Bodo letošnje predsedniške volitve razmejile odgovornost za napačno protikrizno ukrepanje? – TOPNEWS.si

Bodo letošnje predsedniške volitve razmejile odgovornost za napačno protikrizno ukrepanje?

Bodo letošnje predsedniške volitve razmejile odgovornost za napačno protikrizno ukrepanje?

Na portalu Top News smo v seriji treh člankov: “Tajna analiza o napačni in prepozni reakciji slovenske politične elite na svetovno gospodarsko krizo v letih 2008 do 2013”, “335 državnih “maziljencev” prejelo 440 posojil, v vrednosti 876,5 milijonov,za katere je država dala 323 milijona evrov jamstev in “Seznam podjetij, ki so dobila 876,5 milijona evrov posojil, za katere je s 323 milijoni jamčila država”, s številkami nazorno pokazali, kako napačno se je slovenska politika lotila reševanja finančne in gospodarske krize.

Zaradi zamujanja in neustrezne pristopa nas je reševanje krize, ne samo v bankah, ampak tudi v gospodarstvu in družbi, stalo precej več kot druge države. Podatki Eurostata tako kažejo, da je v letih 2008-2011 šlo za državne pomoči finančnim institucijam 12,7 BDP-ja držav EU, v letih 2012 -2014 pa le še 5,1 odstotka BDP- ja. Večina držav je torej reagirala takoj ob izbruhu krize, saj so bili pogoji za državne pomoči ugodnejši, kasneje pa so se zaostrili.

V Sloveniji je bilo ravno obratno. V letih 2008-2011 je bil obseg državnih pomoči finančnim institucijam skoraj pol nižji od povprečja Evropske unije in sicer 6,6 odstotka BDP, kar je pol manj od povprečja EU, zato smo po letu 2013 plačali nadpovprečno visoko ceno.

V Sloveniji smo ravnali ravno obratno, kot kažejo podatki; z dokapitalizacijami bank smo čakali na leto 2013, v prvih letih pa smo ukrepali zlasti z bančnimi garancijami, pa še to podpovprečno. Zato je na tem mestu možen edino en sklep in sicer, da bi gospodarska in finančna kriza ob pravilnem ukrepanju ob izbruhu krize trajala krajši čas in zelo verjetno povzročila tudi nižje stroške.

graf pahor state aid used1

Slovenija je za državne pomoči finančnim institucijam (upoštevane so tudi garancije) v letih 2008-2014 dala skupno cca 16 odstotkov bruto družbenega proizvoda /upoštevan je BDP 2014), kar je manj kot Belgija, Danska, Irska, Grčija, Španija, Ciper in Portugalska in malo več kot Nizozemska in Velika Britanija. Pri tem gre opozoriti, da je zajeto leto 2014 in da kasnejše pomoči niso vidne, čeprav imajo nekatere države še vedno težave z bankami, kot je recimo Italija.

Je pa slovenski politični eliti med letih 2008 in 2013 uspelo nekaj: uspela nas je nadpovprečno zadolžiti. Kot v svoji analizi ugotavlja Jože P. Damijan je bila Slovenija “leta 2008 ena izmed najmanj zadolženih držav Evropske Unije (le na tretjini povprečja vseh držav) in da smo se v zadnjih petih letih skoraj približali evropskemu povprečju, kjer je bil porast zadolževanja precej manj izrazit (od 62 % na 85 % v letu 2012). Le malo držav je povečalo dolg za toliko odstotnih točk, kot nam je to uspelo v Sloveniji. Drži pa tudi, da je kar nekaj držav, kjer je delež dolga še precej večji kot v Sloveniji. V tabeli samo nekaj podatkov o teh gibanjih za štiri države in EU kot celoto”.

javni-dolg-bdp graf 1javni-dolg-rs graf
Neto javni dolg Slovenije pa se je v petih letih med letom 2008 in 2013 povečal iz 6,1 milijarde (16 ,4 % BDP) na 19,4 milijarde evrov (55 % BDP).

Kaj reči za konec. Med leti 2008 in 2013 vsekakor svoj del odgovornosti nosi vsaka od štirih vlad, ki so se izmenjale v tem času. Vsekakor nosi največjo odgovornost za navedeno vlada predsednika Boruta Pahorja, ki je vladala od konca leta 2008 do septembra 2011, ko sta finance držala v rokah finančni minister Franci Križanič in od 2006 do 2011 “zakladnica” Alenka Bratušek, ki je od marca 2013 v vlogi predsednice vlade tudi ” reševala Slovenijo pred trojko”.

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (32)
 • comment-avatar
  Rožle 7 let
 • comment-avatar
  Antonius 7 let

  Vodušku dobronamerno priporočilo, naj ob prvi priliki, ko bo utegnil, uredi tekste k slikam na prvi strani TopNews-a.
  Pa prijazen pozdrav z moje strani.

  • comment-avatar
   Pjotr 7 let

   Upam, da je g Vodušek opazil, da mu je število klikov na nek čuden način zelo naraslo, odkar so na Novi zavozil svojo stran? Upam tudi, da bo znal odgnati tečne vsiljivce, ki ne delajo drugega kot da kradejo čas…no.
   LP Antonius.

   • comment-avatar
    Rožle 7 let

    Tunnekov nos je okvari :)))

    • comment-avatar
     Pjotr 7 let

     Moj bog, kot je to ena tečna podrepna muha, no. Noben Raid na svetu ne pomaga, tok je težk, no.

     • comment-avatar
      Rožle 7 let

      Mogu bi še spoznat našga kurjega muca— Srebrnibreg
      te usakič srat prijeme k on usta odpre..

    • comment-avatar
     Pjotr 7 let

     Zdej je že dva dni tolk zadet, k je prepričan, d je on sesu novo, d še sam zase ne ve, hihihi no.

   • comment-avatar
    tohuvabohu 7 let

    A zdaj se bomo morali mikastiti med seboj, če ne bo teh levih nebodijihtreba? Klinc pa taka veselica.

    • comment-avatar
     Nata 7 let

     No, saj bo ! Saj se tudi mi velikokrat ne strinjamo !! TO BO TO !!

   • comment-avatar
    Mojca pokraculja 7 let

    Hojla, sam javljam se.

    • comment-avatar
     Rožle 7 let

     Recepcija je pri vhodu v portal ….

  • comment-avatar
   RATATA 7 let

   Komaj s pršu, pa že razgrajaš.
   Prav imaš.

  • comment-avatar
 • comment-avatar
  Vrhovni sodnik 7 let

  Hojla junaki, kle pa deluje.

 • comment-avatar
  dež 7 let

  Vse lepo opisano in obrazloženo, a na žalost bodo blatnodolski volivci (iz leve in desne) tega nesposobnega bleferja še enkrat izvolili za predsednika. Čista jeba.

 • comment-avatar
  Lisjak 7 let

  Varnost države imajo največkrat na skrbi najbolj nevarni ljudje.(aforizem Ž.P)

 • comment-avatar
  Nata 7 let

  Človek je naredil toliko napak !! Pa pustimo obnašanje . Vendar s svojo quasi spravljivostjo samo zmede državljane. Ki si mislijo…..no, saj pa morda bo !! Pa vedno znova začenjamo na novo.
  Pozdravljam, z veseljem vse, ki ste – smo – si tu našli zatočišče !!!

 • comment-avatar
  RATATA 7 let

  Sem zadnjič zvečer nekaj mulcu pamet solil, žena je pa v ekran buljila, pa se zadere: “a si lahko malo tih, predsednik govori!”
  Pa sem res utihnil in grem pogladat kaj zaen predsednik govori, pa vidm tega butastega pahorja, kje tist svoj zapotegnjen gobec otresal. Bimbo.
  Takoj mi je blo žal, da sem kupil televizor s tako velikim ekranom.
  Seveda sem tudi ženi posolil pamet, da mi nimamo predsednika, glava družine sem pa jaz!!!

 • comment-avatar
  Rožle 7 let

  Odkar nam je predsednik države s konja cepnu…ga itaq več ni za resno jemat…

  • comment-avatar
   tohuvabohu 7 let

   Takrat še ni bil predsednik, pa smo ga potem vseeno izvolili.
   Po svoje je dobro, da imamo takega predsednika. Ni treba biti preveč pameten, da veš, kakšna vsesplošna gonja bi bila, če bi bil predsednik Zver. Ne želim si takih scen, kakršne smo gledali konec leta 2012.
   Vse sedanje ustavne sodnike sta predlagala Drkovšek in Turkoglu, pa kljub temu celotna rdeča falanga orkestrirano tuli, da so to Janševi plačanci.

   • comment-avatar
    Rožle 7 let

    Je bil pa predsednik vlade…še slabš ..

   • comment-avatar
    Mojca pokraculja 7 let

    Ja, se bojim da bo takole: ali Pahor, ali pa scene

   • comment-avatar
    Nata 7 let

    Je že res……scene !
    Ampak se bojim, da bi vseeno ostalo isto, navkljub scenam.

 • comment-avatar
  Antonius 7 let

  Pahor je nevaren, ker se zelo dobro prilizuje, volivci so pa trapasti, ker mu verjamejo.
  Žal bo priliznjeni bleferski narcis dobil še drugi mandat.
  Obubožana raja volivcev bi se morala pred volitvami vprašati, kdo je popolnoma nesposobnemu bivšemu predsedniku vlade Pahorju, ves njegov skrajšani mandat plačeval kavo, ker je imel premajhno plačo.
  Ustavno sodišče bo še naprej večinsko rdeča prav po njegovih predlagateljskih zaslugah.
  “Ajde miška, to mi delaj”, je bil ves njegov intelektualni napor, ko je Slovenijo spravljal iz politikantsko kleptomanske krize.
  Pahor si zasluži eno z gojzarjem na rit.

  • comment-avatar
   Mojca pokraculja 7 let

   Pahor sploh ni nevaren, ali bolje rečeno, o nevarnosti bi lahko govorili takrat, ko bi imeli nekega protikandidata, ki bi ga lahko ogrozil. Če bi volilcem bilo ponujeno izbirati med kolikor toliko normalnimi kandidati, bi najbrž ne bil tako “nevaren”. Ta zgodba se ponavlja tudi v Lj. na županskih volitvah, ki žal niso omejene s številom mandatov, tako kot predsedniške. Jankovič je vsaj kaj naredil je ena mantra, druga je pa, Pahor je vsaj na izgled “reprezentativen”.
   Pahor je po meri vladajočih, naredil bo vse tako kot bodo od njega zahtevali, od sodnikov US dalje. Zato ga ne more nič ogroziti in je popolnoma “nenevaren”.
   Bi rekla da si zasluži še kaj drugega kot samo gojzar, a vprašanje je, kaj si pa mi zaslužimo?

   • comment-avatar
    tohuvabohu 7 let

    Zaslužimo si iz orehove lupine jesti, iz rešeta piti in z lopato po riti.
    (po Josipu Jurčiču)

    • comment-avatar
     Mojca pokraculja 7 let

     Ko bi Jurčič videl to bedo slovensko, bi najbrž napisal ” z lopato po glavi”. Da bi se streznili, morda ?

     • comment-avatar
      tohuvabohu 7 let

      A v stilu “nije rima ali je istina”?

     • comment-avatar
      Mojca pokraculja 7 let

      Ja točno tako, kaj ti bo rima , če v glavi ne štima…pa se spet rima.

   • comment-avatar
    Antonius 7 let

    Pahor je nevaren slovenski demokraciji, ker bodo s pomočjo 571-ih in tv kanalizacijami poskrbeli, da si (nam) bodo politikantskega bleferja trapasti volivci zagotovo še enkrat izvolili.
    Dolžnost predsednika države je, da po svojih kanalih sem in tja nesposobno vlado opozori, da naj še enkrat o svojem vprašljivem početju razmisli in naj ga neha “srati”. Če vlada ne razmišlja o posledicah svojih nespametnih ravnanj, je predsednik države dolžan, da se slabih posledic zaveda in vlado nanje opozarja.
    Seveda se z rdečim napudrani Pahor s Cerarjevim “sranjem” noče ukvarjati, ker ga bolj zabavajo miške, ki mu nekaj delajo.

    • comment-avatar
     Mojca pokraculja 7 let

     Seveda, razumem, samo vprašat se je treba kakšno demokracijo sploh mamo? Zato pravim, Pahor je nevarno nenevarni blefer.

 • comment-avatar
  tohuvabohu 7 let

  As ti tut tardečo dubu?