(V ŽIVO) Robert Golob danes s predstavniki gospodarskih združenj in organizacij o davčni reformi – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Robert Golob danes s predstavniki gospodarskih združenj in organizacij o davčni reformi

(V ŽIVO) Robert Golob danes s predstavniki gospodarskih združenj in organizacij o davčni reformi

Predstavniki vlade in gospodarstva so se danes dogovorili za ustanovitev delovnih skupin za spremembo davčne zakonodaje in za zmanjšanje administrativnih ovir, ki bosta pripravili predloge ukrepov oziroma njihovih sprememb. Pričakujejo, da bo današnje srečanje tudi osnova za vrnitev delodajalcev za mizo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Kot je v izjavi za medije po srečanju premierja Roberta Goloba in nekaterih drugih vladnih predstavnikov s predstavniki gospodarskih združenj in organizacij v Ljubljani povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, bodo delovni skupini ustanovili prihodnji teden.

Delovna skupina za spremembo davčne zakonodaje bo po njegovih besedah v prvi fazi pripravila analizo davčnih obremenitev v Sloveniji. “V drugi fazi bo pripravila ukrepe, s katerimi bi prišli do davčne zakonodaje, ki bo gospodarstvu omogočala konkurenčnost, poleg tega pa ohranila blaginjo v Sloveniji takšno kot sedaj,” je dejal.

Delovna skupina za zmanjšanje administrativnih ovir bo med drugim pregledala pripombe na zakon o evidentiranju delovnega časa. “Ko bomo ugotovili, kaj je treba spremeniti, da ne obremenjujemo po nepotrebnem gospodarstva, bomo zakon po potrebi spremenili,” je napovedal.

Han je predvsem zadovoljen, da so se s predstavniki gospodarstva dogovorili za dialog. “Ko bomo znova vzpostavili zaupanje, se lahko na Ekonomsko-socialnem svetu začnemo pogovarjati o vsaki zakonodaji, ki jo bomo sprejemali,” je dodal.

Po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Tiborja Šimonke so v gospodarstvu zadovoljni, da je premier držal obljubo o rednem srečevanju. Veseli jih, da bo delovna skupina najprej pripravila analizo vseh trenutnih obremenitev gospodarstva, saj bo to po njegovih besedah prikazalo “celotno sliko”, tudi v primerjavi z drugimi državami.

“Še posebej nas veseli, da bo delovna skupina v prvi fazi izključno strokovna. Tukaj bo gospodarstvo prispevalo svoj delež s svojimi predlogi strokovnjakov. V drugi fazi pa bo seveda morala biti delno tudi politična, saj se bodo takrat nekatere konkretne rešitve že predlagale v sprejetje,” je dejal.

Z gospodarske strani bo delovno skupino za spremembo davčne zakonodaje vodil vodja analitske službe na Gospodarski zbornici Slovenije Bojan Ivanc, delovno skupino za zmanjšanje administrativnih ovir pa direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger.

Od delovne skupine za zmanjšanje administrativnih ovir Šimonka med drugim pričakuje konkretne predloge izboljšav zakona o evidentiranju delovnega časa in za odpravo ovir pri izdaji okoljevarstvenih soglasij.

Glede vrnitve delodajalske strani na ESS je dejal, da vidi “realne možnosti, da se bo to sodelovanje kmalu znova vzpostavilo”. “Mislim, da je bil danes dosežen prvi korak k vnovičnemu zaupanju v tej smeri,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)