Slavoj Žižek: Evropo seka os zla, v njej sta tudi Slovenija in Hrvaška! – TOPNEWS.si

Slavoj Žižek: Evropo seka os zla, v njej sta tudi Slovenija in Hrvaška!

Slavoj Žižek: Evropo seka os zla, v njej sta tudi Slovenija in Hrvaška!

Slavoj Žižek, eden najpomembnejših sodobnih filozofov, ki ga mnogi poznavalci ocenjujejo tudi kot kontroverznega intelektualca, je v avtorskem tekstu za ameriški “Independent” opozoril na veliko nevarnost, ki se zgrinja nad Evropo in ima v koreninah antisemitizem.

Žižek spomni na 24. oktobra 2017, ko je premier Madžarske Viktor Orban označil Srednjo in Vzhodno Evropo s “cono brez migrantov”. Slednje je Orban trdil na proslavi obletnice madžarske revolucije, ki se je začela 23. oktobra 1956.

“Poljaki, Čehi, Slovaki, Romuni in Madžari bi se morali združiti v tem procesu. Želimo varno, pravično, krščansko in svobodno Evropo”, je sklenil Orban in opozoril: “Nikoli ne smemo podcenjevati moči mračne strani”, sklicujoč se na nanizanko “Vojna zvezd”, medtem ko je govoril o zarotah, ki se nahajajo v ozadju “migrantske invazije”, za katere je dejal, da “nimajo trdne strukture, imajo pa globoke mreže”.

“Kakršnakoli povezanost Orbanovih “con brez migrantov” in starih nacistov, ki stremijo k ustvarjanju “con brez Judov” je, seveda, povsem mejna”, je dejal Žižek za “Independent”.

“Takšen je bil primer v tekstu, ki se je nedavno pojavil v enem od glavnih slovenskih desničarskih tednikov, kjer smo lahko prebrali: “George Soros je eden od najnevarnejših ljudi našega časa,” odgovoren za “invazijo negroidnih in semitskih hord in s tem tudi za somrak v EU … je smrtonosni sovražnik zahodne civilizacije, nacionalne države in belega, evropskega človeka”. Njegov cilj je izgradnja “mavrične koalicije, ki je sestavljena iz družbenih “marginalcev”, kot so pedri, feministi, muslimani in kulturni marksisti, ki sovražijo delo”, ki bi zatem izvedli “dekonstrukcijo nacionalne države in pretvorili EU v multikulturno distopijo Združenih držav Evrope,” meni Žižek.

Kot je dejal Žižek, ta “odvratna fantazija spaja antisemitizem in islamofobijo in nas sooča s paradoksom cionističnega antisemitizma”.

“Spomnite se Andersa Breivika, norveškega množičnega morilca, s protiimigrantskim stališčem: bil je antisemit, hkrati pa tudi pro-izraelsko naravnan, saj je država Izrael prva linija obrambe proti širitvi muslimanov – Breivik celo zagovarja ponovno izgradnjo Jeruzalemskega hrama. Njegovo stališče je, da so Judje O.K. vse dokler jih ni preveč” – piše Žižek. Torej je Brejvik dojel ta “ultimativni paradoks” cionističnega antisemitizma. Danes je moč najti sledove takšnega stališča pri ameriških alternativnih desničarjih in pri samem Orbanu.

zizek evropa os zla 2

“Takoj ko je Orban v govoru napadel Sorosa, ga je obiskal Netanjahu in sta hitro našla skupni jezik: napad na Sorosa je v redu, če podprete Izrael. Netanjahujev pakt s cionističnimi antisemiti je eden od najnižjih in najbolj žalostnih trenutkov njegove kariere”, pravi Žižek, ki meni, da je pomembno opaziti, da je prvo potovanje v tujino ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Turčijo, Saudsko Arabijo in Izrael, če se slednje “kombinira s triumfalnim sprejemom egipčanskega predsednika El Sisija v Beli hiši”, se lahko vidi, kako nastaja nova “os zla” na Bližnjem vzhodu s popolno podporo ZDA: Turčija, Saudska Arabija, Izrael in Egipt.

“Najnovejši brutalni pritisk na Katar je bil prvo veliko dejanje te osi, verjetno kazen za vlogo Al Jazeere v arabski pomladi,” meni Žižek, ki je opozoril tudi na oblikovanje še ene osi zla in to v naši bližini.

“Na podoben način tudi skupina držav, ki jih je Orban naštel in se upira sprejemu beguncev, oblikuje še eno novo “os zla”: Hrvaška, Slovenija, Madžarska, Češka Republika, Poljska, baltske države – sedaj pa še Avstrija. V tem primeru je najbolj vznemirljiv aspekt nevoljnost Evrope, da pove jasno stališče v zvezi s to osjo: ali, da omogoči svojim državam članicam izvajanje lastne politike v sferi beguncev ali da sprejme učinkovitejše ukrepe do tistih, ki kršijo skupna pravila. Orban, ki je pred nekaj leti imel status odpadnika, sedaj pa ne le, da se ga tolerira, temveč vse bolj postaja vzor. To je zelo nevaren znak za Evropo”, pravi Žižek in doda, da so prostor takim “ustrahovalcem”, kot je Orban, odprli ekonomski in politični kompromisi evropskih centrov moči.

“Populisti zapolnjujejo praznino, ki jo je odprla evropska neoliberalna tehnokracija, tako, da le nova levičarska vizija lahko reši Evropo pred zunanjimi in še posebej notranjimi sovražniki”, zaključi Žižek.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (5)
 • comment-avatar
  Diagnostik 5 let

  TA človek je nor.

 • comment-avatar
  mginko 5 let

  Žižek – pozabil si povedati da je na vzhodni osi najbolj moteč slovenski komunizem. Zakaj prikrivaš, če si tako razgledan filozof pri narodu?

 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 5 let

  Dober razmislek … Vse pa deluje le, ker ga ni večjega zla od skreganih bratov. In bratje smo danes skregani v najmanjši kot največji državi.

  Ne strinjam pa se z razmišljanjem, da bo zlo prevladalo. Izjemna lastnost zla namreč je, da kmalu poje sam sebe.

  Bratstvo in enotnost nas na nivoju družine, naroda kot Sveta edina lahko rešita, saj je ves ostali Kozmos že v Ljubezni, čeprav tega nismo sposobni uvidet … ker smo skregani. https://www.createspace.com/6726942

 • comment-avatar
  lukamiha 5 let

  A je spet v krizi, kazalo je že , da se je Žižek izkopal iz krize, pa….

 • comment-avatar
  Miro Jereb 5 let

  Ta človek tudi na koncu poudarja rdeči bav bav…notranji in zunanji sovražniki. Kje smo že to slišal ?