Robert Golob ne bo slavnostni govornik na današnji osrednji državni slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra v Mariboru – TOPNEWS.si

Robert Golob ne bo slavnostni govornik na današnji osrednji državni slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra v Mariboru

Robert Golob ne bo slavnostni govornik na današnji osrednji državni slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra  v Mariboru

Na predvečer državni praznika, dan Rudolfa Maistra, ki ga praznujemo v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru, bo v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor potekala državna proslava.  Kot je bilo sprva napovedano  naj bi bil slavnostni govornik  predsednik vlade Robert Golob, ki se je po uspešni operaciji v UKC  in umiku iz javnega življenja, od danes pa naj bi normalno opravljal svoje delovne obveznosti.

Na današnji osrednji državni slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra ob 20. uri v Mariboru bo namesto predsednika vlade Roberta Goloba slavnostni govornik podpredsednik vlade ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Za umetniški del slovesnosti bo poskrbela režiserka Mateja Kokol, ki bo kot osrednjo nit izpostavila ljubezen – ljubezen do domovine, do sočloveka, do umetnosti in do narave.

General Rudolf Maister bo v proslavi predstavljen kot intimen posameznik, ki se ni le z ljubeznijo boril za našo domovino, temveč je skrbel tudi za bogato kulturno življenje; bil je namreč mecen, ki je podprl umetnostno galerijo v Mariboru, skrbel za knjižnico, pisal pesmi in v obliki ljubezenske poezije izražal intimna čustva.

Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča bo med drugim izvedel noviteto skladatelja Leona Firšta. Kot solisti se jim bodo skupaj z Akademskim pevskim zborom Maribor na odru pridružili sopranistki z odmevnima karierama v tujini Nika Gorič in Andreja Zidarič, tenorist Bogdan Stopar, pevka Karin Zemljič, popularna raperja Leopold I. in Emkej ter legendarni Zoran Predin z bandom.

Besedila bodo interpretirali igralci Ksenija Mišič, Eva Stražar, Vladimir Vlaškalić, Nejc Ropret in Matevž Biber. V koreografiji Valentine Turcu bosta nastopila baletna plesalca Sytze Jan Luske in Evgenija Koškina.

Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, policije in veteranskih ter domoljubnih društev in Policijski orkester. Prireditev, ki se je bo udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, bosta neposredno prenašala nacionalni radio in televizija.

Generalu Maistru se bodo v sredo poklonili tudi v rojstnem Kamniku, kjer bodo položili cvetje k spomeniku na Trgu talcev, nato bodo na slovesnosti v Domu kulture med drugim podelili spominska priznanja, zbrane pa bo nagovoril predsednik NSi Matej Tonin. Slovesnost bo v organizaciji mestne občine, tamkajšnje gimnazije in Društva generala Maistra potekala tudi v Kranju, kjer bosta zbrane nagovorila župan Matjaž Rakovec in predsednik društva Roman Nahtigal.

Vlada je sicer junija leto 2024, ko bo 150. obletnica rojstva in 90. obletnica njegove smrti razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

General Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je od leta 2005 slovenski državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

COMMENTS

Wordpress (0)