Merklova doživela prvi udarec: Zapušča jo koalicijska SPD! – TOPNEWS.si

Merklova doživela prvi udarec: Zapušča jo koalicijska SPD!

Merklova doživela prvi udarec: Zapušča jo koalicijska SPD!

Nemška proti-imigracijska in skrajno desničarska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je na včerajšnjih parlamentarnih volitvah prvič vstopila v zvezni parlament, je obljubila, da bo “spremenila državo”.

nemske volitve cdu spd afd 2

“Krenili bomo za Merklovo. Vrnili se bomo naši državi in našim ljudem”, je dejal eden od liderjev stranke AfD Alexander Gauland, ki je osvojila med 13 in 13,5 odstotkov glasov in postala tretja politična sila v Nemčiji, poroča AFP.

AfD se je znašla takoj za Krščansko-demokratsko unijo nemške kanclerke Angele Merkel, ki je osvojila 32,5 – 33,5 odstotkov glasov in Socialdemokratsko stranko Martina Schulza, ki je osvojila 20 do 21 odstotkov glasov.

V Berlinu, kjer je AfD pričakala volilne izide, se je zvečer zbralo okoli 300 protestnikov proti stranki. S transparenti so AfD med drugim očitali rasizem. Na enem od njih je po navedbah DPA pisalo “Rasizem ni alternativa”. Med protestniki so bili tudi člani skrajne levice, dogajanje pa je pozorno spremljala policija. Demonstracije proti AfD potekajo tudi v nekaterih drugih nemških mestih, med drugim Kölnu in Frankfurtu.

nemske volitve cdu spd afd 3

Nemška Socialdemokratska stranka je sporočila, da ne želi več tvoriti koalicije s konservativci v bodoči vladi Angele Merkel in da ima raje opozicijski položaj v Bundestagu, po objavi napovedi volilnih izidov, ki kažejo na zgodovinski poraz SPD.

“Dobili smo jasen mandat volivcev, da gremo v opozicijo”, je dejala funkcionarka stranke SPD Manuela Schwesig za televizijo ZDF, poroča AFP.

nemske volitve cdu spd afd 4

Manuela Schwesig

“Za nas se velika koalicija (s konservativci) zaključuje danes”, je dejala Schwesigova. V dozdajšnji vladi so v veliki koaliciji bile Merklova Krščansko-demokratska unija in sestrska Krščansko-socialna unija CDU/CSU s Socialdemokrati (SPD), ki jih vodi Martin Schulz.

Vodja SPD Martin Schulz je po objavi vzporednih izidov parlamentarnih volitev za televizijo ZDF izjavil, da Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) ne more biti največja opozicijska stranka v Nemčiji. Najverjetnejša je koalicija unije CDU/CSU, liberalcev (FDP) in Zelenih, je dejal in nakazal odhod SPD v opozicijo.

nemske volitve cdu spd afd 5

Schulz je obžaloval doslej najslabši rezultat stranke na volitvah v Bundestag, ki je sodeč po vzporednih volitvah prejela med 20 in 21 odstotkov glasov. “Grenek dan za nemško socialdemokracijo,” je ocenil.

Poleg AfD, v parlament vstopajo tudi Liberalci FDP, ki so osvojili 10,5 odstotka glasov. Zeleni so osvojili 9,5 odstotka in Levica 9 odstotkov.

Deutsche Welle navaja, da v kolikor SPD odidejo v opozicijo, je edina možnost, ki preostane Merklovi, da sestavi tako imenovano Jamajka koalicijo Demokrščanov, Liberalcev in Zelenih, ki še doslej ni obstajala na zveznem nivoju.

So pa današnje volitve prvič po nekaj letih postregle z višjo volilno udeležbo. Na volišča je tako danes prišlo od 75 do 76,5 odstotka volilnih upravičencev, leta 2013 pa je bila volilna udeležba 71,5 odstotna.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)