Medtem ko se predsednica Kolinda in premier Plenković prerekata, Slovenija v zvezi z arbitražno sodbo uspešno lobira v Nemčiji! – TOPNEWS.si

Medtem ko se predsednica Kolinda in premier Plenković prerekata, Slovenija v zvezi z arbitražno sodbo uspešno lobira v Nemčiji!

Medtem ko se predsednica Kolinda in premier Plenković prerekata, Slovenija v zvezi z arbitražno sodbo uspešno lobira v Nemčiji!

Nemški dnevnik Die Welt je objavil tekst predsednika slovenskega parlamenta Milana Brgleza, kot gosta komentatorja, z naslovom “Meje: pravo ali prisila?”, v katerem pojasnjuje slovensko stališče v vezi z arbitražo o razmejitvi med Hrvaško in Slovenijo in hkrati tudi uspešno lobira v nemški javnosti za uradno stališče Ljubljane, piše hrvaški portal Index.hr.

Kot je pojasnil Deutsche Welle, so običajno avtorji komentarjev, ki se ukvarjajo s temami kot je arbitraža, nepristranske osebe in strokovnjaki, pa je tako nekoliko nenavadno, da je tolikšen prostor v Die Weltu dobila ena stranka v sporu, kar priča tudi o tem, kako uspešno glede te tematike dela hrvaška diplomacija. Medtem ko se premier Andrej Plenković in predsednica Kolinda Grabar-Kitarović preko medijev kregata glede odstopa ministra za obrambo Damira Krstičevića, Slovenci v nemški javnosti ponujajo svojo verzijo dogodkov glede arbitražne sodbe.

Na začetku komentarja predsednik slovenskega parlamenta Brglez poudarja pomembnost pravnega načela obveze spoštovanja sporazumov, ki veljajo tako v evropski, kot tudi v nacionalnih zakonodajah držav članic EU-a. To je izvrsten način, kako pridobiti nemško javnost na svojo stran, z obzirom na nemško mentaliteto, v kateri je spoštovanje podpisanih sporazumov in pravil ena od največjih vrednosti.

Poudarjanje vloge evropskih institucij pri podpisu arbitražnega sporazuma

Brglez spretno poveže tudi razvoj same Evropske unije s spoštovanjem podpisanih sporazumov in sodnih odločitev, s čemer implicira, da je uradno stališče Zagreba pravzaprav anti-evropsko. Poudarja tudi, da sta obe državi soglašali, da odideta na arbitražo, arbitražni sporazum je bil “po neuspešnih večletnih bilateralnih poskusih reševanja mejnega spora” dosežen tudi s pomočjo Evropske komisije in drugih institucij EU, s čemer se zvito implicira hrvaški izostanek spoštovanja teh institucij.

“Glede na to, da sta se obe državi z ratifikacijo arbitražnega sporazuma obvezali, da ga bosta spoštovali, morata končno arbitražno sodbo tudi implementirati v praksi.”, konstatira predsednik slovenskega parlamenta za Die Welt in doda, da je sodba sprejeta v skladu z “mednarodnim pravom, pravičnostjo in na temeljih dobrososedskih odnosov”. Ozre se tudi na slovenske manipulacije v arbitražnem procesu in zapiše, da le te “niso bile razlog, da bi arbitražni sporazum razglasili za neveljavnen, niti da nepovratno škodijo sodnemu procesu”.

Hrvaška izsiljuje, Slovenija spoštuje mednarodno pravo in sporazume

“Razen tega, se mora upoštevati tudi neposredno povezanost med sklenitvijo sporazuma o arbitraži in ratifikacijo hrvaškega sporazuma o članstvu v EU, ki se v enakih točkah izrecno sklicuje na končno arbitražno odločitev. Tudi zato je danes izvedba te sodbe odločilni test za moč in obstanek slovenskega in hrvaškega pravnega reda, pravnega reda EU in mednarodnega prava, kot zamenjava za samovoljno izsiljevanje“, zaključi svoj komentar za Die Welt Milan Brglez, ki je po mnenju Indexa.hr postavil Hrvaško v položaj izsiljevalca, Slovenijo pa kot članico EU, ki spoštuje podpisane sporazume.

Index.hr poda oceno, da je Brglezov komentar vrhunsko sestavljen tekst, ki zvito predstavlja Slovenijo kot žrtev hrvaškega izsiljevanja, čeprav je zgodovina hrvaškega pristopanja Evropski uniji ključno zaznamovana prav z izsiljevanji Slovenije. Hrvaško se predstavlja kot državo, kateri ni do mednarodnega prava in vladavine zakona, kar se izvrstno prilega določenim klišejem o Hrvaški v EU. Hrvaški portal z žalostjo ugotavlja, da s hrvaške strani ni odgovora. Die Welt bi nedvomno objavil, kot primer, odgovor predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, vendar se zdi, da to predstavlja preveč dela za bivšega hrvaškega ministra za zunanje zadeve.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    plamen100 7 let

    no danes oz včeraj na poročilih HTV je hrvaška predsednica odktito zagrozila Sloveniji, da hrvaška ima moč, voljo in kapacitete, da zaustavi vsa enostranska poseganja Slovenije v hrvaške meje, skratka zagrozila je da bo uporabila državne organe če bi Slovenija uveljavila sporazum. Upam da se bo kdo od slčovenskega političnega vodstva odzval na javne grožnje poslane Sloveniji preko državnega medija! Po drugi strani pa mora biti že enkrat konec tej prirojeni slovenski pohlevnosti in hlapčevstvu in mora nam biti jasno da Hrvaška ni nobena prijateljska država in ostali nesmisli ki jih čujemo od politikov. Pred očmi moramo imeti dekstvo, da je Turčija napadla Grčijo in okupirala pol Cipra pa sta takrat bili obe državi v NATU. Hrvatje samo čakajo konec turistične sezone nato pa bodo v Piranski zaliv privlekli vojaško ladjevje mi pa se bomo lahko z našimi gumenjaki (še čudno, da niso policiji nabavili blejske pletne, saj je učinkovitost enaka) v njih le zaletavali in napisali evropski komisiji že 37, pismo kako smo ubogi, ker so hrvatje tako nesramni.

    • comment-avatar
      Nata 7 let

      + + + + + + + + + +
      ” Hrvaška izsiljuje, Slovenija spoštuje mednarodno pravo in sporazume ”
      čudno, a ne ?? Spoštujemo, pa vedno kaj izgubimo ????