Konec “hladne vojne” ali dan za “detant” (popuščanje napetosti) med Golobom in Musarjevo – TOPNEWS.si

Konec “hladne vojne” ali dan za “detant” (popuščanje napetosti) med Golobom in Musarjevo

Konec “hladne vojne” ali dan za “detant” (popuščanje napetosti) med Golobom in Musarjevo

Iz kabineta predsednika vlade so namreč  danes sporočili, da sta premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar na delovnem srečanju  in “izmenjala poglede na aktualna mednarodna in politična dogajanja”.

Danes je bil očitno dan za detant ( po slovenskem pravopisu detánt -a m (ȃ) pomeni popuščanje (napetosti) v medsebojnih odnosih, zlasti političnih. Robert Golob se je naprej sestal  na nekakšnem pomiritvenem sestanku  Dogovorili so se namreč za ustanovitev delovnih skupin za spremembo davčne zakonodaje in za zmanjšanje administrativnih ovir. Pričakujejo, da bo današnje srečanje tudi osnova za vrnitev delodajalcev za mizo Ekonomsko-socialnega sveta.

Zatem pa je udarila še novica o srečanju Golob – Musar. Skopo sporočilo za javnost je sicer podobno tistim iz obdobja hladne vojne, čeprav naj bi šlo za redno mesečno srečanje, ki naj bi jih še naprej gojila kabineta obeh  akterjev.

Pirc Musarjeva je namreč v sobotnem intervjuju za N1 na vprašanje, kakšni so bili odnosi med njo in premierjem tedaj, ko so bili na najnižji točki, odgovorila: “Ni jih bilo.” Ob tem je dodala, da jo je pogovor z Golobom ob koncu leta navdal z upanjem. “Mislim, da se morava oba zavedati, da lahko skupaj narediva mnogo več kot kot vsak sam.”

Musarjeva je v istem intervjuju tudi dejala, da bi moral Golob, če Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovi kršitev integritete glede domnevnega izvajanja pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge na ministrstvu, odstopiti. Ni pa njena naloga, da ga pozove k odstopu, je dodala.

Predsedničine besede so močno vznemirile Gibanje Svoboda, kjer so v odzivu zapisali, da gre za politični pritisk na komisijo in tudi za konflikt interesov, ker je postopek sprožila predsedničina tesna sodelavka, “ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)