Na planetu žensk: “Precej žalostno in sramotno. Nimam besed”- Tanja Fajon o “ženskem dnevu” na posvetu slovenske diplomacije na Brdu – TOPNEWS.si

Na planetu žensk: “Precej žalostno in sramotno. Nimam besed”- Tanja Fajon o “ženskem dnevu” na posvetu slovenske diplomacije na Brdu

Na planetu žensk: “Precej žalostno in sramotno. Nimam besed”- Tanja Fajon o “ženskem dnevu” na posvetu slovenske diplomacije na Brdu

“Šovinizem Dela v člankih o posvetu slovenske diplomacije je nesprejemljiv in nedopusten. Odlične nastope PRS Nataše Pirc Musar , PDZ Urške Klakočar Zupančič in MZEZ Tanje Fajon prvi dan posveta je zasenčilo to, da so na teh funkcijah ženske. Žalostno,” je zapisal na  družbenem omrežju X Marko Štucin. državni sekretar na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. “Veliko in preveč je tega. Precej žalostno in sramotno. Nimam besed,” se je v kritiki Štucinu pridružila Tanja Fajon.

Na Brdu pri Kranju se je v nedeljo   začel 27. letni posvet slovenske diplomacije, zadnji dogodek v seriji priprav Slovenije na članstvo v Varnostnem svetu ZN. Zunanja ministrica ter predsednici republike in DZ so v uvodnih nagovorih nestalno članstvo Slovenije v VS ZN označile za uspeh diplomacije ter omenile izzive, ki so pred ZN in Slovenijo. Na tridnevnem posvetu sodelujejo vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavniki ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Prvi dan so diplomate nagovorile zunanja ministrica Tanja Fajon ter predsednici republike in DZ, Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič, drugi dan srečanja jih bo še predsednik vlade Robert Golob.

Fajon je ocenila, da je slovenska diplomacija med procesom iskanja podpore za članstvo v Varnostnem svetu dokazala, da ima znanje in potencial, da se je sposobna ne le prilagoditi na spremenjene okoliščine v mednarodni skupnosti, ampak da zna ostale države prepričati v svojo vizijo razvoja globalnih odnosov.

“Slovenija bo toliko uspešna pri promociji svojih vrednot in interesov, tako v EU kot Natu ter širši mednarodni skupnosti, kolikor bo sposobna svoja stališča, ideje in predloge predstaviti na razumljiv in jasen način,” je poudarila.

Ocenila je še, da članstvo v VS ZN v letih 2024 in 2025 Sloveniji daje legitimnost, a hkrati tudi veliko odgovornost. “Te odgovornosti nas ne sme biti strah,” je poudarila Fajon, ki je glede tega optimistična.

Pirc Musar je dejala, da je ne skrbi kakovost dela slovenskih diplomatov v VS ZN, jo pa skrbi, da se na svetovni ravni krha soglasje o pomenu in nujnosti sistema ZN.

Poudarila je, da se Slovenija ne more in ne sme strinjati s tem, da je sistem ZN neučinkovit, zastarel, celo nepotreben. Obljubila je, da si bo na različnih ravneh prizadevala za odkrito in vključujoče razmišljanje o nujnih reformah v sistemu ZN.

Klakočar Zupančič pa je izpostavila, da izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN daje novo spodbudo za razpravo o ustreznem položaju in vlogi tega organa ZN, pa tudi Generalne skupščine ZN pri zagotavljanju miru in varnosti v kompleksnem mednarodnem varnostnem okolju.

Predsednici in zunanja ministrica so sicer na novinarski konferenci izpostavile enotnost v slovenski zunanji politiki.

Po besedah Fajon je ta ključna za uspešno delovanje Slovenije na zunanjepolitičnem področju, medtem ko je Pirc Musar dejala, da z ministrico razmišljata podobno in se bosta tudi v prihodnje usklajevali. Da v DZ vodijo enako zunanjo politiko, kot je vladna, pa je dejala Klakočar Zupančič.

V nagovorih na posvetu so ministrica in predsednici omenile tudi več izzivov, ki so pred ZN in Slovenijo.

Med njimi sta vojni v Ukrajini ter med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas. Fajon je izpostavila, da so slovenska stališča do ruske agresije in bližnjevzhodnega konflikta jasna in konsistentna. To so spoštovanje mednarodnega in humanitarnega prava, nedotakljivost meja, zaščita civilistov in najbolj ranljivih skupin ter spoštovanje človekovih pravic.

“Palestinci zaslužijo svojo državo, Izraelci pa varnost. Oboji pa morajo sobivati drugi ob drugih,” je poudarila ministrica.

Pirc Musar je vojno na območju Gaze označila za simbol spektakularnega poraza mednarodne skupnosti, ko gre za zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti v skladu z Ustanovno listino ZN.

Po njenih besedah je pomembno, da se Slovenija opredeli za humanost, za mednarodno pravo in za človekovo dostojanstvo.

Klakočar Zupančič pa je zagotovila, da bo DZ tudi v prihodnosti budno in zavzeto spremljal razmere v Ukrajini ter Izraelu in na palestinskih ozemljih in si po svojih močeh prizadeval za mir.

Fajon in Pirc Musar sta omenili tudi širitev EU. Fajon je poudarila, da je Slovenija glasna zagovornica širitve, Pirc Musar pa je prepričana, da je v strateškem interesu, da v EU vstopijo vse države Zahodnega Balkana in tudi države iz vzhodne soseščine, ki so postopke pridruževanja EU šele začele.

Se mora pa Slovenija po besedah ministrice Fajon zavedati, da meje delovanja njene zunanje politike niso samo v EU in Natu ter v bližnjih regijah. “To na globalni ravni dokazujemo s članstvom v VS ZN ter udejanjamo z odpiranjem novih veleposlaništev in konzulatov, denimo v Etiopiji, Alžiriji in na Filipinih.” Ministrica je dodala, da tudi druge države krepijo svojo diplomatsko prisotnost v Sloveniji.

Predsednica DZ pa je izpostavila vlogo kulturne diplomacije, ki je po njenih besedah eno najpomembnejših orodij zunanje politike, a je bila doslej pogosto postavljena ob stran.

Ob tem je poudarila, da diplomacija ob vse intenzivnejši globalizaciji, digitalizaciji in razvoju novih tehnologij, kot je umetna inteligenca, dobiva vse širšo vlogo, zato morajo biti vanjo vključeni strokovnjaki iz znanosti in gospodarstva.

 

Premier Robert Golob se je slovenskim diplomatom danes v nagovoru na Brdu pri Kranju zahvalil, ker so, kot je dejal, v letošnjem letu uspeli temeljito okrepiti ugled Slovenije v svetu. Izpostavil je izvolitev v Varnostni svet ZN, pri čemer premier verjame, da bo Slovenija kot članica tega organa ZN uspešna.

Kot je poudaril premier ob začetku drugega dneva posveta slovenske diplomacije, je Slovenija letos doživljala svoje največje diplomatske uspehe, ne le z vidika prepoznavnosti temveč tudi z vidika priznanja.

Kot primer je omenil glasovanje o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Poudaril je, da se Slovenija kot majhna država vedno zavzema za uravnotežene odnose, številni pa so prepričani, da v zaostrenih razmerah ravno take države potrebujemo v VS ZN. V prid Sloveniji je bila tudi naša konsistentnost v zunanji politiki, je prepričan.

Med diplomatskimi predstavniki Slovenije je še posebej izpostavil tiste, ki delujejo na kriznih žariščih – v Tel Avivu, Kijevu in Ramali. “Vaša vloga je zdaj posebej pomembna,” jim je sporočil.

Dejal je še, da želi v današnjih pogovorih z diplomati spodbuditi razpravo o temah nedavnega vrha EU, kjer so tako kot običajno voditelji tehtali med načeloma enotnosti in solidarnosti.

Med temami vrha je izpostavil širitev ter Slovenijo označil za eno najbolj vnetih zagovornic približevanja držav Zahodnega Balkana EU. Posebej je omenil Bosno in Hercegovino, ki je prišla do točke, ko bo odprla proces pogajanj z EU. “BiH bo morala še delati, pa vendar pot se odpira,” je dejal.

Od ostalih tem zasedanja Evropskega sveta je premier omenil še migracije ter večletni finančni okvir in razmere na območju Gaze.

Ocenil je, da se v EU krepi tabor, ki meni, da se v Gazi dogaja humanitarna katastrofa, da so ukrepi nesorazmerni in da je treba zaščititi civiliste. “Enotni smo v obsodbi napadov Hamasa, obsojamo zajetje talcev in priznavamo pravico Izraela do samoobrambe ob spoštovanju mednarodnega prava,” je dejal.

Verjame, da bo vprašanje bližnjevzhodnega konflikta v VS ZN v prihodnjih mesecih še bolj izpostavljeno, Slovenija pa si bo prizadevala, da v VS ZN najde rešitev. Premier je prepričan, da bo pri tem imela podporo več držav in bo uspešna.

Slovenija bo VS ZN predsedovala septembra, ko se bo v ZN zvrstilo veliko pomembnih dogodkov. “Prepričan sem, da bom lahko zelo ponosen na vas in prepričan sem, da bodo lahko tudi državljani ponosni na to, kar bo Slovenija dosegla tekom prihodnjega leta,” je sklenil premier.

V nadaljevanju posveta so diplomatke in diplomati danes namenili pozornost razmeram v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, so se pri tem strinjali, da mora Slovenija ohraniti podporo Ukrajini.

Glede Bližnjega vzhoda so poudarili zavezanost nadaljnji aktivni vlogi Slovenije, še posebej v luči skorajšnjega članstva v VS ZN. Poudarili so pomen prizadevanj za dosego trajnega miru, ki bi omogočilo mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev. Razpravljali so tudi o organizacijskih, tehničnih in kadrovskih usmeritvah zunanjega ministrstva in mreže diplomatskih predstavništev in konzulatov.

Tretji dan posveta, torek, bo osredotočen na članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN, tako z vidika vsebinskih kot organizacijskih priprav na to pomembno nalogo. Poleg tega bodo v razpravah posebno pozornost namenili evropskim temam, s poudarkom na širitvi EU na Zahodni Balkan.

 

COMMENTS

Wordpress (0)