Slovenijo prehaja nova, manj intenzivna fronta – TOPNEWS.si

Slovenijo prehaja nova, manj intenzivna fronta

Slovenijo prehaja nova, manj intenzivna fronta

Slovenijo prehaja še ena, a manj intenzivna vremenska fronta z močnejšimi nalivi in sunki vetra. Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi močnega vetra izdala oranžno opozorilo za jugozahod države, zaradi obilnih padavin pa za severozahod države. Možno je poplavljanje hudourniških vodotokov, nižje dele obale bo zjutraj poplavljalo morje.

V drugi polovici noči bodo ob krepitvi padavin zaradi velike predhodne vodnatosti rek in namočenosti tal ponovno hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke predvsem v zahodnem in osrednjem delu Slovenije ter v porečju Kolpe, so zapisali na Arsu. Verjetna bodo razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanje padavinske in zaledne vode. Ob močnih krajevnih nalivih lahko posamezni hudourniški vodotoki tudi poplavijo.

Med 2. in 8. uro zjutraj bo morje poplavljalo nižje dele obale v višini okoli 40 centimetrov. Sunki južnega vetra na Primorskem bodo v drugem delu noči lahko presegli hitrost 70 kilometrov na uro.

Ob prehodu vremenske fronte bo zjutraj vetrovno tudi drugod, pojavljali se bodo nalivi. Največ padavin bo do dopoldneva padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter, zato je Arso za del države izdal oranžno opozorilo.

Padavine in nevihte bodo do sredine dneva ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18 stopinj Celzija.

COMMENTS

Wordpress (0)