Medtem v državnem svetu… ko ti govorniški pult ostane v roki – Zakaj me proceduralni zapleti v državnem svetu spominjajo na seje nekdanje partije ali zvezne skupščine v Beogradu? – TOPNEWS.si

Medtem v državnem svetu… ko ti govorniški pult ostane v roki – Zakaj me proceduralni zapleti v državnem svetu spominjajo na seje nekdanje partije ali zvezne skupščine v Beogradu?

Medtem v državnem svetu… ko ti govorniški pult ostane v roki  – Zakaj me proceduralni zapleti v državnem svetu spominjajo na seje nekdanje partije ali zvezne skupščine v Beogradu?

Čeprav  je  bil predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda že pred štirinajstimi dnevi  na mizi strokovnih služb državnega sveta je vse skupaj potekalo v precejšnji konspiraciji, saj  so celo nekateri državni svetniki spregledali peto točko dnevnega reda.

Pri peti točki dnevnega reda: Predlog Zahteve za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so domnevno posredno ali neposredno vplivali na negospodarne ali protipravne odločitve podjetja GEN-I, d.o.o., ki so vodili v finančno izčrpavanje podjetja GEN-I, d.o.o., da so domnevno zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ter izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe STAR SOLAR d.o.o. in poslovanjem družbe BORZEN, d.o.o., da je domnevno prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke GIBANJE SVOBODA, volilne kampanje politične stranke GIBANJE SVOBODA za redne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije leta 2022; in za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje, ustanavljanja in lastninsko-upravljavsko ureditev izdajateljev medijev ter financiranja izdajanja in delovanja medijev v času volilne kampanje (št. 214-02-2/2024) je bila včeraj seja prekinjena.

Šele po objavi v sobotnem Delu se je senzibilizirala tako javnost kot tudi državni svetniki, predvsem pa krog okoli Roberta Goloba. Interesna skupina delojemalcev je tako zaradi obsežnega dopisa odvetnika Mirka Bandlja, v katerem je bil kritičen do predloga za ustanovitev preiskovalne komisije glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda, želi umik ustanovitve preiskovalne komisije glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda z dnevnega reda državnega sveta.

Glede na to , da je samo mnenje pravnega zastopnika dolgo kar 11 strani,  s prilogami pa veliko več, saj je priloženo” strokovno mnenje glede  veljavnosti ZPPOGD v razmerju do GEN-i, Inštituta za gospodarsko pravo iz Maribor, avtorjev doktor Marjana Kocbeka in doktorja Saša Preliča iz 24.12.2021″ ter “pravno stališče docenta doktorja Aljoše Dežmana glede vprašanja zakonitosti  uvedbe parlamentarne preiskave z dne 26.02.2024” in “strokovno mnenje o ustavnopravnih vprašanjih v zvezi s pobudo za sprejem zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, avtorjev dr. Zagorca in dr. Bardutzkya”, gradiva enostavno ni bilo mogoče pripraviti v dveh ali treh dneh.

Čeprav je bilo včerajšnje dogajanje  za številne precej kaotične pa je potrebno n zadevo pogledati z druge plati. Politika je pokazala, da v partiji pokra, ki se je odvil v neposrednem prenosu še vedno obvladuje politično tehnologijo, ki sem ji bil priča v zadnjih letih partijskih sej v Beogradu ali pa sej zvezne skupščine, kjer so si proceduralni zapleti sledili drug za drugim. Po drugi strani pa je potrebno na zadeve pogledati s pozitivne strani, saj se je pokazalo, da je slovenska politika polnokrvna in je še sposobna sproducirati nekaj intrig v ozadju. Problem slovenske politike je namreč pogosto, da nima ozadja.

Čeprav so zagovorniki parlamentarne preiskave v državnem svetu neuradno trdili , da imajo zanesljivo večino za uvedbo preiskave se je potem, ko je interesna skupina negospodarskih dejavnosti – beri sindikati –   vložila predlog za preložitev razprave in odločanja o predlagani zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije pokazalo, da temu ni tako.  Medtem, ko so predlagatelji predlagali tajno glasovanje pa so sindikati zahtevali preložitev odločana, da se seznanijo z obsežnim gradivom, ki odvetnika Mirka Bandlja, ki nasprotuje ustanoviti parlamentarne komisije. Očitno je prišlo do komunikacijskega šuma, saj sta dva zagovornika preiskave glasovala za predlog nasprotne strani , sindikatov in tako nehote podprla in dosegla preložitev odločitve o uvedbi parlamentarne preiskave.

Kot je pojasnila vodja te interesne skupine Branka Kalenić Ramšak, so predlog vložili z namenom pridobitve boljšega uvida in poznavanja tematike. “Menimo, da bomo po pridobitvi mnenja naše pravno-kadrovske službe bolj kakovostno lahko odločali o tem predlogu,” je dejala.

Željo za preložitev obravnave so zaradi obsežnega dopisa odvetnika Mirka Bandlja, v katerem je bil kritičen do predloga za ustanovitev preiskovalne komisije, izrazili tudi v interesni skupini delojemalcev. Bandelj je kot pooblaščenec podjetja Gen-I v dopisu predsedniku državnega sveta Marku Lotriču med drugim zapisal, da poslovanje te družbe nikakor ne more biti predmet parlamentarne preiskave.

Predlagani preložitvi obravnave te točke je med drugim nasprotoval Milan Ozimič, saj meni, da ni nobenega vsebinskega razloga za preložitev. Pobuda za ustanovitev preiskovalne komisije je bila po njegovem mnenju dana dovolj zgodaj, svetniki pa so imeli dovolj časa, da se s pobudo dobro seznanijo.

Poglajen je še pred začetkom seje odvetnikov dopis označil za etično in moralno sporen pritisk na svetnike in svetnice. “Mislim, da so naše odločitve in naše delo povsem avtonomne in da je šlo tukaj v bistvu bolj za poskus neke diskreditacije našega predloga,” je dejal. Tako poglajen kot svetnik David Klobasa sta zaradi domnevnih pritiskov na svetnike zato predlagala, da se izvede tajno glasovanje o preložitvi obravnavane točke. Kot je pojasnil Lotrič, se lahko tajno glasovanje izvede samo na predlog interesne skupine, ki je predlagala prestavitev obravnavane točke.

Nekateri svetniki, kot sta Radovan Stanislav Pejovnik in Saška Kiara Kumer, sta zanikala, da sta bila podvržena kakršnim koli pritiskom. Oba sta podprla preložitev obravnave te točke.

“Dati na dnevni red tako delikatno točko po najhitrejšem možnem postopku, ni korektno,” je ocenil Pejovnik. Prepričan je tudi, da ni korektno, da svetniki niso dobili mnenja zakonodajno-pravne službe DZ o samem predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije. Ustanovitvi komisije nasprotuje tudi Dejan Crnek, ki meni, da je v državi veliko več drugih bolj pomembnih zadev, ki bi se jim bilo treba posvečati. “Moje mnenje je, da se te zadeve prepusti pristojnim institucijam,” je pojasnil v obrazložitvi glasu. Svetniki so nato na glasovanju z 18 glasovi za in 15 glasovi proti podprli preložitev obravnave te točke.

Janševi so zaradi včerajšnjega dogajanja v državnem svetu hudo, zelo hudo jezni. “Je “golobistom” uspelo zmanipulirati državni svet? Slednji o ustanovitvi preiskovalne komisije GEN-I  ni odločal, seja zaznamovana s številnimi zapleti in tehničnimi težavami,” ugotavljajo v Demokraciji.

Po končanem glasovanju je Pogaljen predlagal 15-minutno prekinitev seje in sklic kolegija državnega sveta, da se odloči o nadaljnjem poteku seje. Kot je v dvorani že med razpravo o predlagani prekinitvi seje pojasnil Poglajen, je prišlo do nesporazuma pri tem, o čem se glasuje. Predlog je velika večina svetnikov podprla.

Ob začetku nadaljevanja seje je nato Lotrič naznanil, da bo na predlog dveh svetnikov, Klobase in Poglajena, vnovič potekalo glasovanje o preložitvi te točke. To je presenetilo številne svetnike, ki so opozorili, da s predlogom omenjenih svetnikov niso bili seznanjeni.

“Predlagatelj te točke dnevnega reda ni predlagal ponovnega glasovanja, ampak premor za sejo kolegija,” je med drugim izpostavil Jožef Školč, ki bil med podporniki preložitve točke. “Nobene pritožbe ni bilo slišati,” pa je dejal Pejovnik.

Zaradi izraženih pomislekov o primernosti ponovnega glasovanja s strani nekaterih svetnikov so zato ponovno prekinili sejo in sklicali sestanek mandatno-imunitetne komisije, da se dogovori o tem, kako nadaljevati sejo.

Kot je med drugo prekinitvijo seje novinarjem pojasnil Klobasa, tokrat za težave pri glasovanju ni bil odgovoren kozmični dež. “Prišlo je do zmede o tem, ali glasujemo o tajnem glasovanju ali o umiku točke z dnevnega reda,” je dejal.

“Sklep o katerem smo glasovali ni bil jasno predstavljen, zato sva s Klobaso mislila, da glasujeva o tajnem glasovanju in ne o preložitvi obravnave točke,” pa je med sejo pojasnil Poglajen.

Člani komisije se niso uspeli poenotiti o načinu poteka seje, zato so se odločili, da bodo na osnovi posnetka s pomočjo strokovnih služb pripravili magnetogram in nato s pomočjo enoznačnega zapisa predvidoma v petek sprejeli sklep in z ugotovitvami seznanili predsednika državnega sveta. Ta bo nato v najkrajšem možnem času sklical nadaljevanje seje, je v nadaljevanju seje pojasnil predsednik komisije Jože Smole. Lotrič je po koncu seje pojasnil, da se bo seja predvidoma nadaljevala prihodnji teden.

COMMENTS

Wordpress (0)