Biden upa na prekinitev ognja med Izraelom in Hamasom že prihodnji teden – TOPNEWS.si

Biden upa na prekinitev ognja med Izraelom in Hamasom že prihodnji teden

Biden upa na prekinitev ognja med Izraelom in Hamasom že prihodnji teden

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek dejal, da upa, da se bo prekinitev ognja v konfliktu med Izraelom in Hamasom v Gazi začela do naslednjega ponedeljka, saj se je zdelo, da bosta sprti strani dosegli dogovor med pogajanja v Katarju, katerih cilj je tudi posredovanje pri izpustitvi talcev.
Prisotnost obeh strani na tako imenovanih bližnjih pogovorih – srečanja z mediatorji ločeno, a v istem mestu – je nakazovala, da so pogajanja napredovala dlje kot kadar koli od velikega pritiska na začetku februarja, ko je Izrael zavrnil Hamasovo nasprotno ponudbo za štiriinpolmesečno premirje.

iden je dejal, da upa, da se bo premirje začelo v nekaj dneh. “No, upam, da do začetka vikenda, do konca vikenda,” je odgovoril na vprašanje, kdaj pričakuje začetek prekinitve ognja. “Moj svetovalec za nacionalno varnost mi pravi, da smo blizu. Smo blizu. Nismo še končali. Upam, da bomo do naslednjega ponedeljka dosegli prekinitev ognja,” je dejal Biden novinarjem med obiskom v New Yorku.
Ameriški uradnik je dejal, da so si ameriški pogajalci močno prizadevali doseči dogovor o premoru za talce do začetka ramazana 10. marca, najvišji ameriški uradniki pa so prejšnji teden delali na tem vprašanju. Zdi se, da optimizem izhaja iz srečanj med Izraelci in Katarci, je dejal uradnik.

Izrael in Hamas sta v javnosti še naprej zasedala precej različna stališča glede morebitnega premirja in drug drugega krivila za zamude.
Po srečanju s katarskim emirjem šejkom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem je Ismail Haniyeh, samotni vodja Hamasa, dejal, da je njegova skupina sprejela prizadevanja za konec vojne, in obtožil Izrael, da zavlačeva, medtem ko prebivalci Gaze umirajo pod obleganjem. “Ne bomo dovolili, da sovražnik uporabi pogajanja kot krinko za ta zločin,” je dejal.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je Izrael pripravljen na dogovor in da mora Hamas opustiti zahteve, ki jih je opisal kot “z drugega planeta”.
“Očitno želimo ta dogovor, če ga lahko dosežemo. Odvisno je od Hamasa. To je zdaj res njihova odločitev,” je dejal za ameriško televizijo Fox News. “Morajo se spustiti v realnost.” Iz Al Thanijevega urada so sporočili, da sta Al Thani in vodja Hamasa razpravljala o prizadevanjih Katarja za posredovanje “takojšnjega in stalnega sporazuma o prekinitvi ognja na območju Gaze”.

Vir je za Reuters pred tem povedal, da je izraelska delovna delegacija odletela v Katar, da bi ustvarila operativni center za podporo pogajanjem. Njegova misija bi vključevala preverjanje predlaganih palestinskih skrajnežev, ki jih Hamas želi osvoboditi v dogovoru o izpustitvi talcev, je dejal vir.
Izrael še naprej v javnosti zatrjuje, da ne bo končal vojne, dokler Hamas ne bo izkoreninjen, medtem ko Hamas pravi, da ne bo osvobodil talcev brez sporazuma o koncu vojne.
“Popolnoma smo zavezani izbrisati Hamas z obličja Zemlje,” je za Reuters povedal izraelski minister za gospodarstvo in industrijo Nir Barkat na konferenci v Združenih arabskih emiratih, kjer je njegova prisotnost pokazala, da arabske države še naprej sprejemajo Izrael, kar je povzročilo jezo palestinski militanti.
Visoki uradnik Hamasa Sami Abu Zuhri je v ponedeljek za Reuters dejal, da bo vsak sporazum o prekinitvi ognja zahteval “zagotovitev konca agresije, umik okupacije, vrnitev razseljenih, vstop pomoči, opremo za zatočišča in obnovo”.
Izrael je pod pritiskom svoje glavne zaveznice ZDA, da se kmalu dogovori o premirju, da bi preprečil grozeč napad na Rafo, mesto v južni Gazi, kjer se skriva več kot polovica 2,3-milijonskega prebivalstva enklave, za katero se Washington boji, da bi lahko postalo prelivanje krvi.

Netanjahu je vztrajal, da je bil napad na Rafo še vedno načrtovan, Izrael pa je imel načrt za evakuacijo civilistov iz nevarnosti. Na vprašanje, ali bi Izrael napadel, tudi če bi ga Washington prosil, da tega ne bi storil, je Netanyahu dejal: “No, vstopili bomo. Očitno se sami odločamo, vendar bomo vstopili na podlagi ideje, da bomo imeli tudi evakuacijo civilisti.”
Zdi se, da je zagon za pogovori narasel od petka, ko so izraelski uradniki v Parizu razpravljali o pogojih dogovora o izpustitvi talcev z delegacijami ZDA, Egipta in Katarja, čeprav ne s Hamasom.
Odkar je Hamas 7. oktobra ubil 1200 ljudi in ujel 253 talcev, je Izrael sprožil vsesplošen kopenski napad na Gazo, pri čemer je bilo po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi potrjeno ubitih skoraj 30.000 ljudi.
V dogodku, ki bi lahko vplival na dolgoročnejša pogajanja, je v ponedeljek odstopil premier palestinskih oblasti, ki izvajajo omejen civilni nadzor v delih Zahodnega brega.
Mohammad Shtayyeh je dejal, da odstopa , da bi omogočil oblikovanje širokega soglasja med Palestinci o političnih dogovorih po vojni v Gazi.
PA, ki jo Zahod priznava kot uradnega predstavnika Palestincev, je leta 2007 izgubila nadzor nad Gazo v roke Hamasa. Washington je pozval k reformam PA kot del splošne rešitve za upravljanje palestinskih ozemelj, vključno z Gazo, po vojni.

COMMENTS

Wordpress (0)