Volodimir Zelenski zanikal, da je vojna v Ukrajini v slepi ulici in zavrnil navedbeo zastoju v vojni z Rusijo, ki da se zdaj premika v pozicijsko oziroma statično fazo – TOPNEWS.si

Volodimir Zelenski zanikal, da je vojna v Ukrajini v slepi ulici in zavrnil navedbeo zastoju v vojni z Rusijo, ki da se zdaj premika v pozicijsko oziroma statično fazo

Volodimir Zelenski zanikal, da je vojna v Ukrajini v slepi ulici in zavrnil navedbeo zastoju v vojni z Rusijo, ki da se zdaj premika v pozicijsko oziroma statično fazo

Vojna med Izraelom in Hamasom odvrača mednarodno pozornost od konflikta v Ukrajini, je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Opozoril je, da je to eden od ciljev Rusije, a je prepričan, da bo Ukrajina ta izziv obvladala, poročajo tuje tiskovne agencije. Zanikal je tudi, da je vojna v Ukrajini v slepi ulici.

Zelenski je zavrnil navedbe vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega o zastoju v vojni z Rusijo, ki da se zdaj premika v pozicijsko oziroma statično fazo, kar naj bi koristilo Moskvi, saj bi ji to omogočilo, da obnovi svojo vojaško moč.

“Vsi postajajo utrujeni in obstajajo različna mnenja. To je jasno, vendar nismo v slepi ulici,” je dejal na novinarski konferenci v Kijevu po pogovorih s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Priznal je, da Rusija “nadzoruje nebo” in da Ukrajina nujno potrebuje vojna letala F-16 ameriške proizvodnje in napredno protiletalsko obrambo, poroča britanski BBC:.

Ukrajinski voditelj je spomnil, da se je lani veliko govorilo tudi o pat poziciji na fronti v Ukrajini, vendar je opozoril na kasnejše vojaške zmage Kijeva v regijah Harkov na severovzhodu in Herson na jugu države.

Ukrajinski predsednik je tudi zavrnil navedbe, da je pod vse večjim pritiskom zahodnih držav, naj začne pogajanja z Rusijo. “Nihče med našimi partnerji ne pritiska na nas, da bi se usedli z Rusijo, se z njimi pogovarjali in jim nekaj dali,” je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

TIME je konec oktobra  objavil članek, ki podrobno opisuje vprašanja, s katerimi se sooča ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v zvezi s trenutno vojno z Rusijo, vključno s situacijo na fronti, mednarodno podporo in bojem Ukrajine proti korupciji. Podnaslov članka na naslovnici časopisa TIME se glasi: “Osamljeni boj Volodimirja Zelenskega “. Zelenski je jezen na zaveznike in ni več optimističen, a še naprej verjame v zmago Ukrajine.

Simon Shuster, avtor prispevka, je zapisal, da je javna podpora Ukrajini v ZDA v zadnjih nekaj mesecih vse manjša in zadnji obisk Zelenskega v Washingtonu, DC, tega ni spremenil.

Med obiskom je Zelenski čutil “izčrpanost” zaradi “vztrajne potrebe, da prepriča svoje zaveznike, da lahko z njihovo pomočjo Ukrajina zmaga,” je zapisal Shuster. “Nihče ne verjame v našo zmago kot jaz. Nihče,” je Zelensky povedal za TIME v intervjuju po svojem potovanju. Rekel je, da to “vzame vso vašo moč, vašo energijo”.

Ko je Shuster med zadnjim obiskom v Kijevu člana ekipe Zelenskega vprašal, kako se ukrajinski predsednik počuti, so brez oklevanja odgovorili: “Jezen.”

Članek nadaljuje, da Zelenskijev »običajni iskrivi […] optimizem, njegov smisel za humor, njegova nagnjenost, da popestri sestanek v vojni sobi z malce zafrkancije ali nesramne šale« niso preživeli v drugo leto obsežne vojne. “Zdaj vstopi, dobi posodobitve, izda ukaze in odide,” je dolgoletni član predsednikove ekipe povedal Shusterju.

Drugi neimenovani član ekipe Zelenskega je dejal, da se Zelenski najbolj od vsega počuti izdanega s strani zahodnih zaveznikov, ki so ga po njegovem mnenju pustili brez sredstev za zmago v vojni, le sredstev za preživetje.

“Toda njegova prepričanja se niso spremenila. Kljub nedavnim neuspehom na bojišču se ne namerava odpovedati boju ali si prizadevati za kakršen koli mir. Nasprotno, njegovo prepričanje o končni zmagi Ukrajine nad Rusijo se je utrdilo v oblika, ki skrbi nekatere njegove svetovalce. Je nepremična, meji na mesijansko,« je zapisal Shuster.

Dejal je tudi, da so nekateri v ekipi Zelenskega prepričani, da se predsednik “slepi samega sebe”. “Zmanjkalo nam je možnosti. Ne zmagujemo. Toda poskusite mu to povedati,” je Shusterju povedal eden najbližjih sodelavcev Zelenskega.

Članek pripoveduje tudi o težavah, s katerimi bi se Ukrajina lahko soočila to zimo, če bi Rusija obnovila napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, in o izzivih, s katerimi bi se lahko soočila ukrajinska vojska ob prihodu zime.

Toda, je zapisal Shuster, Zelensky “tega ni hotel sprejeti”. “Zamrzniti vojno zame pomeni izgubiti,” je dejal Zelenskyy Shusterju.

Tesni pomočnik Zelenskega je Shusterju dejal: “Ne gremo naprej,” kar je pomenilo ukrajinske sile.

Nekateri poveljniki na prvi črti, je nadaljeval, so začeli zavračati ukaze za napredovanje, tudi če so prišli neposredno iz urada predsednika. “Samo želijo sedeti v jarkih in držati linijo,” je dejal pomočnik. “Ampak na ta način ne moremo dobiti vojne.”

“Te obtožbe sem izpostavil višjemu vojaškemu častniku, on pa je odgovoril, da poveljniki nimajo veliko prostora za dvom v ukaze višjih. Na neki točki v začetku oktobra, je dejal, je politično vodstvo v Kijevu zahtevalo operacijo za ‘ ponovno zavzeti” mesto Horlivka, strateško postojanko v vzhodni Ukrajini, ki so jo Rusi držali in zavzeto branili skoraj desetletje. Odgovor je prišel v obliki vprašanja: S čim? “Nimajo ljudi ali orožje,« pravi častnik. »Kje je orožje? Kje je topništvo? Kje so novinci?«,« navaja avtor.

“V nekaterih vejah vojske je pomanjkanje osebja postalo celo hujše kot pomanjkanje orožja in streliva. Eden od bližnjih sodelavcev Zelenskega mi je povedal, da tudi če ZDA in njihovi zavezniki prinesejo vse orožje, ki so ga obljubili, ‘nimamo ljudi, ki bi ga uporabili’,« je zapisano v publikaciji.

Članek oriše tudi probleme v boju proti korupciji. Zlasti, piše avtor, “v zadnjih mesecih je vprašanje korupcije zaostrilo odnose Zelenskega s številnimi njegovimi zavezniki.” Namesto tega je Bela hiša za Ukrajince pripravila seznam protikorupcijskih reform, namenjenih samemu vrhu državne hierarhije.

“Tisti, ki imajo sredstva, včasih s podkupovanjem zapustijo službo, pogosto s plačilom za zdravniško izjemo. Takšne epizode korupcije v sistemu zaposlovanja so se do konca poletja tako razširile, da je Zelenskij 11. avgusta odpustil vodje naborniških uradov v vsako regijo države,« zatrjuje avtor.

Opozarja, da je s to odločitvijo pokazal svojo zavezanost boju proti podkupovanju. Toda ta poteza, avtor citira neimenovanega častnika, se je izjalovila, saj se je novačenje skoraj ustavilo brez vodstva. Odpuščene uradnike je tudi težko nadomestiti, med drugim tudi zato, ker je bil okrnjen ugled naborniških uradov. “Kdo hoče to službo? To je tako, kot da bi si na hrbet nalepili napis: pokvarjen,” je povedal vir avtorja gradiva.

“Na začetku ruske invazije je bila misija Zelenskega ohraniti naklonjenost človeštva. Zdaj je njegova naloga bolj zapletena. V svojih tujih potovanjih in predsedniških telefonskih klicih mora prepričati svetovne voditelje, da je pomoč Ukrajini v njihovih lastnih nacionalnih interesih , da bo, kot je rekel Biden, ‘izplačal dividende.’ To je težje doseči, ko se globalne krize množijo,« ugotavlja avtor.

Po poročanju Detektor media je Simon Schuster, rojen v Moskvi, več kot 15 let delal v Rusiji in Ukrajini ter poročal iz obeh držav. Živi v New Yorku, zdaj pa veliko časa preživi v Kijevu.

Aprila 2022 je novinar dva tedna preživel v uradu predsednika, kjer se je pogovarjal z Zelenskim in njegovim spremstvom. Po tem je za majsko številko Time napisal članek o ukrajinskem predsedniku, na naslovnici pa se je pojavila fotografija Zelenskega.

Junija 2022 so poročali, da namerava dopisnik Timea Simon Schuster izdati knjigo o ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskemu. Načrtovan je za leto 2023 in se bo imenoval “When the World Is Watching: Volodymyr Zelensky and the War in Ukraine”.

Vodja predsednikovega urada Andrii Yermak je najprej objavil na Telegramu priporočil ta članek v Timeu, a je objavo pozneje izbrisal.

COMMENTS

Wordpress (0)