Emmanuel Macron prevzel dolžnost predsednika Francije, prva dama prekopirala styling Melanie Trump – TOPNEWS.si

Emmanuel Macron prevzel dolžnost predsednika Francije, prva dama prekopirala styling Melanie Trump

Emmanuel Macron prevzel dolžnost predsednika Francije, prva dama prekopirala styling Melanie Trump

Macron je v Elizejsko palačo prispel v nedeljo dopoldne, kjer ga je pričakal predsednik Francois Hollande. Po daljšem zasebnem pogovoru je Macron pospremil Hollanda, ki je pomahal in se usedel v Citroën ter zapustil predsedniško palačo.

Emmanuel Macron je s prisego prevzel dolžnost francoskega predsednika. V Elizejski palači se je tako zaključila inauguracijska svečanost. Macron je postal najmlajši francoski predsednik doslej. Ob prevzemu dolžnosti je sporočil francoski in svetovni javnosti, da je “Francija izbrala upanje in zmagovalnega duha”. V svojem prvem predsedniškem govoru je Macron napovedal, da bo poskušal dati nov zagon francoskemu gospodarstvu. Zatrdil je, da nikakor ne bo odstopal od predvolilnih obljub. “Delo bo svobodnejše, podjetja bodo imela podporo, ustvarjanje in inovacije bodo v središču mojih dejanj,” je dejal Macron.

Potrebno je preseči delitve in razkol v francoski družbi. Dejal je, da se zaveda, da Francozi od njega veliko pričakujejo. Nič ga ne bo ustavilo pri zaščiti francoskih interesov in v prizadevanju za spravo Francozov, je dejal pred približno 300 povabljenimi. Svet in Evropa bolj kot kdaj koli prej potrebujeta močno Francijo, ki se bo glasno borila za svobodo in solidarnost. Novi predsednik Francije je pri Slavoloku zmage položil cvetje na Grob neznanega junaka. Nato je obiskal vojaško bolnico Percy, v pariškem predmestju Clamarte, kjer se je srečal z vojaki, ranjenimi v vojaških akcijah v Maliju in Afganistanu.

Macron naj bi jutri imenoval novega premierja, vlada pa bi morala biti formirana že v torek.

Francoski mediji so se razpisali, da je bil Macron na svoji inauguraciji skromen, nosil je obleko, ki stane skromnih 450 evrov. Poleg njega je bila njegova soproga, prva dama Francije Brigitte Macron, ki je zbujala veliko več pozornosti s prefinjenim in dragim stylingom, ki je novinarje spominjal na že videnega pri prvi dami ZDA, Melanii Trump, na inauguraciji Donalda Trumpa.

trump and melania

64-letna prva dama je že razjezila modne kritike s kombinacijo, v kateri je pričakala razglasitev volilnega izida. Številni so namreč pričakovali, da bo Brigitte razglasitev pričakala v konzervativni kombinaciji, vendar je bila nasprotno s pričakovanji oblečena v kavbojke, modro bluzo in plašček.

Brigitte se je doslej v javnosti pojavila tudi v mali črni oblekici, kot tudi že v trenerki in povsem verjetno je, da bo v času Macronovega mandata še kdaj presenetila modne kritike.

Po najavah naj bi predsednik Macron do konca tedna obiskal francoske sile v Maliju, kjer je Francija vojaško posredovala leta 2013, da bi porazila militante Al-Q’aide.

Macron bo na svoj prvi obisk v tujini odpotoval v Nemčijo, kjer ga bo v ponedeljek gostila nemška kanclerka Angela Merkel. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble ga je že razglasil za prijatelja in pravega zaveznika Nemčije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)