“Golob čisti: urednika Geriča in še 17 (ne) naših poslali na čakanje” – Kardum odstopil, Rajko Gerič, urednik tretjega t. i. parlamentarnega programa, napoten na čakanje – TOPNEWS.si

“Golob čisti: urednika Geriča in še 17 (ne) naših poslali na čakanje” – Kardum odstopil, Rajko Gerič, urednik tretjega t. i. parlamentarnega programa, napoten na čakanje

“Golob čisti: urednika Geriča in še 17 (ne) naših poslali na čakanje” – Kardum odstopil, Rajko Gerič, urednik tretjega t. i. parlamentarnega programa, napoten na čakanje

Simon Kardum je odstopil kot član uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je objavil MMC RTVS. Kardum je v svoji odstopni izjavi ocenil, da ni več v položaju, kjer bi lahko učinkovito prispeval k uresničevanju poslanstva in vizije javnega medijskega servisa ter uresničeval naloge, ki so pred njim, pa so sporočili z RTVS.

Uprava bo po navedbah RTVS tudi v prihodnje nadaljevala uresničevanje visoko zastavljenih ciljev in standardov. Na RTVS so prepričani, da bodo s sodelovanjem vseh zaposlenih še naprej uspešno izpolnjevali nalogo javnega medijskega servisa in zagotavljali kakovostne medijske vsebine za svoje gledalce, poslušalce in bralce.

Novega člana uprave bodo iskali v skladu z obstoječo zakonodajo, so dodali. Glede na novelo zakona o RTVS bo torej objavljen razpis, predsednik uprave Zvezdan Martić pa bo moral med kandidati z izpolnjenimi pogoji predlagati svetu zavoda kandidata, ki bo zasedel izpraznjeno mesto v upravi.

Kardum je ob obravnavi predloga programsko-produkcijskega načrta na seji sveta zavoda 21. decembra opozoril na podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v letu 2024, kar bo po njegovih besedah za RTVS na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, ki pa v predlaganem načrtu niso predvideni.

S predlogom načrta se ni strinjal niti delavski direktor Franci Pavšer. Opomnil je, da kadrovski načrt ni usklajen z enotami in da bodo s krčenjem programa izgubili tudi občinstvo, ki ga bodo težko pridobili nazaj.

Sprejeti programsko-produkcijski načrt predvideva, da bodo oddaje zgostili v prvem polletju 2024, ko bo oddaj in filmov le malo manj kot letos, od julija do decembra 2024 pa nadaljevanje nekaterih oddaj sploh ni predvideno. Glede na finančni načrt za leto 2024 bo zavod leto 2024 končal s presežkom 2000 evrov.

Svet RTVS je Karduma, ki je bil do tedaj direktor Centra urbane kulture Kino Šiška, imenoval za člana uprave na Martičev predlog 19. julija.

https://twitter.com/EdvardKadic/status/1740805596977274969

Sicer pa programsko-produkcijski načrt predvideva tudi ukinitev informativne oddaje Panorama na drugem programu Televizije Slovenija (TVS), ob čemer je bilo 17 zaposlenim novinarjem odrejeno čakanje na delo. “Šokantno je, da se je nekdo na RTVS odločil, da z ukinitvijo oddaje prenehajo obstajati delovna mesta. To je popolna neumnost in skregano s slovensko zakonodajo in pooblastili, ki jih direktorica televizije nima,” jedejal odgovorni urednik informativnega programa drugega programa TVS Rajko Gerič.

Po njegovih besedah so tako zaposleni “praktično na predvečer novega leta” dobili odredbo, da jim javni zavod ne more več zagotavljati dela. “To so mladi novinarji, ki so popolnoma neobremenjeni s politiko in čimerkoli drugim, razen s tem, da hočejo delati. Meni se zdi takšen odnos do zaposlenih popolnoma neprimeren,” je dejal Gerič. Takšno odločitev tako v času, ko “ves čas poslušamo, kako je na RTVS premalo novinarjev, kako so kadrovsko podhranjeni”, ocenjuje kot nesprejemljivo. Odločitev je bila sprejeta tudi brez sklepa uprave RTVS, je navedel Gerič, ki je prepričan, da je direktorica televizije Ksenija Horvat oz. njen pooblaščenec prekoračil vsa pooblastila. Tako napoveduje nasprotovanje tej odločitvi “z vsemi pravnimi sredstvi”.

Na čakanje je bil tako napoten tudi Gerič, ki je hkrati še vedno odgovorni urednik tretjega, t. i. parlamentarnega programa na TVS, ki se v skladu s programsko-produkcijskim načrtom ne ukinja. “In edini, ki je lahko podpisan pod parlamentarni program, je odgovorni urednik, ki v skladu z zakonom odgovarja za objavljene vsebine,” je dejal. To odločitev je označil za nezakonito in bizarno.

COMMENTS

Wordpress (0)