Škandal s Fillonom ni edini: Afere, zaradi katerih so letele glave politikov v Evropi – TOPNEWS.si

Škandal s Fillonom ni edini: Afere, zaradi katerih so letele glave politikov v Evropi

Škandal s Fillonom ni edini: Afere, zaradi katerih so letele glave politikov v Evropi

Primer Francoisa Fillona je samo zadnji v neslavnem nizu politično-finančnih škandalov, ki so se v Evropi dogajali v času volitev in zaradi katerih so se morali nekateri politiki posloviti od svojih funkcij, piše hrvaški Jutarnji list.

Odstop predsednika Nemčije zaradi 700 evrov

helmut kohl

Eden od škandalov glede nezakonitih donacij, ki jih je prejela CDU leta 1999, je bil, ko je tadanji kancler Helmut Kohl moral plačati veliko denarno kazen. Nemčija je glede korupcije zelo občutljiva.

wulff-twitter_400x400

Tako je leta 2012 predsednik Nemčije Christian Wulff (CDU) moral odstopiti s funkcije predsednika Nemčije po dvomesečni javni polemiki. Obtožili so ga korupcije, ker je prejel darilo v vrednosti 700 evrov, s strani nekega filmskega producenta in da je izvajal pritisk na medije, da bi zaustavil poročanje o svojih finančnih zvezah z nekim podjetnikom. Dve leti kasneje je bil oproščen vseh obtožb glede korupcije.

Odstop laburistične ministrice za notranje zadeve Britanije Jacqui Smith

Jacqui Smith 400 400

Daily Telegraph je objavil, da je v času 2004-2009. več kot polovica britanskih poslancev imela čudne službene stroške v višini več kot milijon evrov. Slednje je potrdila tudi revizija iz februarja 2010. Iz državne blagajne so plačevali račune za plavajočo hišico za race, pornografske filme in obresti za neobstoječe stanovanjske kredite.

Škandal je povzročil odstop laburistične ministrice za notranje zadeve Jacqui Smith in predsednika spodnjega Doma parlamenta Michaela Martina. Sedem poslancev, tako konzervativcev, kot tudi laburistov, je bilo obsojenih na zaporne kazni.

Berlusconijeve malverzacije

silvio berlusconi

Silvio Berlusconi, ki je bil trikrat premier v času 1994-2011, je imel veliko število problemov s pravosodjem. Ker pa je bil bodisi oproščen, ali pa so primeri zastarali, ima za zdaj samo eno končno obsodbo in to iz avgusta 2013, zaradi davčne prevare. Prestajanje kazni je bilo simbolično – moral je oddelati nekaj ur družbenokoristnega dela, izgubil pa je poslanski stolček v parlamentu.

Romuni na ulicah zaradi korupcije

Sorin Grindeanu

Premier Sorin Grindeanu se je soočil letos februarja z množičnimi protesti, ker je poskušal ublažiti zakonske predpise glede boja proti korupciji, da bi, kot trdijo demonstranti, zaščitil predsednika svoje Socialdemokratske stranke Liviua Dragneua, kateremu sodijo zaradi zlorabe službenega položaja.

To niso bili prvi protesti v Rumuniji zaradi korupcije; oktobra 2015 je požar v diskoteki v Bukarešti (64 mrtvih) izval velike proteste zaradi korumpiranih političnih elit in prisilil k odstopu premiera Viktorja Pontuja, proti kateremu poteka več preiskav.

Škandali s podkupnino v Španiji spravili princa v zapor

inaki_400x400

Od oktobra lani sodijo bivšim liderjem Narodne stranke zaradi prejemanja podkupnine in lažnih računov, odprtih v letih 1999 in 2005. Konzervativna stranka je zaradi tega izgubila absolutno večino na volitvah decembra 2015.

Poseben škandal je predstavljala obsodba kraljevega sorodnika Inakia Urdangarina 17. februarja, na šest let zapora, zaradi korupcije, končno odločitev sodišča čaka na prostosti. Njegova soproga, princeza Kristina, je bila oproščena obtožb.

Belgijski Fortisgate

Yves Leterme

Demokrščanski premier Ives Leterme je odstopil decembra 2008 zaradi obtožb, da se je vmešaval v delo pravosodja, da bi rešil banko Fortis pred stečajem. Afero so poimenovali Fortisgate. Preiskava ga je nato oprala odgovornosti in ponovo je postal premier med leti 2009-2011.

Slovenski premier Janša zaprt zaradi domnevne podkupnine

jansa twitter

Konzervativni premier Janez Janša je bil zrušen z oblasti februarja 2013 z odločitvijo parlamenta, ki je po večtedenskih protestih izglasoval odvzem poslanskega mandata. Bil je obtožen zaradi nepravilnosti v davćni prijavi, kot tudi zaradi sprejemanja podkupnine v aferi “Patria”, v času svojega preteklega mandata med 2004 do 2008. Obsojen je bil na dve leti zapora.

Sodbo je Ustavno sodišče Republike Slovenije razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Primer je nato zastaral.(op. uredništvo)

Češka – zloraba uradnega položaja

166

166

Premier Petr Nečas je odstopil junija 2013 zaradi obtožb glede korupcije in zlorabo uradnega položaja. V škandal je bila vpletena tudi njegova tesna sodelavka in hkrati ljubica. Tožilstvo je kasneje odstopilo od obtožnice.

Padec hrvaškega premiera Sanadera

ivo-sanader_400x400

Premier Hrvaške Ivo Sanader (HDZ) je odstopil 1. jula 2009 zaradi “osebnih razlogov”. Julija 2011, po 220 dneh bega, ga je Avstrija izročila Hrvaški, zaradi obtožb glede korupcije v petih aferah. Doslej nima niti ene pravnomočne sodbe.

K.R., Jutarnji.hr

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)