Največji politični udar na Telekom po Marjanu Podobniku? Šabeder v nadzorni svet Telekoma, da uredi prodajo Planet TV “pravemu” kupcu – TOPNEWS.si

Največji politični udar na Telekom po Marjanu Podobniku? Šabeder v nadzorni svet Telekoma, da uredi prodajo Planet TV “pravemu” kupcu

Največji politični udar na Telekom po Marjanu Podobniku? Šabeder v nadzorni svet Telekoma, da uredi prodajo Planet TV “pravemu” kupcu

Najprej za osvežitev spomina. 16. junij 2000 – Nova vladna koalicija je takrat kljub začetnemu nasprotovanju (Finance, 16.7.2000) ministrskega predsednika Andreja Bajuka in predsednika SDS Janeza Janše za prvega moža Telekoma postavila Marjana Podobnika, podpredsednika združene stranke SLS+SKD Slovenska ljudska stranka.

Marjan Podobnik je Telekom vodil dobrih deset mesecev, do zamenjave vlade. Zato v insajderskih krogih že govorijo, da je s prihodom Šabedra to “največji politični udar na Telekom po Marjanu Podobniku”.

Javnega razpisa leta 2000 ni bilo, po statutu pa je za predsednika, podpredsednika ali člana uprave lahko bila imenovana le oseba, ki ima poleg zakonsko izpolnjenih pogojev visoko strokovno izobrazbo, najmanj tri leta delovnih izkušenj na vodilnih mestih ali v organih družbe podobne velikosti ter podobne strokovne, organizacijske in druge sposobnosti za opravljanje najodgovornejših del.

Tega, seveda, Marjan Podobnik takrat ni imel, zato je odvetnik Stojan Zdolšek na Okrožnem sodišču v Ljubljani celo vložil tožbo proti Telekomu ter sodišču predlagal, naj imenovanje razveljavi.

Vendar pustimo zgodovino. Šabeder je za zdaj imenovan v nadzorni svet Telekoma, pri čemer po informacijah provladnih virov “menda sploh ni izključeno, da bi Šabeder na koncu lahko postal celo novi predsednik Telekomove uprave”. Šabeder, ki je bil v času Šarčeve vlade minister za zdravje, naj bi se sicer registriral na SDH-ju in bil izbran za nadzorni svet kot najprimernejši kandidat in, kot nam je dejal eden od naših virov, “bivšega ministra” ne dobiš vsak dan za nadzorni svet.

Nekdanjega ministra za zdravje Šabedra je skupščina na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) za nadzornika imenovala v začetku meseca junija, potem ko se je mandat iztekel predstavniku SDH med nadzorniki Dimitriju Marjanoviću, ki naj bi se zaradi osebnih razlogov umaknil.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je takoj izvedel rekonstrukcijo vseh funkcij članov nadzornega sveta in komisij in za predsednika izvolil Aleša Šabedra. Njegova namestnika sta Barbara Gorjup kot predstavnica kapitala in Drago Kijevčanin kot predstavnik zaposlenih.

Uradnih pojasnil, zakaj je prišlo do menjave prve nadzornice Barbare Kurner Čad, iz Telekoma ni. Očitno pa je do “leteče menjave” prišlo na osnovi koalicijskih razmerij, kjer je zanimivo to, da naj bi Šabeder na Telekom po koalicijskem dogovoru prišel v kvoti Desus-a, čeprav je bil v preteklosti član SDS-a.

Šabeder je še pred uradno zamenjavo vlade kot minister za zdravje, predvsem v času začetka Kovid krize, tesno sodeloval s SDS in Janezom Janšo, odlične zveze pa je v času ministrovanja gojil tudi z NSi Mateja Tonina. Po vsej verjetnosti tudi zaradi nasprotovanj ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Kakšno zvezo naj bi imel Šabeder z Desusom ni jasno, razen tega, da pač prihaja iz Ptuja.

Prva naloga nadzornega sveta pod vodstvom Šabedra pa naj bi bila sicer popolnitev uprave. V petčlanski upravi namreč sedijo le štirje, a naj bi prišlo do večjih kadrovskih sprememb v upravi. V tem kontekstu se omenja tudi zamenjava predsednika uprave, namesto Tomaža Seljaka pa bi prvi mož Telekoma lahko postal prav novi vodja nadzornikov Aleš Šabeder.

A nadzornike čaka sicer še ena pomembnejša naloga. Po časovnici bi morali v začetku julija sporočiti, komu bodo prodali Planet TV, če kupca ne bo, pa mora družba v likvidacijo. Po neuradnih informacijah je ponudbo za nakup Planet TV oddalo pet kupcev v obliki nezavezujočih ponudb.

Najbolj resna naj bi bila ponudba madžarske televizijske hiša TV2 v višini 4,5 milijonov evrov. Njen lastnik je József Vida, eden od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz. Ob tem je zanimivo, da so Madžari na preliminarni pogovor pripeljali Bolgara Pavla Stančeva.

Stančev je bil namreč prvi direktor televizije Planet TV, ki je začela oddajati v času prve vlade Janeza Janše. Stančev je s pogodbami še preden je začel delati za Madžare nekdanjim delodajalcem grški Antenni Group “zrihtal”, da so kljub 70 milijonskemu minusu (kumulativni izgubi) Planet TV-ja od začetka delovanja leta 2012 od Telekoma na koncu iztržili 20 milijonov evrov.

Po lanski izgubljeni arbitraži je moral Telekom Slovenije z 20 milijoni evrov izplačati njihov 34-odstotni delež. To je tudi pojedlo večji del lanskega čistega dobička skupine, ki bi sicer moral znašati 27,4 milijona evrov, bilo pa ga je le 1,2 milijona evrov.

Zanimivo je, da se med ponudniki pojavlja tudi družba T-2 Jurija Krča, ki pa je za nakup ponudila bistveno manjšo ceno in sicer 1,2 milijona evrov in še to celo za dve podjetji Planet TV in za Siol.net. Planet TV je z oddajanjem začela septembra 2012, na trgu pa je prisotna s tremi kanali: Planet, Planet 2 in Planet PLUS.

V boj za Planet TV pa se je spustilo tudi podjetje TV3, ki naj bi za televizijo Planet TV ponujalo okoli 4 milijone evrov. TV3 media je sicer v lasti Sebastjana Vežnaverja, ki pa je svojo televizijo TV3 – bivši Pink TV – dal v najem oziroma prodal Pro TV-ju Andreja Kregarja, ki je sedaj v večinski lasti srbske Arena Sport TV.

To je povzročilo nekaj zmede, saj naj bi prva informacija bila, da Planet TV kupuje srbska Arena Sport TV, vendar naj bi po zadnjih informacijah za ponudbo stal Sebastjan Vežnaver, ki je sicer dober prijatelj Roka Snežiča. Snežič pa je preko žene že lastnik Nova24tv.

Med petimi ponudniki, od katerih v Telekomu sedaj čakajo na zavezujočo ponudbo, je vsaj po naših informacijah tudi Irski finančni sklad in neko nemško podjetje, vendar točnih informacij o omenjenih ponudbah ni.

Ne glede na to, komu bo na koncu uspelo ponuditi najvišjo ceno oziroma najbolj ugodno ponudbo, bo Planet TV v vsakem primeru pristal v orbiti medijev pod nadzorom vladajoče SDS, saj je končni cilj medijska korporacija, ki bo na nek način združila Novo24TV in pa Planet TV.

Med ponudniki za Planet TV, ki ga državni Telekom Slovenije prodaja od januarja, pa se v medijih omenja tudi hrvaški podjetnik Ivan Čaleta, nekdanji lastnik slovenske postaje TV3, ki jo je v prejšnjem desetletju prodal Švedom, vendar naši viri Čaleta ne omenjajo kot morebitnega kupca.

Vladajoča SDS ima pri prodaji Planet TV v ognju torej več želez oziroma scenarijev in ničesar ne prepušča naključju, saj bi tako v primeru prodaje madžarski televizijski hiši TV2 ali v primeru prodaje T-2-ju ali pa TV3 Sebastjana Vežnaverja, ki sta bolj “backupa”, v vsakem primeru bil dosežen cilj medijska integracija oziroma nastanek močnejše medijske korporacije, v katero bi bila vključena Nova24TV in pa Planet TV.

In sedaj se vračamo na začetek zgodbe oziroma k Alešu Šabedru, ki bo kot predsednik nadzornega sveta imel odločilno besedo pri izbiri kupca, in če bo operacijo izpeljal v skladu s pričakovanji, bo seveda za nagrado po vsej verjetnosti dobil mesto v upravi Telekoma.

Po poročanju portala Necenzurirano.si so prihodki družbe Planet TV, ki je izdajatelj treh televizijskih programov Planet, Planet 2 in Planet Plus, in zaposluje 42 ljudi, lani zrasli za šest odstotkov, na 14,1 milijona evrov. Čeprav so v družbi zniževali stroške, se je čista izguba povečala s 3,8 milijona na 8,7 milijona evrov.

Na zadnji dan lanskega leta je imel Planet TV že dobrih 20 milijonov evrov negativnega kapitala. Po nekaterih informacijah družba Telekomu Slovenije dolguje približno 30 milijonov evrov.

Novo denarno injekcijo tako Planet TV potrebuje najpozneje 30. junija, kar je tudi rok za prodajo družbe. V nasprotnem primeru družbi grozi insolventnost. Planet TV za delovanje v obsegu, kot ga ima zdaj, letno potrebuje približno pet milijonov svežih sredstev, ki bi jih novi lastnik vplačal v kapital družbe. Za pet milijonov bi si torej novi lastnik “kupil torej še 20 milijonov negativnega kapitala” ali po domače povedano, bi si “kupil za 20 milijonov pameti”.

Vendar v ozadju ne gre za denar, ampak za medijski in politični vpliv.

COMMENTS

Wordpress (0)