(V ŽIVO) “Zahodno krilo” – Četrtkova seja vlade na “rezervni lokaciji” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Zahodno krilo” – Četrtkova seja vlade na “rezervni lokaciji”

(V ŽIVO) “Zahodno krilo” – Četrtkova seja vlade na “rezervni lokaciji”

Redna četrtkova seja vlade, ki je običajno poteka v prostorih vlade na Gregorčičevi, je danes potekla na levi strani, v prostorih predsedniške plače v južnem  krilu na Gregorčičevi 20 , ki je sicer namenjen generalnemu sekretariatu vlade in delu drugih vladnih  služb. To je presenetilo novinarje in snemalce, pa tudi nekatere ministre, ki niso bili seznanjeni z novo lokacijo.

Ko smo v kamero ujeli prehod predsednika vlade preko Gregorčičeve je bilo jasno, da bo vlada tokrat zasedala na v predsedniški palači, kjer se sicer običajno sestane svet za nacionalno varnost v širši sestavi, vlada pa že od Janeza Drnovška naprej zaseda v novem delu. Če bodo četrtkove seje vlade v “zahodnem krilu” bo to vsekakor olajšalo del ministrom in ministricam  , ki so vsak četrtek že navsezgodaj morali odgovarjati na včasih naporna novinarska vprašanja.

Tudi koalicija je sicer zasedala v prostorih na Gregorčičevi 20.

SD po kongresu stranke in menjavi vodstva pričakuje pogovor o kadrovskih vprašanjih. “Zagotovim vam lahko, da to ni bila zahteva predsednika vlade, da predsednik (stranke SD, op. n.) sedi v vladi,” je pojasnil uradni govorec vlade Matej Arčon.

Koalicija se bo o nadaljnjih izzivih ob menjavi vodstva SD-ja pogovorila po kongresu stranke, je dejal v. d. glavnega tajnika SD-ja Matevž Frangež. Takrat je pričakovati tudi pogovor o sestavi ministrske ekipe SD-ja. Frangež priznava, da je vsako politično vprašanje “mina, ki lahko eksplodira”, a da je bolj kot to, kje kdo sedi, pomembno delo.

Informacija, da naj bi premier Robert Golob vztrajal pri svoji preferenci z začetka mandata, da morajo vsi prvaki strank koalicije zasesti tudi mesto v vladi, je privzdignila nemalo obrvi v SD-ju. Stranka bo namreč na kongresu prihodnjo soboto izbirala novo vodstvo, za mesto v vrhu SD-ja pa se potegujejo trije kandidati, vodja poslancev Jani Prednik, ajdovski župan Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez, ki ne zasedajo ministrskih stolčkov v Golobovi vladi.

Trojica je doslej tudi v primeru izvolitve zanikala možnost menjav v obstoječi ministrski ekipi SD-ja. Vztrajajo, da bodo tudi po kongresu SD-ju še naprej opravljali svoje dosedanje funkcije.

“Večji izziv za SD je, kako želijo delovati in funkcionirati v bodoče. Naša želja je, da se kongres SD-ja izpelje čim boljše, da izvolijo čim boljše kandidatke in kandidate v vseh organih, nikakor pa ta tema ne sme vplivati na njihove odločitve, ker to je stvar, ki se bo zgodila po njihovem kongresu. Ne vem pa, od kje vam informacija, da je to zahteva predsednika vlade, če je na nekem neformalnem srečanju le izrazil pričakovanje,” je o spremembah v vrhu SD-ja na novinarski konferenci vlade povedal uradni govorec Matej Arčon.

“Zanimivo bi bilo, če bi vprašali SD, ali je bila to res zahteva predsednika vlade. Zagotovim vam lahko, da to ni bila zahteva predsednika vlade, da predsednik (stranke SD, op. n.) sedi v vladi,” je Arčon odvrnil na vprašanje, ali ta tema lahko pripelje do zaostrovanja v koaliciji.

“Pomembno je, da SD izpelje kongres, da bomo imeli sogovornike, ki bodo potrjeni s strani kongresa, in da bomo nadaljevali pogovore, kako in na kakšen način bo vlada funkcionirala v bodoče ter kako in na kakšen način bo stranka SD vključena v delo vlade,” je še komentiral Arčon.

COMMENTS

Wordpress (0)