ZDA ponujajo posredovanje med Hrvaško in Slovenijo – TOPNEWS.si

ZDA ponujajo posredovanje med Hrvaško in Slovenijo

ZDA ponujajo posredovanje med Hrvaško in Slovenijo

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je včeraj po obisku v ameriškem State Departmentu dejal, da je Američane zelo zanimalo kaj se dogaja z mejnim sporom med Hrvaško in Slovenijo. Amerika je pripravljena na eventualno vključitev v reševanje mejnega spora Hrvaške in Slovenije v Piranskom zalivu, če obe zaveznici v EU in NATO to vprašanje ne rešita na konstruktivni način, piše zagrebški Jutarnji list. Slednje je povedal minister Božinović po povratku iz ZDA, kjer se je med drugim pogovarjal tudi s pomočnikom ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evroazijo z Wessom Mitchellom, ki ga je posebej zanimalo hrvaško stališče o dinamiki odnosov s Slovenijo v luči odločitve Arbitražnega sodišča. Božinović ga je obvestil “o genezi mejnega vprašanja” in mu predstavil hrvaško stališče. Letos spomladi namerava Mitchell obiskati regijo.

Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evroazijo Wess Mitchell je včeraj na sestanku s hrvaškim ministrom za notranje zadeve Davorjem Božinovićem pouaril, da je Hrvaška ključna za varnost jugovzhodne Evrope in “primer dobre vladavine in uspešnega pristopanja k evroatlanskim integracijam”.

“V tem smislu ji pripada tudi pomembna vloga v zaključevanju evroatlanske integracije ostalih držav jugovzhodne Evrope. Prioriteta naše administracije je imeti močne strateške odnose z Republiko Hrvaško”, je dejal Mitchell na sestanku v ameriškem State Departmentu, ki ga je Božinović obiskal kot prvi hrvaški minister za notranje zadeve v času nove ameriške administracije.

“To je bila dobra priložnost za potrditev dobrih in zavezniških odnosov med ZDA in Hrvaško. Mitchell je poznavalec razmer v Evropi. Tako Hrvaška kot Amerika delita enak pristop do vseh izzivov, s katerimi se sooča Evropa in naš del sveta”, je izjavil Božinović po sestanku.

ZDA podpirajo izgradnjo LNG terminala na Krku in reševanje vprašanja s Slovenijo

Na sestanku z Mitchellom je bilo govora tudi o strateškem partnerstvu Hrvaške in ZDA, ko gre za bilateralne odnose in skupno vlogo v jugovzhodni Evropi. Poseben poudarek je bil na nadaljevanju sodelovanja glede izgradnje LNG terminala na Krku, ki je pomemben tudi za energetsko varnost in diverzifikacijo, ki ga ZDA ocenjujejo tudi kot strateški projekt.

Minister Božinović je sogovornika obvestil glede sprejema posebnega zakona, s katerim bi se pospešila operacionalizacija tega projekta, pomočnik Mitchell pa je potrdil, da je to eden od strateških projektov tudi za vlado predsednika Trumpa in da uživa polno podporo ZDA.

Mitchella je posebej zanimalo hrvaško stališče glede dinamike odnosov s Slovenijo v luči odločitve Arbitražnega sodišča. Božinović ga je podrobno obvestil o genezi mejnega vprašanja in ponovil znano hrvaško stališče. Še posebej je poudaril, da ni možna implementacija odločitve Arbitražnega sodišča, ki jo Slovenija poskuša enostransko izvesti in da se Hrvaška posledično zavzema za bilateralno reševanje tega vprašanja. Tako je Hrvaška slovenski strani predstavila konkreten predlog v obliki Protokola, v katerem so predlagani konkretni koraki in potrjuje konstruktiven pristop Hrvaške v reševanju tega vprašanja, je dejal minister Božinović.

Božinović je sogovornika Mitchella seznanil s pričakovanji, da dve zaveznici v EU in NATO omenjeno vprašanje rešita na konstruktiven način in izrazil pripravljenost, da se, v kolikor to obe strani ocenita kot potrebno, ZDA eventualno vključijo, da se doseže sporazuma. Mitchell je najavil, da bo letos spomladi obiskal regijo.

Po obisku v State Departmentu se je Božinović v ameriškem Senatu sestal s senatorjem Ronom Johnsonom in ga obvestil o trenutni situaciji v Hrvaški in jugovzhodni Evropi.

“To, kar je naš skupni cilj je, da države našega sosedstva postanejo članice NATO in EU in Hrvaška je tukaj kot država, ki je tudi model, da je vse te cilje možno doseči z resnim trudom in resno opredeljenostjo do evroatlanskih aspiracij, ki lahko s svoje strani polno prispeva”, je dejal Božinović.

Tudi s senatorjem Johnsonom se je pogovarjal o gradnji LNG terminala na Krku ter je v kontekstu njegove realizacije poudaril strateško pozicijo Hrvaške, za katero so tako ZDA kot tudi Hrvaška zainteresirane, da jo je potrebno izkoristiti”.

“Pogovarjala sta se tudi o izzivih sodobnega časa, kot je boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, kot tudi vprašanja, ki jih bodo bolj podrobno obravnavali s sogovorniki v dneh, ki sledijo”, je dejal hrvaški minister za notranje zadeve.

Na novinarsko vprašanje kako interes ameriške administracije za naš del sveta ne pojenja, kljub agendi nove administracije “America first”, je Božinović dejal: “Amerika prva, vendar Amerika, ki se zaveda, da je Hrvaška njen najstabilnejši partner v jugovzhodni Evropi”.

V zvezi s tem ne vemo kakšno je stališče slovenske strani do vpletanja ZDA, glede na to, da je stranka v postopku v zvezi s sodbo arbitražnega sodišča Evropska komisija, kar pa sicer hrvaška stan zanika. So ZDA pripravljene posredovati, če se strinjata obe strani? Evropska komisija pa okleva z odločitvijo glede arbitražne razsodbe, saj meni, vsaj tako je dejal podpredsednik EK Frans Timmermans, da mejno vprašanje med članicami EU ni eksistencialno vprašanje. Odgovor slovenske strani se še čaka.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)