“Zelo nenavaden in dogovorjen manever” – Viktor Orban se je ob glasovanju o Ukrajini “taktično” umaknil iz dvorane, čeprav je več tednov grozil z vetom – TOPNEWS.si

“Zelo nenavaden in dogovorjen manever” – Viktor Orban se je ob glasovanju o Ukrajini “taktično” umaknil iz dvorane, čeprav je več tednov grozil z vetom

“Zelo nenavaden in dogovorjen manever” – Viktor Orban se je ob glasovanju o Ukrajini “taktično” umaknil iz dvorane, čeprav je več tednov grozil z vetom

Voditelji držav članic EU so danes podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo, je na družbenem omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Unija pa bo pogajanja začela tudi z BiH, ko bo ta dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo, so se še dogovorili na vrhu EU.

Odločitev , objavljena v četrtek, po osmih urah napetih pogajanj v Bruslju, je prišla kljub nasprotovanju Madžarske, katere premier Viktor Orbán je več tednov govoril, da bo dala veto na kakršen koli začetek pristopnih pogajanj.
“Povzetek nočne izmene:🚫veto za dodaten denar v Ukrajino,🚫veto na pregled večletnega finančnega okvira. Po ustrezni pripravi se bomo k vprašanju vrnili naslednje leto v #EUCO ” je Viktor Orban zapisal na Twitterju.

https://twitter.com/PM_ViktorOrban/status/1735474438034915453

https://twitter.com/Ramy_Sawma/status/1735399803104752115

Po besedah ​​diplomatov je Orbán na koncu zapustil sobo, ko so ključno odločitev – ki je morala biti soglasna – sprejeli voditelji ostalih 26 držav članic. Celo za mesto, v katerem je umetnost sklepanja poslov dobro izpiljena, je bil to zelo nenavaden manever. Viri so povedali, da je bila odločitev Orbána, da ne bo v sobi, dogovorjena vnaprej: »Vedel je, da je 26 držav članic močno za. Seveda je zakonito.  Nekaj ​​trenutkov po objavi odločitve je Zelenskiy dejal: »To je zmaga za Ukrajino . Zmaga za vso Evropo. Zmaga, ki motivira, navdihuje in krepi.” Na X je ukrajinski predsednik dodal: “Zgodovino pišejo tisti, ki se ne naveličajo boja za svobodo.”

https://twitter.com/zoltanspox/status/1735262853181980781

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1735311618857189516

Pozneje v četrtek je bilo za Zelenskega še več dobrih novic, ko je ameriški senat napovedal, da bo preložil počitnice – ki naj bi se začele v petek –, da bi naslednji teden glasoval o vojaški pomoči Ukrajini.

“Evropski svet se je odločil, da podpre začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo,” je na omrežju X zapisal Michel. Dodal je, da so Gruziji podelili status kandidatke za članstvo. “EU pa bo pogajanja z Bosno in Hercegovino začela, ko bo dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo,” je še sporočil predsednik Evropskega sveta. Ob tem so voditelji komisijo pozvali, naj do marca pripravi poročilo o tem, da bi lahko sprejeli odločitev.

Michel je kasneje stopil še pred novinarje v Bruslju in potrdil odločitev voditeljev glede Ukrajine, Moldavije in Gruzije. Kot je dejal, gre za “zgodovinski trenutek”, ki odraža verodostojnost in moč Evropske unije. “Želimo podpreti Ukrajino,” je še poudaril. Po njegovih besedah gre za “zelo močan politični signal in politično odločitev”.

Odločitev vrha o potrditvi začetka pristopnih pogajanj z Ukrajino je visela v zraku, saj je temu nasprotovala Madžarska. Michel je na vprašanje, kako je voditeljem danes uspelo sprejeti to odločitev, povedal, da so veliko delali, da pripravijo ta Evropski svet, pri čemer je bilo pomembno, da nobena država članica tej odločitvi ne nasprotuje.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je odločitev voditeljev o začetku pogajanj z Ukrajino in Moldavijo ter podelitvi statusa kandidatke za članstvo Gruziji označila za strateško in za “dan, ki bo ostal zapisan v zgodovini EU”. “Ponosni, da smo izpolnili svoje obljube, in veseli za naše partnerje,” je zapisala na družbenem omrežju X.

Gre za “močan znak podpore in za perspektivo za Ukrajino”, pa je glede današnje odločitve Evropskega sveta v zvezi z Ukrajino in tudi Moldavijo sporočil nemški kancler Olaf Scholz. “Nekaj je jasno: ti državi sodita v evropsko družino,” je dodal.

Kot so pojasnili viri pri EU, so glede Ukrajine in Moldavije voditelji v sklepih pozvali Svet EU, naj okvirja za pogajanja z Ukrajino in Moldavijo potrdijo, ko bosta ti dve državi sprejeli še preostale ukrepe, ki ju je od njih zahtevala Evropska komisija.

Predsednica komisije von der Leyen je v začetku novembra ob predstavitvi širitvenega poročila pojasnila, da mora Kijev sprejeti še štiri zakone. Gre za uveljavitev predlagane zakonodaje za kadrovsko okrepitev ukrajinskega protikorupcijskega urada. Odpraviti mora tudi omejitve pristojnosti agencije za preprečevanje korupcije.

Med preostalimi ukrepi je še uveljavitev zakona o lobiranju, ki bo v skladu z evropskimi standardi. Ukrajina mora poleg tega izpolniti priporočila Beneške komisije na področju manjšin.

Moldavija pa mora pred potrditvijo pogajalskega okvirja med drugim sprejeti nadaljnje korake na področju zmanjšanja vpliva oligarhov ter zagotovitev zadostnih resursov za tožilstvo, pristojno za boj proti korupciji.

Madžarska ni sodelovala pri današnji “slabi odločitvi” o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, je pojasnil madžarski premier Viktor Orban. Ta je sicer v minulih tednih in v izjavah pred vrhom v Bruslju večkrat izrazil nasprotovanje začetku pogajanj o vstopu Ukrajine.

“Madžarsko stališče je jasno. Ukrajina ni pripravljena na začetek pogajanj o članstvu v EU. Odločitev o začetku pogajanj z Ukrajino v takšnih okoliščinah je povsem nesmiselna, nepremišljena in napačna,” je Orban povedal v videu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih.

Dodal je, da je 26 drugih držav članic vztrajalo pri sprejetju odločitve o začetku pogajanj z Ukrajino. Madžarska pa se je odločila, da pri tej “slabi odločitvi” ne bo sodelovala, je pojasnil.

Voditelji držav članic so danes potrdili sklep, v katerem so podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino, pa tudi z Moldavijo. Pri tem je madžarski premier zapustil dvorano. Viri pri EU so potrdili, da je bila odločitev sprejeta, ne da bi jo blokiral kateri od članov Evropskega sveta. Ta namreč odloča s soglasjem prisotnih voditeljev.

Madžarski premier je v minulih tednih, pa tudi v izjavah pred vrhom, večkrat izrazil nasprotovanje začetku pogajanj o vstopu Ukrajine v unijo. Danes je ob prihodu v Bruselj poudaril, da Ukrajina po oceni Evropske komisije ni izpolnila treh od sedmih predpogojev za začetek pogajanj, po njegovem mnenju pa je neizpolnjenih pogojev še več.

Bruselj je sicer v sredo odmrznil okoli deset milijard evrov evropskih sredstev, namenjenih Madžarski. Obe strani zatrjujeta, da to ni povezano z Orbanovim nasprotovanjem pristopnim pogajanjem z Ukrajino in nadaljnji finančni pomoči tej državi.

Budimpešta se je odločila, da morajo druge države članice “iti svojo pot”, je dejal. “Madžarska ne želi sodelovati pri tej slabi odločitvi in ​​zato Madžarska danes ni sodelovala pri odločitvi.”

To je bilo daleč od njegovega ostrega stališča, ki ga je zavzel le nekaj ur prej, ko je obljubil, da bo preprečil kakršno koli takšno potezo glede širitve EU. Voditelji so se tudi dogovorili o začetku pristopnih pogajanj z Moldavijo in podelitvi statusa kandidatke Gruziji .

Pogajanja so dobila zeleno luč tudi za kandidaturo Bosne in Hercegovine, ko bo balkanska država izpolnila »potrebno stopnjo skladnosti«.

Ukrep za odprtje poti za Ukrajino je prišel v kritičnem času za Zelenskega, ki se trudi prepričati ameriške republikance , naj podprejo 61 milijard dolarjev (47,9 milijarde funtov) paket vojaške pomoči za Ukrajino, nasprotniki pa vztrajajo pri koncesijah Bele hiše glede varnosti meja ZDA. kot pogoj za dogovor.

Putin je v četrtek na maratonski tiskovni konferenci ob koncu leta namignil na te in druge skrbi ter trdil, da bo zahodna podpora Kijevu kmalu usahnila. “Danes Ukrajina ne proizvaja skoraj nič,” je dejal. »Vse se pripelje brezplačno. A tega bi lahko nekoč zmanjkalo. In zdi se, da jih postopoma zmanjkuje.”

Zelenskega je tako skrbelo, da njegova država z vrha ne bo dobila tistega, kar je potreboval, da je razmišljal o tem, da bi v zadnjem trenutku poslal poziv v Bruselj, a na koncu to ni bilo potrebno.

Tik preden so voditelji sedli h kosilu z bretonskim medaljonom, korenasto zelenjavo in panettonejem, je ukrajinski voditelj goreče prosil voditelje, naj ne “izdajo” svoje države z oklevanjem glede članstva v EU, kar bo po njegovih besedah ​​pričaralo “zadovoljen nasmeh” na Putinovem obrazu.

Voditelje EU je pozval, naj raje kot nase pomislijo na vse vojake, ki so se borili v jarkih. »Ne gre za to, kar politiki potrebujejo. Gre za to, kar ljudje potrebujejo. Vsi ti ljudje v jarkih, vsako noč sestreljujejo brezpilotna letala in izstrelke,« je dejal.

“In vsi tisti, ki delajo, da se otroci lahko učijo tudi pod stalnim ruskim terorjem, in zdravniki lahko rešujejo življenja, tudi ko Rusija poskuša uničiti naše energetske ali komunikacijske sisteme.”

Michel je dejal, da se bodo pogajanja začela marca, ko naj bi bilo končano poročilo o končnih spremembah, ki jih mora Ukrajina narediti, da naredi prve korake na poti k članstvu v EU.

»To je izjemno pomembno; želimo podpreti Ukrajino. To je zelo močan politični signal, je zelo močna politična odločitev in danes in nocoj mislim ljudem v Ukrajini – mi smo na njihovi strani in ta odločitev držav članic je izjemno pomembna za Evropsko unijo , ” je dejal Michel. rekel.

Vrh se bo nadaljeval v petek z velikimi odločitvami o zapolnitvi luknje v proračunu EU v velikosti pandemije in energetske krize ter razpravami o drugih perečih zadevah, vključno s sankcijami proti voditeljem Hamasa, izraelskim naseljencem, vpletenim v nasilje, in porastu antisemitizma.

Pozno v četrtek so Italija, Nemčija, Nizozemska in Finska prenehale zglajevati razlike glede proračunskih prednostnih nalog, ki so vključevale dodelitev skoraj 10 milijard evrov za vprašanja migracij.

 

COMMENTS

Wordpress (0)