(VIDEO) Kako je Mojca Pašek od “odslužene prestitutke” postala “cenjen in kredibilen vir Janševih medijev” in kako jo je “nadgradil”, sicer njen nekdanji “preiskovanec”, Bojan Požar? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Mojca Pašek od “odslužene prestitutke” postala “cenjen in kredibilen vir Janševih medijev” in kako jo je “nadgradil”, sicer njen nekdanji “preiskovanec”, Bojan Požar?

(VIDEO) Kako je Mojca Pašek od “odslužene prestitutke” postala “cenjen in kredibilen vir Janševih medijev” in kako jo je “nadgradil”,  sicer njen nekdanji “preiskovanec”, Bojan Požar?

“To je zgodba o Mojci, mogoče pa poznaš Mojco, a ne? Tako bi lahko parafrazirali pesem pokojnega  Olivera Dragojevića, ki sicer govori o Nadalini, ne o Mojci.  Saj veste kako gre “Jajca, celi svet ve , je mogoče pripraviti na milijon različnih načinov: umešana, umešana surova, trda ali mehka, gosta ali redka in mešana k vsem vrstam hrane, ko pa (Mojca)   meša jajca, ko jih stepa, to je prava jajčna fešta; Ajme…” . Vse skupaj se je začelo s posnetim, toda nikoli objavljenim podkastom Dela “Moč politike”, ki naj bi ga zaradi “njene” – Mojcine varnosti “pospravili v bunker “, ker bi jo sicer lahko “še kdo tožil”.  Dobri nameni uredništva seveda niso daleč od resnice , saj je njena naslednica Tamara Vonta, včerja na tiskovni konferenci dejala, da kot poslanka Gibanja Svobode ,ob nekaterih medijskih objavah “stranka preverja možnosti kazenskih ovadb zaradi blatenja stranke in njenih funkcionarjev”.

S posnetimi in neobjavljenimi intervjuji je vedno hudič ali  kot bi rekli po “defoltu” problem, zato je bolje, da jih enostavno objaviš,  ne glede na vse posledice , ker je tako škoda še najmanjša ali pa se odločiš, da enostavno ne boš posnel intervjuja oziroma gosta ne boš povabil. Ni vmesne rešitve.

Ampak pustimo to.  Vrnimo se k temu kaj, je Mojca Pašek Šetinc po njeni izjavi povedala v “Moči politike”: “Lahko povem, da v tem umaknjenem, cenzuriranem pogovoru za Delo, sem med drugim povedala: Na vprašanje ali menim, da so možne politične zlorabe, oziroma siceršnje zlorabe preiskovalnih komisij, sem rekla, da potencialno menim, da so te zlorabe preiskovalnih, tudi teh, ki delujejo v sedanjem sklicu, možne in navedla sem enega od znanih primerov, ki se je pripetil preiskovalni komisiji, ki sem jo konca novembra lani vodila sama. In sicer smo na to komisijo s strani FURS-a prejeli obilico podatkov in oblico gradiva v zvezi z enim od podjetij, ki sicer niso čisto preiskovanci te preiskovalne komisije, so se pa znašli v preiskavi in to podatke, ki so pravzaprav presegali tako okvir, kot sam akt preiskovalne preiskave…”

Informacijo, ki je po takšnih in drugačnih poteh potem prišla v medije je vzel v roke majstor Bojan Požar in jo v skladu z maksimo rumenih medijev, da je za zgodbo dovolj če je polovično resnična, za Slovenske novice je nekoč veljal celo nižji procent tako “nagradil”, da  je postala nič manj in nič več, kot “slovenski Watergate”  za katerega bi si zaslužil,  po njegovi oceni in po oceni njegovih  fenov, Pulitzerja.

Mojca Pašek, ki je bila še do nedavnega politična prestitutka se je naenkrat znašla v zgodbi kot kredibilne vir, celo žvižgačka, skesanka…” Če velja maksima, da je “sovražnik mojega sovražnika moj prijatelj”, se je to še enkrat pokazalo v zgodbi glede Pašek Šetinčeve v polni meri.  (Ne) objavljene izjave iz intervjuja za podkast Dela  so dobile tako dimenzijo , da jih  celo intervjuvanka Mojca Šetinc Pašek ni več prepoznala.

Sledili so demantiji in nič več ni pomagalo, da je  Šetinc Pašek, ki je jezna na cel svet in še najbolj na Svobodo pa na Vesno Vuković, mimogrede za  Mojco bi bilo bolje še bi ostala na kandidatni listi SD-ja  in ne bi prestopila v Svobodo , ” v svobodi pa.  pa po analogiji filma “Moja ata socialistični kulak”, nikoli ne veš, kaj lahko govoriš in kaj ne smeš”, zdaj dopušča možnost, da je prišlo do “šuma v komunikaciji” Predsednica komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, Tamara Vonta je  namreč včeraj  v izjavi za medije zatrdila, da komisija dela zakonito, v skladu s poslovnikom in aktom o ustanovitvi. S tem je zavrnila očitke o možnosti zlorab komisije, o katerih je v zadnjih dneh spregovorila njena predhodnica Mojca Šetinc Pašek.

Nekdanja predsednica komisije, zdaj samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek je namreč v zadnjih dneh dopustila možnost zlorab parlamentarnih komisij, saj da so se te že dogajale v preteklosti in “se lahko zgodijo tudi v sedanjih preiskavah”. Kot primer je navedla, da so lansko jesen na komisijo od Finančne uprave (Furs) prejeli “obilico gradiva v zvezi z enim od podjetij, ki ni bilo preiskovanec, se je pa znašlo v preiskavi, in sicer podatke, ki so presegali akt in okvir parlamentarne preiskave”.

Včeraj pa je  Mojca Šetinc Pašek dodala, da dopušča možnost, da je prišlo do “šuma v komunikaciji in so na Fursu mislili, da morajo poslati vse”, sama pa da je tolmačila, da lahko preiskovalna komisija povprašuje zgolj po podatkih, ki jih predvideva akt o preiskavi. Katero obdobje zajema pa, da bi moral Furs vedeti.

Na to so se odzvali v Fursu in danes celo objavili zahtevo s 4. oktobra, ki so jo dobili od preiskovalne komisije in iz katere izhaja, da zahteva ni podrobneje definirala niti časovnega obdobja niti obsega zahtevane dokumentacije. “Finančna uprava nima pristojnosti, da sama omeji obseg oziroma presoja, katere dokumente bo in katere ne bo posredovala. Parlamentarna komisija bi morala sama omejiti obseg zahtevane dokumentacije,” so med drugim zapisali v današnjem odzivu.

“V zvezi s tem je treba pojasniti, da dokumentacija, ki je zbrana v okviru posameznega postopka nadzora, lahko sega izven tega obdobja, saj je pomembna za sprejem odločitve v postopku, ki se je zaključil v tem obdobju. Navedeno pojasni, zakaj je med dokumentacijo lahko tudi gradivo, ki je starejše,” so navedli.

Komisija je zahtevala gradivo o postopkih za vse pravne osebe iz akta o odreditvi preiskave ter dokumentacijo, ki se nanaša na medijsko podjetje, ki ga Finančna uprava vodi pod konkretno številko. “Razlogi zakaj so znani preiskovalni komisiji, torej tudi poslanki,” so navedli na Fursu.

Dodatno so na Fursu pojasnili, da so v spremnem dopisu posebej opozorili na obveznost varovanja davčne tajnosti in opozorili, da zakon o davčnem postopku vsebuje kazenske določbe, če pride do razkritja davčne tajnosti.

Šetinc Pašek je pojasnila tudi, da je novembra članom komisije predlagala, da bi bilo dobro, da gradivo, ki presega akt o preiskavi, vrnejo. “A so nam strokovne službe pojasnile, da tega ne moremo narediti, ker kopija vedno ostane DZ. Zato sem omejila dostop do podatkov – do takrat pa so imeli dostop vsi člani in strokovni sodelavci komisije. Torej tu bi potencialno lahko prišlo do zlorabe podatkov preiskovalne komisije,” je dejala v ponedeljkovi izjavi DZ.

Aktualna predsednica komisije Vonta pa je danes dejala, da je Furs komisiji na podlagi sklepa poslal točno to, kar je komisija zahtevala. Dokumentacija je prišla v DZ oktobra, del 20. in del 23. oktobra, torej še preden je sama prevzela vodenje komisije, in je sama še ni pregledala, “ker trenutno še ni predmet preiskave”. “Ta dokumentacija je lahko na ogled samo in izključno takrat, ko jaz dam pisno dovoljenje za to in ga nisem dala niti enkrat,” je dejala in zatrdila, da od 23. oktobra nihče v to dokumentacijo ni vpogledal, tudi Šetinc Paškova ne. “Tukaj ne gre kar po domače, da se sprehajamo po kontroliranem in zaprtem oddelku, kadarkoli se hočemo in da lahko kar vsak vse pogleda,” je bila ob tem slikovita.

Ob tem je ocenila, da je “ves ta cirkus” pričakovano izbruhnil prav ob začetku drugega dela preiskave, ki se nanaša na medijsko-oglaševalske komunikacijske agencije, “ki so, kot vsi zelo dobro vemo, zelo močno in tesno povezane z določenimi akterji medijskega in političnega sveta, s številnimi med njimi tudi poslovno sodelujejo”.  “To seveda ni slučajno, je pa zame nedopustno in nespodobno, da nekdo za osebne obračune diskreditira delo parlamentarne komisije in to s špekulacijami in izmišljotinami”, je dejala Vonta, ki je kot rečeno napovedala celo kazenske ovadbe proti Paškovi, ki je po nekaterih insajderskih informacijah jezna predvsem zato, ker naj bi  mediji blizu Svobode načeli njenega moža Mileta Šetinca.

COMMENTS

Wordpress (0)