Zbogom orožje: “780 milijonov za tanke? NE, hvala. Mi stranka SD in stranka Levica bomo vsoto podvojili!” – Kako je Janez Janša postal pacifist? – TOPNEWS.si

Zbogom orožje: “780 milijonov za tanke? NE, hvala. Mi stranka SD in stranka Levica bomo vsoto podvojili!” – Kako je Janez Janša postal pacifist?

Zbogom orožje: “780 milijonov za tanke? NE, hvala. Mi stranka SD in stranka Levica bomo vsoto podvojili!” – Kako je Janez Janša postal pacifist?

Za nakup vojaške opreme je predvidenih 1,2 milijarde evrov v prihodnjih štirih letih. Minister za obrambo Marjan Šarec je pojasnil, da bo slovenska vojska v naslednjih treh letih kupila šest novih helikopterjev, sistem protizračne obrambe, dodatno transportno letalo Spartan in 106 bojnih oklepnih vozil 8×8 za izgradnjo srednje bataljonske skupine. Ob tem je minister zatrdil tudi, da so stroške nakupa bojnih oklepnih vozil znižali za okoli pol milijarde evrov.

“780 milijonov za tanke? NE, hvala. Mi stranka SD in strankalevica bomo vsoto podvojili!”, je na Twitterju cinično zapisal Janez Janša ” in objavil letak Levice iz novembra 2022

Levica je sicer ostala dosledna nasprotovanju povečanju investicij v vojsko. Kot so zapisali na Twitterju: “V Levici nasprotujemo dodatnemu oboroževanju. Zato so ministri Levice na današnji seji vlade glasovali proti nakupom orožja,” na spletni strani stranke pa so objavili daljši zapis z naslovom “Levica proti rekordnemu nakupu orožja,” v katerem so dodatno pojasnili svoje stališče .

“Ob dokumentih, ki jih je danes tik pred zdajci na sejo vlade uvrstilo Ministrstvo za obrambo, izpadejo orožarski načrti nekdanjega ministra Tonina sramežljivo skromni in neambiciozni. Namesto Toninovih 53 vozil za 412 milijonov evrov se sedaj načrtuje nakup 106 vozil za 695 milijonov evrov. Ministrstvo za obrambo pravi, da bo s tem državi prihranilo denar. Sprememba imena načrta razvojnih programov tudi jasno kaže, da gre za vozila, namenjena »izgradnji srednjih sil«. Gre za srednjo bataljonsko bojno skupino in srednji izvidniški bataljon, ki sta namenjena sodelovanju v operacijah Nato pakta izven ozemlja države, in ne za orožje za obrambo pred zunanjo vojaško grožnjo.

Dodaja se načrt razvojnih programov »Večnamenski vojaški helikopter« v vrednosti 195 milijonov evrov. Po naših informacijah naj bi šlo za 4 helikopterje za specialne sile, ki so dvonamenski približno toliko, kot so lahko dvonamensko uporabni oklepniki 8×8. Z njimi se lahko sicer prevaža tudi blago, a namenjeni so uresničevanju zmogljivosti SOATU (Special Operations Air Task Unit). Vzpostavljanje zmogljivosti poteka v okviru večnacionalne pobude skupaj s Hrvaško, Madžarsko in Bolgarijo, skupna usposabljanja pa potekajo v centru MSAP (Multinational Special Aviation Programme) v Zadru. Sedaj že nekdanji minister za zdravje je nedavno na seji državnega zbora pojasnjeval, da »v zraku nimamo reševalnih vozil, ki vzletijo, kadar jih rabimo in so namenjeni samo temu […]. Osnovna težava pri izvajanju državne aktivnosti je ta, da ni helikopterjev, in tudi če jih zdaj naročimo, recimo prek Slovenske vojske, bo trajalo pravzaprav nekje do konca 2025, da jih bomo dobili«. A več kot očitno je, da se s to zmogljivostjo ne mudi tako zelo kot s helikopterji za Natove specialne enote.

Dodaja se še načrt za nakup protiletalskih raket z dosegom 40 km za 200 milijonov evrov. A cena ni zadnja. Gre namreč za eno mobilno baterijo, medtem ko načelnik generalštaba Slovenske vojske govori še o eni dodatni mobilni enoti in še eni stacionarni bateriji takšnih raket. Na koga bo Slovenija streljala s temi raketami, ni jasno.

Še predno smo dobili prvega Spartana, letalo za servisiranje vojske v Natovi operacijah na tisoče kilometrov od Slovenije, se načrt razvojnih programov že širi z nakupom še enega takšnega letala. Obrazložitev je, da bomo tako lahko zmogljivost za servisiranje sil v teh operacijah zagotavljali 24 ur na dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto.

V IMENU VARNOSTI

Rekordno oboroževanje za potrebe Nato pakta se dogaja ob ponovnem uvajanju fiskalnega pravila in pritiskih na vsa ostala ministrstva k zmanjševanju porabe javnih financ, vključno z razmisleku o zakonodajnih spremembah, s katerimi bi se zmanjšale zakonske obveznosti države upravičencem s področja sociale. Višanju izdatkov za oboroževanje in nakupu orožja v Levici ostro nasprotujemo. Ministri Levice so zato na današnji seji Vlade RS glasovali proti navedenim nakupom.

Kot vedno so tudi tokrat izgovor za povečevanje trošenja denarja za orožje varnostne razmere. Pri tem nihče noče govoriti o temeljnih vzrokih za trenutne varnostne razmere, ki ležijo ravno v vse večjem oboroževanju, širjenju Nato pakta ter vsesplošni militarizaciji Evrope in sveta. Namesto o tem, katero orožje bomo še kupili, bi se morali začeti pogovarjati o tem, kako bomo obseg oborožitve zmanjšali in kako čim prej doseči mir.

Namesto tega, kako bomo izpolnili zaveze do Nata, bi se morali pogovarjati o tem, kako bomo zgradili novo varnostno arhitekturo v Evropi in v svetu, ki bo temeljila na premisi, da varnost ene države ne sme iti na račun varnosti druge države. Za to bi morali najprej opustiti vojno hujskaško retoriko in denar namesto v dobičke vojaško-industrijskega kompleksa usmeriti v raziskave in razvoj, reševanje stanovanjske problematike, povečanje prehranske samooskrbe in – kar je najbolj pomembno – napore za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in prilagajanje na podnebne spremembe. Zadnja neurja so namreč pokazala, kaj nas v resnici ogroža,”so zapisali v Levici. 

 

Obrambni minister Marjan Šarec je po seji vlade minuli teden  dejal, da je vlada umaknila projekt boxer in da celotni projekt zajema 136 vozil in ne 45, kot jih je bilo naročenih. Ob tem je poudaril, da so zmanjšali število bojnih osemkolesnikov na 106 in da bo Slovenija pri tem projektu tudi prihranila. V celoti je izhodiščna vrednost osemkolesnikov predvidena na 695 milijonov evrov.

“Za celotno bojno bataljonsko skupino bomo prihranili 497 milijonov evrov, ” je poudaril obrambni minister. Šarec je izpostavil tudi, da bo Slovenija za prihranjen denar od projekta boxer nakupila kopenski sistem zračne obrambe, šest helikopterjev in dodatno transportno letalo Spartan.

In nadaljeval: “Vemo, da živimo v posebnem času. Tudi države z manjšim BDP-jem v Natu namenjajo višja sredstva za potrebo vojske kot Slovenija. Po obrambnih izdatkih smo povsem na repu članic Nata po obrambnih izdatkih. Z resolucijo o dolgoročnem opremljanju slovenske vojske do leta 2040 smo se zavezali, da bomo postopoma višali obrambne izdatke. Do leta 2030 naj bi končno dosegli 2 % BDP za obrambne izdatke.” Alternativa pa je po njegovem mnenju le izstop iz Nata.

 

COMMENTS

Wordpress (0)