(VIDEO) “Vaše okno, ko lahko ukrepate, se zapira” – Nova faza v vojni, izraelske kopenske sile so v Gazi – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vaše okno, ko lahko ukrepate, se zapira” – Nova faza v vojni, izraelske kopenske sile so v Gazi

(VIDEO) “Vaše okno, ko lahko ukrepate, se zapira” – Nova faza v vojni, izraelske kopenske sile so v Gazi

Izraelske kopenske sile so v Gazi, potem ko so ponoči vstopile v enklavo, medtem ko so Palestinci doživeli, kot so opisali, najbolj intenzivne zračne napade , odkar je Izrael začel povračilne ukrepe proti Hamasovemu terorističnemu napadu 7. oktobra .

Razširjena operacija je družine več kot 200 talcev, odpeljanih v Gazo, povzročila strah za svoje ljubljene. Skupina, ki lobira za družine izraelskih talcev, je govorila o »najstrašnejši od vseh noči«, ko so čustva preplavila širitev kopenske operacije izraelskih obrambnih sil (IDF).

Spodaj si oglejte najnovejši video o dogodkih v vojni:

Izraelski cilji v tej fazi: izraelski premier Benjamin Netanyahu je v soboto opozoril, da bo vojna v Gazi “dolga.” Dejal je, da so cilji te faze vojne uničenje Hamasa in vrnitev talcev, ki jih je militantna skupina zavzela 7. oktobra in jih še vedno drži v Gazi. Netanjahu je potrdil, da je govoril z družinskimi člani talcev in dejal, da jim je obljubil, da bo izčrpal vse možnosti za vrnitev njihovih ljubljenih domov.

Medtem je izraelski obrambni minister Yoav Gallant v izjavi dejal, da je njegova država vstopila v “novo fazo v vojni”. Uradnik je dejal, da je Izrael “napadal nad zemljo in pod zemljo. Napadli smo teroristične operativce na vseh ravneh, na vseh mestih. Navodila našim silam so jasna: operacija se bo nadaljevala, dokler ne bo izdan nov ukaz.”

Podrobnosti o razširjeni kopenski operaciji : Izraelske sile so “šle na območje Gaze in razširile kopensko operacijo, kjer sodelujejo pehotne, oklepne in inženirske enote ter topništvo z močnim ognjem,” je v soboto zjutraj povedal tiskovni predstavnik IDF kontraadmiral Daniel Hagari. “Sile so na terenu in nadaljujejo z bojem,” je dodal, ne da bi navedel dodatne podrobnosti.

Hagarijeve besede potrjujejo, da se je vojaška operacija znatno razširila po tem, kar je prej opisala kot dva “ciljana napada”, ki sta se zgodila v sredo zvečer in četrtek zvečer. Pri obeh napadih so se kopenske sile umaknile po nekaj urah. Vendar se zdi, da še ni v teku večja kopenska ofenziva, katere cilj je zavzetje in zadrževanje znatnih količin ozemlja. V novem pozivu Gazcem, naj se preselijo na jug, je IDF govoril o “bližajoči se” operaciji.

Prebivalci Gaze so v soboto po noči intenzivnih izraelskih zračnih napadov žalovali za izgubo svojih najdražjih, pri čemer so se številni zbrali v bolnišnici mučenikov Al Aksa v Deir al Balahu v osrednji Gazi. Video, ki ga je posnel CNN, prikazuje več trupel, vključno s trupli otrok, pokritih z belimi pokrovi ali debelimi odejami, položenih na tla na dvorišču bolnišnice. Drug videoposnetek je pokazal mladega moškega, ki je ležal na tleh bolnišnice, medtem ko so ga zdravniki operirali.

V enklavi živi več kot 2 milijona ljudi, ljudje na ozemlju pa se že več tednov soočajo z izraelskimi zračnimi napadi in naraščajočo humanitarno situacijo, s pomanjkanjem vode, hrane in goriva. IDF je dejal, da so prebivalci Gaze, ki so se preselili južno od Wadi Gaze, vodne poti, ki razpolavlja sredino pasu, na območju, ki ga je imenoval “zaščiten prostor”, in bodo danes prejeli več hrane, vode in zdravil, čeprav jih ni dal. podrobnosti.

Humanitarne agencije izgubijo stik: Komunikacije v enklavi so močno motene, zaradi česar humanitarne agencije nimajo stika s svojim osebjem na terenu, službe za nujne primere pa se trudijo doseči tiste, ki jih potrebujejo . Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v objavi na X, prej znanem kot Twitter, v soboto zjutraj dejal, da so poročila o intenzivnem bombardiranju “izjemno zaskrbljujoča”. Dodal je: »Še vedno nismo v stiku z našim osebjem in zdravstvenimi ustanovami. Skrbi me za njihovo varnost.” Več agencij Združenih narodov je prav tako poročalo o izgubi stika s svojim lokalnim osebjem v Gazi.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)