Prva poteza Melanie Trump v Beli hiši: Kar je bilo rezervirano samo za predsednike, je zdaj dostopno vsem! – TOPNEWS.si

Prva poteza Melanie Trump v Beli hiši: Kar je bilo rezervirano samo za predsednike, je zdaj dostopno vsem!

Prva poteza Melanie Trump v Beli hiši: Kar je bilo rezervirano samo za predsednike, je zdaj dostopno vsem!

Obiskovalci Bele hiše bodo lahko odslej lahko obiskali kinoteko, v katero se je nekdaj Dwight Eisenhower prikradel, da bi gledal vesterne in kjer je Jimmy Carter gledal film “Vsi predsednikovi ljudje”.

Odločitev, da se prostor za ogled filmov odpre za javnost, doslej privatni predsedniški teater, ki se nahaja v velikem prostoru za garderobo, ki ga je leta 1942 prilagodil namenu Franklin Roosevelt, je sprejela prva dama ZDA Melania Trump, čeprav se še ni preselila v Belo hišo.

“Bela hiša pripada državljanom te države. Verjamem, da bi vsakdo, ki je na obisku in si ogleduje hišo, moral imeti večji pristop do njene bogate zgodovine in lepe tradicije”, je povedala prva dama.

Med največjimi ljubitelji filma, ki so živeli v Beli hiši so bili Eisenhower, ki je oboževal vesterne in posebno filme Garyja Cooperja, tudi Richard Nixon, ki je imel rad črno-bele muzikale, kot je Yankee Doodle Dandy.

Še večji filmofil je bil Carter, ki je dva do trikrat tedensko organiziral filmski večer. Carter si je za časa svojega mandata v Beli hiši ogledal kar 480 filmov, to je več kot kateri koli drug ameriški predsednik. Prvi film, ki so ga predvajali v privatni filmoteki, je bil “Vsi predsednikovi ljudje”, ki govori o aferi Watergate in rušenju Richarda Nixona.

Ronald Reagan, kljub svoji nekdanji igralski karieri, ni bil veliki ljubitelj filmov, čeprav je s svojo soprogo na svoj rojstni dan rad gledal svoje filme, kot piše na uradni spletni strani Bele hiše.

Za Georga Busha se je govorilo, da si je rad ogledoval filme o boju, kot je Sestreljeni črni jastreb (Black Hawk Down) in Bili smo vojaki (We were soldiers).

Barack Obama je ukazal predvajati Ne ubijaj slavca (To Kill a Mocking Bird) v znak obeleževanja 50-letnice filmov o tematiki rasnih predsodkov na jugu ZDA.

Prvi film, ki so ga v Beli hiši predvajali, od kar je Donald Trump prevzel funkcijo predsednika, je bil Iskanje pozabljive Dory (Finding Dory), animirana zgodba o ribi, ki išče svoje starše.

Kinoteka se nahaja v vzhodnem delu Bele hiše.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)