(VIDEO) Šoltes razrešen, Dominika Švarc Pipan pa bo, kot kaže tudi po razrešitvi, opravljala tekoče posle – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šoltes razrešen, Dominika Švarc Pipan pa bo, kot kaže tudi po razrešitvi, opravljala tekoče posle

(VIDEO) Šoltes razrešen, Dominika Švarc Pipan pa bo, kot kaže tudi po razrešitvi, opravljala tekoče posle

Vlada je na predlog ministrice za pravosodje v odstopu Dominike Švarc Pipan razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Kot so sporočili z ministrstva, je vlada to storila “zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani”.

Dominika Švarc Pipan pa bo jutri po odstopu, vsaj še deset dni, opravljala tekoče posle. Ko se bo DZ z njenim odstopom seznanil na seji, bo Švarc Pipanovi funkcija tudi uradno prenehala, s tem pa bi prenehal tudi mandat državnemu sekretarju Šoltesu, saj je njegov mandat vezan na njenega. A ga je še pred tem vlada na predlog Švarc Pipan torej razrešila.

Kot kaže,  ministrica Šoltesu  očita objektivno odgovornost za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je država odštela 7,7 milijona evrov.

Očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu so se sicer najprej zgrnili na ministrico iz vrst SD, Švarc Pipan pa vseskozi zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena. Prst je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke. Med slednjimi v generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije že odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres.

Zaradi nakupa je na ministrstvu odvzela nekatera ključna pooblastila vodjem vseh strokovnih služb, ki so sodelovali pri poslu, do zamenjave je prišlo tudi na mestu generalnega sekretarja ministrstva, saj je moral oditi Uroš Gojkovič. Naslednji v vrsti za prevzem odgovornosti pa je, kot kaže, državni sekretar Šoltes.

V zadnjih tednih se je Švarc Pipan sicer tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. Sama pa je izstopila iz SD.udeležili našega dogodka!

“Osebno sem zadovoljen, da se ne bomo več ukvarjali z eno osebo, da se lahko posvetimo vsebinskim zadevam, ki tarejo državljanke in državljane,” je ob odhodu z rednih koalicijskih usklajevanj komentiral vodja poslancev SD Jani Prednik. Po njegovih besedah si želijo tudi epiloga zgodbe, ki pa naj jo raziščejo organi pregona. “Kaj bo sledilo, ni več odvisno od politike, ampak tistih, ki ta posel preiskujejo,” je dejal.

“Napovedano, pričakovano in potrebno. Odgovornost je treba prevzeti, zgodbo pa raziskati. Zadovoljen sem, da ta predsednik vlade kuverte odpira,” pa je danes dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je poudaril, da je bil današnji odstop ministrice dolgo pričakovan korak in tudi nujno potreben. Meni, da so se zadeve na ministrstvu, kolikor je bilo mogoče in v okviru ministričinih pristojnosti, razčistile, preostalo je na organih pregona, koalicija pa lahko nadaljuje svoje delo.

Ocenil je sicer, da je bil sam proces “morda malo predolg”, saj za razčiščevanje obstajajo organi pregona. “Verjetno je kakšen dan že postal težek, ne samo za SD, ampak za celotno koalicijo in vlado. Bile so številne nepravilnosti in na koncu je odgovornost ministra, da ima stvari v svoji hiši urejene,” je poudaril.

“Pričakujemo, da bomo tudi čim hitreje imeli novo ime za pravosodnega ministra ali ministrico in da bo tudi ta resor lahko deloval normalno,” je poudaril Vatovec.

Kdo bo zasedel ministrski stolček na omenjenem resorju, se po besedah vodij koalicijskih poslanskih skupin še niso dogovorili. “Tudi Socialni demokrati bomo težili k temu, da se čim prej najde strokovno zelo dober kandidat,” je zatrdil Prednik. Sajovic je ob tem dodal le, da se ve, kdo ministre predlaga in kdo razrešuje, a da “ta trenutek še nismo tam”.

O tem, ali bo resor ostal v rokah SD, po Prednikovih besedah še niso govorili, a pričakuje, da bo ministrski kandidat iz vrst SD.

“To je predvsem med Socialnimi demokrati in predsednikom vlade. Ampak načeloma je resor, ki pripada Socialnim demokratom, pričakujem, da bodo oni prišli z imenom, ki bo verjetno sprejemljiv za vse in tudi odpravil kakršnekoli dvome, ki so se sedaj prilepili na njihovo stranko,” je poudaril Vatovec.

Sajovic je zatrdil, da se bodo o kandidatu odločali, ko bo podan predlog. “Je pa seveda politika živa stvar, treba se je pogovarjati in iskati kompromise,” je še dodal.

Premier Robert Golob je danes v DZ poslal obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Po nekaterih informacijah bi se DZ lahko z njim seznanil že v petek. S tem bo ministrici funkcija prenehala.

COMMENTS

Wordpress (0)