Forum: Bo morala, po Dominiki Švarc Pipan, prevzeti objektivno odgovornost tudi Tanja Fajon? – TOPNEWS.si

Forum: Bo morala, po Dominiki Švarc Pipan, prevzeti objektivno odgovornost tudi Tanja Fajon?

Forum: Bo morala, po Dominiki Švarc Pipan,  prevzeti objektivno odgovornost tudi Tanja Fajon?

Mnogi so bili prepričani, da so politični časi, ki jih v svojih knjigah opisuje publicist Igor Omerza samo še v arhivih. Napaka. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je namreč ob njenem zelo neodgovornem in za državo škodljivem nakupu stavbe na Litijski 51 poleg strokovnega neznanja razkrila tudi politične dimenzije tega nakupa. Pravzaprav je celo sprovocirala predsednico stranke SD Tanjo Fajon, da je sama javno izjavila kako njena politična stranka na nek način upravlja Ministrstvo za pravosodje, maternico pravne države.
Še več. Razkrila je očitno prakso stranke SD, da njeni politični komisarji spremljajo delo in projekte ministrstev. Izjavila je:« Za generalnega sekretarja lahko rečem, da delo opravlja zelo dobro. Jasno je, da spremlja projekte in delo ministrstev, nima pa tiste zadnje odločitve, ki jo sprejme vodja ministrstva.« Nemogoče. Neverjetno. Nima zadnje, ima pa prvo besedo. Je njena izjava science fiction? Ne, žal ne. To je izjava, katere se ne bi sramovali niti v bivšem rdečem CK ZKS. Politični komisarji se torej dejansko vpletajo v delo in izbor projektov ministrstev, ki jih vodijo ministri stranke SD. Takšna praksa je globoko nesprejemljiva in tudi nezakonita, saj odpira vrsto korupcijskih tveganj. Minister potem ni neodvisen od politične stranke, saj mora delo ministrstva očitno organizirati tudi glede na politične preference, projekte pa izbirati in voditi tudi glede na politične usmeritve. Lobistični stiki se hitro zameglijo, klientelistične povezave pa se tudi preko razvejanega denarnega toka dobro zabrišejo. Ali to pomeni, da morajo biti strankini ministri in uradniki vseskozi na političnih kolenih? V kolikor
ne delajo v skladu s strankinimi preferencami sledi politična diskreditacija in medijska likvidacija. Na koncu pa organ stranke oznani, da je njihov minister izgubil zaupanje politične stranke in zahteva da odstopi zaradi objektivne odgovornosti.
Ministrica za pravosodje pravi: » Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejalipodatke…Vse bolj se kaže, da gre za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi.« Hude obtožbe. Prevedeno v bolj razumljiv jezik, gre kar za nekakšno hudodelsko družbo. Tudi člani SD so po trditvah pravosodne ministrice sodelovali v tej žalostni zgodbi, ki bo Socialne demokrate za kar nekaj časa negativno zaznamovala in morda porinila na/čez političen rob. Upam, da ne bodo porazno izgubili že evropske volitve.
Predsednica stranke SD Tanja Fajon pa namesto, da bi sama prevzela objektivno politično odgovornost in odstopila s predsedniškega mesta, kljub zbrani dokumentaciji ministrice za pravosodje javno zmerja Dominiko Švarc Pipan z lažnivko. Ali lahko gre še bolj nizko? Upam, da vsaj v Varnostnem svetu ZN ne bo kdaj izgubila živcev.

Tanja Fajon zdaj napada svojo strankarsko kolegico, ki je že prevzela objektivno odgovornost in bo v kratkem osramočena zapustila politiko. Začasno naj bi prevzel funkcijo ministra za pravosodje kar sam Aleksander Jevšek, bivši direktor Uprave kriminalistične policije, ki je med drugim podpisal neverodostojno kazensko ovadbo kot se je potem to izkazalo s pravnomočno sodbo. Jevšek je potem leta 2011 na državnozborskih volitvah kandidiral za poslanca na listi stranke LDS. Dominika Švarc Pipan se boji, da bi bile v primeru njenega odstopa stvari hitro pometene pod preprogo in karavana bi potem šla mirno naprej.
Očitno so papirji in obrazložitve pravosodne ministrice napotili predsednika vlade Roberta Goloba v izjavo, da so obtožbe hude in da si bo vzel čas. Razumljivo, saj dokumenti in indici lahko vodijo v kazenske ovadbe in tožbo na razveljavitev sporne pogodbe. V primeru uspeha na sodišču, bi država z odškodninskim zahtevkom uspešno zahtevala povrnitev škode povzročene državnemu proračunu. Nerazdelno od vseh vpletenih.
Politična dimenzija te izjave predsednika vlade pa je veliko bolj nevarna za stranko SD. Že zdravnik Brecelj je javno označil stranko SD kot plenilsko stranko in izrazil pričakovanje, da mu bodo v primeru tožbe s strani stranke SD sodili kar v stavbi na Litijski 51. Verjetno se premieru zastavlja tudi vprašanje ali v primeru, da se te hude obtožbe izkažejo za verodostojne, njegova stranka Svoboda sploh še lahko pokončno sodeluje v koaliciji s stranko SD. Relativno mirno bi lahko vladal že samo z glasovi stranke Levica. Malo se bi samo zapletalo pri morebitnem vetu Državnega sveta. Ampak poslanskih glasov za dobre zakone
nikoli ne bo premalo.
Vendar naj Robert Golob sedi dovolj dolgo časa na bregu, da reka sama prinese rešitve. Bi rekel Janez Drnovšek. Medtem pa v političnih krogih vlada že prava obsedenost z iskanjem osebe X, ki naj bi bila dejanski mastermind nakupa Litijske 51. Je ta oseba resnična ali plod umetne inteligence?

*avtor znan uredništvu je izkušen poznavalec nepremičninskega in politično-finančnega
slovenskega močvirja

COMMENTS

Wordpress (0)