“Mi vsi smo (bomo) DeSUS in več nas bo, prej bomo na cilju” – TOPNEWS.si

“Mi vsi smo (bomo) DeSUS in več nas bo, prej bomo na cilju”

“Mi vsi smo (bomo) DeSUS in več nas bo, prej bomo na cilju”

10. kongres stranke Desus, ki ga je Karel Erjavec ocenil “kot enega najboljših kongresov do sedaj”, vsekakor zasluži nekaj pozornosti. Že zaradi simbolike. Za tiste z nekaj zgodovinskega spomina ne bo nič novega, če spomnim, da je pred štirimi desetletji na 10. Kongresu ZKS Milna Kučana aprila leta 1986 postal predsednik ZKS, ko je zmagala tako imenovana “tehnokratska ali reformistična struja”, ki je videla prihodnost v “tehnološkem razvoju in demokratizaciji” Slovenije, takrat še znotraj SFRJ.

Pustimo zgodovino ob strani in se vrnimo v leto 2017, ko je na sobotnem kongresu po 12 letih kontinuitete vodenja, Karel Erjavec v Ljubljanskem hotelu Mons dobil tako rekoč plebiscitarno 97 odstotno podporo. Vendarle ne gre spregledati, da je Erjavec, tako kot Milan Kučan, izredno spreten v frakcijskih bojih in da so njegove ambicije, vsaj na daljši rok, podobne Kučanovim.

To je Erjavčev četrti mandat na čelu stranke, kjer se je še leta 2013 spopadel z Meto Vesel Valentinčič, predsednico ljubljanskega odbora in generalnim sekretarjem Ljubom Jasničem. Leta 2009 je imel nasproti Franca Žnidariča, ki je pred dnevi po frakcijskih bojih znotraj Združene levice, zaklenil ime stranke. Leta 2005 pa se je Erjavcu umaknil Anton Rous medtem, ko je zlahka opravil z Antonom Beblerjem in outsiderjem Mirom Miklavčičem.

Pri vodenju stranke je po sobotnem kongresu Desus-a absolutna kontinuiteta, kjer je položaj podpredsednika obdržal Matjaž Gantar, poleg Jelke Kolmanič in Jožefa Žnidariča, pa je vsekakor pomenljiv umik dosedanjega podpredsednika Saše Geržine, “človeka z najboljšimi zvezami z Rusko Federacijo”, na mesto predsednika gospodarskega odbora stranke.

Geržina ima vsekor najbolj zanimivo biografijo med vsemi udeleženci kongresa, če pustimo ob strani Karla Erjavca. Rodil se je v Sarajevu, kjer je služboval njegov oče Slovenec kot oficir jugoslovanske kraljeve garde. Mati je bila Rusinja, kar je bilo verjetno odločilno, da je postal prvi veleposlanik nove države v Moskvi. Po njegovi karieri, povezani predvsem z Rusko federacijo, je zanimiva zgodba z celjsko Kovinotehno, ki jo je prevzel leta 1999 in jo 2001 priključil Merkurju.

Ali gre pri Geržini za umik Erjavcu ali za “brco navzgor” je seveda težko reči, vsekakor pa Geržino kot mesto v stranki zanima krepitev gospodarskega ozadja stranke, kjer kot je včeraj v neformalnem pogovoru dejal Erjavec, ni hotel na kongresu izpostavljati direktorjev pomembnih podjetij, ki naj bi stali za njim oziroma za stranko. Finančno in kapitalsko zaledje bo vsekakor pomembno pri prihodnjih državnozborskih volitvah.

Novinarjem je vsaj sodeč po poročanju ušlo dejstvo, da je na kongresu kot gost sodeloval tudi dr. Vlado Dimovski, ki je v letih 2000-2004 je opravljal funkcijo ministra za delo, družino in socialne zadeve. Pred državnozborskimi volitvami leta 2011 sta se Slovenska unija, stranka Vlada Dimovskega in DeSUS povezala za sodelovanje na in po volitvah, pri čemer bi Dimovski postal eden izmed ministrov.

Dimovski je vsekakor ostal na Erjavčevem spisku ministrov po prihodnjih državnozborskih volitvah, kjer Erjavec računa, da bo če ne kot najmočnejša stranka na levi sredini, pa vsekakor v močnejši poziciji ostal koalicijski partner v sedanji kompoziciji, če pa se ta ne bo izšla, pa je še vedno mogoča koalicija z najmočnejšo stranko na desnici SDS.

In če se vrnemo na začetek, k naslovu “Mi vsi smo (bomo) Desus in več nas bo, prej bomo na cilju”, ima stranka vsekakor največji kadrovski potencial v državi, kjer se zaradi staranja populacije delež delovno aktivnega prebivalstva iz tretjine povečuje na polovico. Po Erjavčevih ambicijah, da Desus ne bo več samo stanovska organizacija ali nekakšen sindikat upokojencev, ampak hoče biti klasična politična stranka, lahko že kmalu napovemo tudi spremembo imena stranke, o čemer včeraj sicer ni bilo govora.

Glede znane krilatice, “več nas bo, prej bomo na cilju” lahko po sobotnem kongresu mirno rečemo, da je cilj za Karla Erjavca samo eden in to, da pride na vrh slovenske politike oziroma, da se iz neizogibnega koalicijskega partnerja pri vseh vladah spremeni v akterja in prevzame mesto premiera in postane najmočnejši lider oziroma vodja leve sredine. Vse ostalo je zanj (pre)malo.

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (16)
 • comment-avatar
  Rožle 7 let

  Erjavec se pa drugač zabitga dela….se mu vid na ksihtu…..da igra..100na uro..
  “žvižga” se njemu za tole Slovenijo….sam , da njemu ke u tošl evrčki letijo…pa je..!

 • comment-avatar
  Nata 7 let

  Ja, to o upokojencih kar drži. Kmalu bomo vsi Slovenci-ke, upokojenci !
  Ne bomo sicer v DESUS -u ………
  + + + + + + + + dobro napisano. Malo ste nas spet spomnili na nekatera imena.
  Dimovski……tisto njegovo ministrovanje je bilo porazno.
  Gantar, Žnidarič ? Sami cveteki.
  Na koncu ste me pa kar malo prestrašili !! Erjavec – premier ??

  • comment-avatar
   Rožle 7 let

   Karel Erjavec: “Boli me džoko, Cerar je zgodba za eno leto …jest pa za par let več “…

 • comment-avatar
  Lisjak 7 let

  Več vas bo volilo DESUS,prej bomo šli k hudiču!!!

 • comment-avatar
  tohuvabohu 7 let

  Trije Desusovci v čolnu, da o Karlu ne govorimo!
  (Lucija Ušaj na Twitterju)

 • comment-avatar
  pajot 7 let

  Cilj je na Žalah. Kar korajžno naprej.

 • comment-avatar
  xtc 7 let

  Vodušek je zelo dobro ocenil,Karla in ambicije.
  Žal pa ima cela karlova stvar hud manjko,več kot bo upokojencev,manj bo delovne sile,bolj se bo odlivali posli drugam,sanje o tem kako bodo imigranti delali za Evropejce SO SE IZKAZALE ZA KIKS.
  Desus ni rešitelj države,še manj upokojencev je grobar obeh.Treba je vedeti ,da je država na poti v bankrot,pokojninska blagajna prazna,firme kljub gospodarski rasti vse bolj shirane in vegetirajoče en sam dolg in država še živi le od najetih kreditov,pa če si to priznamo ali pa ne.
  Ko še teh nebo nihče več dal,bodo upokojenci lahko le pogagali od lakote,tja jih bo spravil Karel in njegovi levi kamerati.
  Upokojenci ne dojemajo ,d so zaradi lomastenja in kraje levakov po pokojninskem skladu postali vbistvu proračunski strošek,ki le rase in zažira državo vse bolj in jo potiska v bankrot,enako je z dodatnimi pokojninskimi skladi,ki jih bodo levaki pokradli in od njih nebo ostalo nič.
  Vsr to dokazuje,skrajni miselni domet Desusa IN UPOKOJENCEV,ne vidijo pa kaj se jim dogaja pred očmi.
  Četudi vladaš,z prazno denarnico in štarcuno-ti oblast ne koristi kaj veliko,pripelješ pa narod do medsebojnega obraćuna.

  • comment-avatar
   Nata 7 let

   + + + + + + + Ja, in tega , da smo v bistvu proračunski strošek, nas je res lahko strah.

 • comment-avatar
  xtc 7 let

  In cilj je državljanska vojna-idioti.

 • comment-avatar
  RATATA 7 let

  Ne bo šlo drugače kot tako, da se poleg drugih ukrepov da upokojencem spodobne penzije, tavelike oklesti, tamale dvigne, upokojencem z dnem upokojitve odvzame volilno pravico in z zakonom prepove desus.

 • comment-avatar
  WatsonForus 7 let

  Klovn KOHRL – ne seri !! do sedaj nisi še nič izpolnil !!

 • comment-avatar
  Antonius 7 let

  Kaj si pa Erjavec v mojem imenu domišlja, da je, bemtiš??!!
  Jaz nisem član Erjavčevega Desus-a, jaz sem SVOBODEN upokojenec, ki voli SDS!
  Harambaša !!!

 • comment-avatar
  Jože Černe 7 let

  Kahla je kahla, za drugo ni kod se kahle uporablja!

 • comment-avatar
  Vstrajnik 7 let

  Korel, ne nateguj nas normalne upokojence, ker vsi vemo, da si podaljšana roka komunističnih “penzijonistov”. Zato vedno borba, da ste pri pravem “koritu”, iz katerega za nas smrtnike nikoli nič ne špricne, ker ga sproti s sotovariši dobro zrgnete. Raja – ti se …….., saj bo po volitvah Korel zrihtal 1000 CHF – malo morgen, se ve za katere “penzijoniste” ne pa za upokojence.