(V ŽIVO) Golob: “Obtožbe so hude, potrebni dodatni sestanki” – Koalicijski vrh pod vtisom odločitve o usodi Švarc Pipan – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Golob: “Obtožbe so hude, potrebni dodatni sestanki” – Koalicijski vrh pod vtisom odločitve o usodi Švarc Pipan

(V ŽIVO) Golob: “Obtožbe so hude, potrebni dodatni sestanki” – Koalicijski vrh pod vtisom odločitve o usodi Švarc Pipan

Premier Robert Golob je ob prihodu na vrh koalicije za medije dejal, da se je po prejemu uradnega predloga SD za razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan srečal z vsemi akterji, tudi z vsemi naenkrat. Ker so obtožbe zares hude, se je dolžan z njimi podrobneje seznaniti, zato bo srečanja z njimi nadaljeval, dokler bo treba, je dejal.

Da gre za res hude obtožbe, je predsednik vlade ugotovil tudi po današnjem pregledu medijev. Ocenil je, da se mora z očitki podrobneje seznaniti. “Zato bom sestanek nadaljeval tudi po tem srečanju, še danes in tudi v naslednjih dneh, če bo to potrebno,” je dejal.

Medtem so na koalicijski vrh z zamudo vendarle prišli tudi poslanci in ministri SD, z izjemo Dominike Švarc Pipan. Ob tem je predsednica SD Tanja Fajon dejala, da je sporočilo predsedstva SD jasno in da torej pričakujejo, da bo ministrica razrešena s položaja. “In če ministrica sama ne gre, pričakujemo poteze od predsednika vlade,” je dodala.

“Verjemite mi, da bomo zadevo rešili, ker nimamo privilegija, da bi ena zgodba posameznika ovirala reševanje problemov dva milijona ljudi,” pa je po koalicijskem vrhu dejal gospodarski minister Matjaž Han iz vrst SD.

Ministrica se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Premier Golob je na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado.

Švarc Pipan je danes dejala, da prevzema objektivno odgovornost za nakup stavbe, a če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale, je opozorila. Ob tem je s prstom pokazala tudi na lastno stranko SD, ki jo je v ponedeljek pozvala k odstopu, premierja pa, naj njihovo odločitev spoštuje. Predsednica SD je ministričine obtožbe označila za laži in manipulacije, ob tem pa ne izključuje možnosti izključitve Švarc Pipan iz stranke. Ministrico sicer čaka tudi interpelacija, ki jo je vložila SDS.

“Kar ministrica počne s svojimi izjavami – kaže s prstom na druge, ne prevzema svoje odgovornosti, manipulira in tudi laže … Globoko sem razočarana nad njenim ravnanjem in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena,” je ob odhodu s seje vlade poudarila Fajonova. Ob tem je zavrnila tudi očitke, da pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih. “Ali je to edina laž ali jih je več, jaz mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstva stranke,” je dejala Fajonova, ki je ob prihodu na vrh koalicije dejala , da pričakujejo predlog za razrešitev ministrice Švarc Pipanove in da bo ministrica razrešena s položaja.

Osrednja tema srečanja poslancev koalicije in Golobove ministrske ekipe bo sicer načrt in prioritete dela vlade v letošnjem letu. Pred vladno ekipo je nemalo izzivov. Eden trših orehov bo po pričakovanjih prenova sistema plač v javnem sektorju, kjer ima vladna stran več odprtih front s posameznimi poklicnimi skupinami. Zdravniki in zobozdravniki, ki stavkajo že tretji teden, zaostrujejo svoje aktivnosti in bodo danes preklicali soglasja za nadurno delo. Za danes so opozorilno stavko napovedali še tožilci, s protestnimi zbori na sodiščih nadaljujejo tudi sodniki, zaposleni na večini upravnih enot danes tridnevno stavko zaključujejo.

Ob tem vlado v letu, ki jo bo na področju javnih financ v veliki meri zaznamovala popoplavna obnova, čaka tudi uresničevanje obljubljenih sprememb na področju zdravstva, sodstva, pokojnin in drugih reform. Da bodo konkretne korake zapisali v normativni načrt vlade, so v koaliciji napovedovali že v začetku leta. Javnosti pa bi ga lahko predstavili danes.

Tako Koalicijski vrh, kot tudi dogajanje pred in po seji vlade bomo v živo spremljali na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)