Ukrajinsko podjetje DTEK miljarderja Akhmetova dokončalo 60 MW vetrno elektrarno Ruginoasa v Romuniji – TOPNEWS.si

Ukrajinsko podjetje DTEK miljarderja Akhmetova dokončalo 60 MW vetrno elektrarno Ruginoasa v Romuniji

Ukrajinsko podjetje DTEK miljarderja Akhmetova dokončalo 60 MW vetrno elektrarno Ruginoasa v Romuniji

Ukrajinsko podjetje DTEK v lasti milijarderja Rinata Ahmetova je dokončalo vetrno elektrarno Ruginoasa v Romuniji, naložba v vrednosti 90 milijonov evrov. Vetrna elektrarna z močjo 60 MW z največjimi vetrnimi turbinami v državi naj bi pridobila dovoljenje za proizvodnjo in začela komercialno obratovati v prvem četrtletju 2024.

Vetrna elektrarna Ruginoasa ima 10 vetrnih turbin, vsaka z močjo 6 MW. Stroji, ki jih je dobavil Vestas, so visoki 125 metrov, s premerom 162 metrov. Vetrna elektrarna bo proizvedla približno 150 GWh električne energije na leto, kar bo zadostovalo za oskrbo približno 43.000 domov, poročajo lokalni mediji.

Ruginoasa je edini večji vetrni projekt, razvit v Romuniji letos. Nahaja se v okrožju Iași na severovzhodu.

Objekt je prejel zeleno luč romunskega operaterja prenosnega sistema Transelectrica za povezavo v potrošniškem načinu in naj bi pridobil licenco za proizvajalca električne energije v začetku prihodnjega leta, poročajo domači tiskovni mediji.

Daniel Rascu, vodja poslovnega razvoja pri DTEK Renewables, podružnici skupine DTEK za zeleno energijo, je opozoril, da podjetje predstavlja 60 MW od skupno 72 MW vetrnih zmogljivosti, nameščenih v Romuniji leta 2023.

Rascu je bil tudi citiran, da bo vetrna elektrarna prodajala elektriko prek pogodb o nakupu električne energije (PPA), “čeprav je te pogodbe težko skleniti.”

DTEK upravlja portfelj 1 GW sončne in vetrne energije. Poleg vetrne elektrarne v Ruginoasi je podjetje kupilo 50 MW fotovoltaični projekt v okrožju Mureș v Romuniji. Naložba je po navedbah ocenjena na 60 milijonov evrov. Podjetje je v začetku letošnjega leta pridobilo energetsko soglasje za vetrno elektrarno pri Splitu na Hrvaškem z instalirano močjo 127 MW.

COMMENTS

Wordpress (0)