Španija: Katalonski predsednik pozval na množične demonstracije v znak podpore odcepitvi! – TOPNEWS.si

Španija: Katalonski predsednik pozval na množične demonstracije v znak podpore odcepitvi!

Španija: Katalonski predsednik pozval na množične demonstracije v znak podpore odcepitvi!

Katalonski predsednik Carles Puidgemont je obljubil, da bo nadaljeval z ukrepi za izvedbo referenduma o neodvisnosti, ki ga uradni Madrid ocenjuje za nelegalnega in danes pozval ljudstvo na množične demonstracije v znak podpore odcepitvi Katalonije od Španije.

“Celotna državna sila je proti nam. Soočena s pravnimi procedurami in grožnjami… je regionalna katalonska vlada odločnejša kot kadarkoli, “da izvede plebiscit, ki je načrtovan za 1. oktober”, je dejal Puidgemont na sestanku predstavnikov obeh strani v Barceloni.

Puidgemont, ki se že dolgo zavzema za neodvisnost Katalonije na severovzhodu Španije, upa, da bo uspel mobilizirati pristaše za demonstracijo legitimnosti kot odgovor na grožnje Madrida, da bo na vsak način preprečil referendum.”V ponedeljek bomo demonstrirali mirno in demokratično, tako kot vedno”, je dejal Puidgemont.

Po navedbah španskih agencij, ankete kažejo, da so Katalonci izenačeno razdeljeni glede vprašanja neodvisnosti, vendar več kot 70 odstotkov vprašanih želi, da se referendum izvede, da bi se to vprašanje rešilo, podobno kot na Škotskem referendumu leta 2014. Katalonska vlada je izvedla simboličen referendum že leta 2014, ko je več kot 80 odstotkov udeležencev referenduma glasovalo za odcepitev od Španije, čeprav se je le 2,3 od 5,4 milijona Kataloncev, ki so imeli pravico glasovati, udeležilo referenduma.

Po poročanju France Pressa je španski premier Mariano Rajoy izjavil, da je španska vlada zahtevala od Ustavnega sodišča suspenz zahteve liderja Katalonije za izvedbo referenduma o neodvisnosti 1. oktobra in jo ocenila za “nesprejemljivo dejanje nepokorščine”.

Rajoy je dejal, da bodo vse občine v Kataloniji opozorili na njihovo “obvezo preprečitve oziroma blokade” naporov glede realizacije referenduma, ki je, po besedah Rajoya, neustaven, poroča France Presse. Rajoy je sejo katalonskega parlamenta, ki je s sprejetjem zakona najavil svoje načrte, da se v Kataloniji izvede referendum o neodvisnosti, imenoval za “politično perverzijo” katalonske vlade, poroča agencija AP.

“Referendum je nezakonit in predstavlja napad na institucionalno ureditev Španije in Katalonije”, je izjavil Rajoy po nujnem sestanku s člani svojega kabineta. “To je nekaj, kar vlada in sodišča ne morejo dovoliti”, je dejal Rajoy in obljubil, da se referendum ne bo zgodil.

Špansko Državno tožilstvo je sporočilo, da bo vložilo obtožnice proti članom katalonskega parlamenta, zaradi sprejetja zakona o izvedbi referenduma o neodvisnosti 1. oktobra, ki ga španska vlada smatra za nelegalnega.

Večina poslancev katalonskega parlamenta, v katerem imajo večino stranke, ki se zavzemajo za odcepitev od Španije, je glasovala za zakon o referendumu in za pravni okvir, nujen za vzpostavitev neodvisne države, poroča Reuters. Zakon je bil sprejet z večino 72 glasov za in 11 vzdržanih. Poslanici, ki so bili proti odcepitvi Katalonije, so sejo zapustili že pred glasovanjem, poroča AFP.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)