantov v ZDA in od republikancev zahteva, da uporabijo “nuklearno opcijo” oziroma izredno glasovanje z navadno večino (51 glasov), in bi lahko vsaj teoretično obšli zahteve demokratov. Vendar pa je McConnell to idejo zavrgel.

Republikanci prav tako zahtevajo vključitev sredstev za gradnjo Trumpovega zida na meji z Mehiko, kot tudi povečanje sredstev za vojsko, poroča BBC. To, kljub vsemu ni niti prvi, niti najslabši primer, blokade ameriške vlade – zadnji se je zgodil leta 2013 in je trajal celih 16 dni. Tudi tedaj je šlo za nesoglasje glede začasnega ukrepa podaljšanja proračuna, ki je bilo posledica nesoglasja glede samega proračuna za naslednje leto. Takrat so bili republikanci v Senatu v manjšini in so sabotirali sprejem proračuna, ki ni vključeval ukrepov, ki so jih zahtevali. Sedaj so, kot vidimo, vloge obrnjene.

“Upam, da gre le za vprašanje nekoliko dni. Vendar potrebujemo konkreten sporazum, mislim pa, da je edina oseba, ki nas lahko pripelje do njega, predsednik Trump. To je njegova blokada”, je v soboto dejal demokratski senator Dick Durbin za CBS. Trumpov podpredsednik Mike Pence je v nedeljo izrazil nespravljivo stališče Bele hiše. “Ne bomo ponovno odpirali pogajanj o ilegalni imigraciji, dokler demokrati ponovno ne deblokirajo vlade in dajo vam, našim vojakom in vašim družinam beneficij in plač, ki ste jih zaslužili”, je sporočil Pence v govoru ameriškim vojakom.

Videli bomo kako bo potekalo današnje glasovanje. Po trditvah demokratskih virov, ki jih prenaša CNN, demokrati ponovno ne bodo glasovali za deblokado, v kolikor ne pride do pomembnih sprememb v ponudbi republikancev. Pogajanja potekajo naprej, sinoči in danes dopoldne. Počakajmo na izid.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)