Putin o teoriji zarote napada na Svetovni trgovinski center v New Yorku – TOPNEWS.si

Putin o teoriji zarote napada na Svetovni trgovinski center v New Yorku

Putin o teoriji zarote napada na Svetovni trgovinski center v New Yorku

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavil, da ne verjame v verzijo, po kateri naj bi bile ameriške specialne službe umešane v teroristični napad 11. septembra 2001 v New Yorku. (piše Kurir.rs,Tanjug, Sputnjik, B92)

“Ne verjamem, da so ameriške obveščevalne službe organizirale teroristični napad v New Yorku,” je dejal Putin v intervjuju ameriškemu režiserju Oliverju Stone-u.

Putin je v istem intervjuju povedal, da je 11. septembra 2001, ko so izvedli napade prekinil vse obveznosti in poklical predsednika ZDA. Takoj sem prekinil načrtovanje vojaške vaje z novimi strateškimi silami, da bi ponudil podporo ameriški naciji in predsedniku Georgu Bushu mlajšem.

Putin je poudaril, da razume, da je ljudem na čelu držav in vlad v takih situacijah potrebna moralna podpora in da je Rusija želela pomagati predsedniku Bushu, za katerega je, kot se je izrazil ruski predsednik, verjela, da je človek “s katerim bi lahko sodelovala”.

bush putin

Na Stone-vo vprašanje kako to, da Ruska Federacija ni odkrila, kje se nahaja Bin Laden in kaj se je res dogajalo z njim, glede na to, da ima Rusija dolgo zgodovino obveščevalne službe v Afganistanu, je Putin dejal, da Al Kaida ni rezultat ruskih aktivnosti.

“Ona je rezultat aktivnosti naših ameriških prijateljev. Vse to se je začelo med Sovjetsko vojno v Afganistanu, ko so ameriški obveščevalci zagotovili podporo različnim strujama islamističnega fundamentalizma in jim pomagali v boju proti sovjetskim enotam v Afganistanu”, je spomnil Putin.

Ruski predsednik je ponovil, da so Američani vzgojili Al Kaido in Bin Ladena in da se je nato slednje izmaknilo nadzoru. “Vedno je tako. Zato je potrebno kriviti njih”, je zaključil Putin.

11 september

Letos so obeležili 16. obletnico terorističnih napadov na ZDA, kjer je življenja izgubilo okoli 3.000 ljudi.

Dve ugrabljeni letali sta se tedaj zaleteli v “dvojčka“ Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno letalo pa v kompleks Pentagona v Washingtonu.

Neposredna posledica terorističnega napada 11. septembra 2001 je bila odločitev Bele hiše, z Georgem Bushem mlajšim, da je najavil vojno terorizmu v svetu, kar je nedvomno vsebinsko določilo smeri v mednarodnih odnosih, v prvih dveh desetletjih 21. stoletja.

Številne teorije zarote so se pojavile takoj po samem napadu na Svetovni trgovinski center, nekatere so podprte z različnimi dokazi, medtem ko so nekatere le predpostavke. Ena takih je teorija, da so ZDA organizirale in izvedle napad na “dvojčka”, da bi kasneje likvidirale Osamo bin Ladna.

Poglejmo si nekaj najbolj znanih teorij zarote, povezanih z 11. septembrom in razloge, zakaj ne bi smeli verjeti vanje.

“Dvojčka” je raznesla nadzorovana eksplozija

Teoretiki zarote trdijo, da posnetek “dvojčkov”, ki se rušita, kaže na to, da gre za nadzorovano eksplozijo in to zaradi razloga, kako se stavbi nagneta preden se zrušita. Neki ameriški znanstvenik je celo trdil, da je testiral vzorce porušenih stolpov in našel sledi kemikalij, ki kažejo na uporabo eksploziva. Vendar pa se, v primeru detonacije neke stavbe s pomočjo nadzorovane eksplozije, stavba ruši pri dnu in ne na vrhu. Poleg tega, eksplozije, ki so vidne na posnetku, so posledica padanja zgornjih nadstropij na spodnja. Prav tako bi postavitev eksploziva bilo zahtevno delo, ki ne bi moglo ostati neopaženo.

pentagon

Pentagon je zadel projektil in ne letalo

Skeptiki trdijo, da letalo ne bi moglo narediti luknje v stavbi krožne oblike in da bi slednja morala biti drugačna, če bi se v Pentagon zaletelo letalo. Po tej teoriji naj bi dele letala prinesli pred Pentagon, da bi sfabricirali zgodbo o terorističnem napadu.

Ta teorija zanemarja pomembne dokaze o truplih potnikov in posadke na kraju napada. Prav tako so tisoči ljudi videli letalo krožiti in nato leteti direktno v Pentagon. Vsekakor bi mimoidoči opazili, če bi kdo nameščal razbitine letala v okolici Pentagona.

aircrash

Izrael se je skrival za napadi, saj je hotel ZDA zvleči v konflikt z arabskim svetom

“Dokaz” za to trditev je to, ker naj bi 4.000 Židov, ki so delali v Svetovnem trgovinskem centru, prav 11. septembra izostali z dela, saj so bili opozorjeni s strani izraelske obveščevalne službe Mossad.

Ta teorija je nastala, ko je Minister za zunanje zadeve Izraela dejal, da je bilo v mestih, ki so bila napadena, 4.000 Izraelcev. Sicer pa je bilo v napadih ubitih več deset Židov.

Četrto letalo, ki naj bi bilo na poti v Belo hišo, je bilo zrušeno s projektilom

Predsednik Bush je ukazal, da se letalo zruši, če bo to nujno potrebno, vendar je večja verjetnost, da so potniki poskušali prevzeti nadzor nad letalom in je letalo strmoglavilo v Pensilvaniji zaradi obračuna potnikov s teroristi.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)